Logo
  • Aktuelno iz SPC
  • Praznici i sveci
  • Crkve i manastiri
  • Duhovna riznica
  • Ostale religije
    • Islam
    • Judaizam
    • Katoličanstvo
  • Recepti Close
    • Posni recepti
    • Mrsni recepti
Претрага
L Ћ

midas-rss-razmena

ČUDO IZ RERNE KOJE MIRIŠE NA ZDRAVLJE: Sve pite razgale dušu, ali jedino ova leči i telo
Mrsni recepti 10:23 | 03.05.2025

ČUDO IZ RERNE KOJE MIRIŠE NA ZDRAVLJE: Sve pite razgale dušu, ali jedino ova leči i telo

Ova jednostavna, a lekovita pita sa sremušem spaja ukus detinjstva, mir domaće trpeze i snagu prirode koju pravoslavni narod od davnina poštuje kao dar od Boga – otkrijte recept koji se prenosi sa kolena na koleno.

DAR KOJI MENJA ŽIVOT ČETVOROČLANOJ PORODICI: Vladika Arsenije uručio ključeve novog doma Antićima iz Medveđe
Aktuelno iz SPC 09:38 | 03.05.2025

DAR KOJI MENJA ŽIVOT ČETVOROČLANOJ PORODICI: Vladika Arsenije uručio ključeve novog doma Antićima iz Medveđe

Eparhija niška poklonila je osmeh i sigurnost Predragu i Anđeli Antić i njihovim sinovima, koji su, uz blagoslov i slavsku ikonu, uselili u svoj novi dom, izgrađen snagom vere, ljubavi i zajedništva.

DANAS GA SLAVIMO, A CEO ŽIVOT JE STRADAO ZA VERU I NAROD: Ko je bio Sveti vladika Nikolaj, srpski svetac koji je gledao smrti u oči
Praznici i sveci 09:00 | 03.05.2025

DANAS GA SLAVIMO, A CEO ŽIVOT JE STRADAO ZA VERU I NAROD: Ko je bio Sveti vladika Nikolaj, srpski svetac koji je gledao smrti u oči

Njegova reč bila je uteha narodu, njegov život svedočanstvo Hrista, a njegovo stradanje u logoru Dahau najdublji pečat vere koju ni smrt nije mogla da slomi. Srpska pravoslavna crkva se 3. maja s ljubavlju seća dana kada su njegove svete mošti vraćene u otadžbinu.

ČITANJE JEVANĐELJA ZA 3. MAJ: Odlomak iz Svetog pisma za subotu druge sedmice
Duhovna riznica 07:00 | 03.05.2025

ČITANJE JEVANĐELJA ZA 3. MAJ: Odlomak iz Svetog pisma za subotu druge sedmice

Kada pak nasta veče, siđoše učenici njegovi na more i ušavši u lađu pođoše preko mora u Kapernaum.

„NE TREBA DA SE POKORAVAMO LJUDIMA, NEGO GOSPODU“: Sveti Teofan Zatvornik o snazi svedočenja apostola i delovanju Duha Svetoga
Duhovna riznica 05:00 | 03.05.2025

„NE TREBA DA SE POKORAVAMO LJUDIMA, NEGO GOSPODU“: Sveti Teofan Zatvornik o snazi svedočenja apostola i delovanju Duha Svetoga

U subotu druge nedelje po Vaskrsu donosimo duboku i snažnu pouka ruskog sveca iz njegove knjige "Misli za svaki dan u godini" — reči koje nas podsećaju da se istina Hristova ne gasi, već se neprestano svedoči kroz Crkvu, čuda i preobražene živote.

ZABORAVLJENI SVETAC ČIJE SE IME TIHO IZGOVARA, ALI DUBOKO PAMTI: Danas slavimo Prepodobnog Teodora koji je živeo bez krova, spavao na kamenu, a Bog ga je proslavio
Praznici i sveci 00:01 | 03.05.2025

ZABORAVLJENI SVETAC ČIJE SE IME TIHO IZGOVARA, ALI DUBOKO PAMTI: Danas slavimo Prepodobnog Teodora koji je živeo bez krova, spavao na kamenu, a Bog ga je proslavio

Na dan kada ga Srpska pravoslavna crkva molitveno proslavlja, sećamo se života podvižnika iz Carigrada koji se odrekao bogatstva, odenuo se u grubu tkaninu i zadobio dar čudotvorstva.

"RAZBILA SAM JAJE DA POJEDEM, A IZ NJEGA JE IZAŠAO MIŠ": Svedočanstvo o događaju koji je iz korena promenio jedan život
Duhovna riznica 23:07 | 02.05.2025

"RAZBILA SAM JAJE DA POJEDEM, A IZ NJEGA JE IZAŠAO MIŠ": Svedočanstvo o događaju koji je iz korena promenio jedan život

Kada je Blažena Matrona Moskovska jednoj ženi poklonila naizgled obično jaje, niko nije mogao da nasluti da će iz njega ispasti miš — niti da će upravo taj trenutak postati prekretnica ka dubokom preispitivanju savesti i potpunom preobražaju duše.

VELIKIM SABRANEM OBELEŽENO 850 GODINA OD ROĐENjA SVETOG SAVE: Patrijarh poslao važnu poruku iz rodnog mesta Rastka Nemanjića (VIDEO)
Aktuelno iz SPC 21:02 | 02.05.2025

VELIKIM SABRANEM OBELEŽENO 850 GODINA OD ROĐENjA SVETOG SAVE: Patrijarh poslao važnu poruku iz rodnog mesta Rastka Nemanjića (VIDEO)

Na dan velikog jubileja, u Deževi podno Golije, gde su se nekada nalazili dvorovi Stefana Nemanje, služena je liturgija kao snažno podsećanje na duhovno rodno mesto pravoslavnih Srba — tamo gde se rodila svetosavska iskra koja i danas greje srpski narod.

PEČENI PILIĆI I MOBILNI TELEFONI U TOKU KONKLAVE – STROGO ZABRANJENI: U Vatikanu počele pripreme za izbor novog pape
Katoličanstvo 20:25 | 02.05.2025

PEČENI PILIĆI I MOBILNI TELEFONI U TOKU KONKLAVE – STROGO ZABRANJENI: U Vatikanu počele pripreme za izbor novog pape

Od 7. maja, 135 kardinala biće potpuno izolovano dok ne izaberu novog poglavara Rimokatoličke crkve. Svaki zalogaj je pod nadzorom, a svaka čaša – prozirna. Bez šifri u pitama i bez poruka u hrani.

ZOVU IH UDARNOM PESNICOM PRAVOSLAVLJA: Ko su Ziloti i kako su se našli u Srbiji
Duhovna riznica 18:23 | 02.05.2025

ZOVU IH UDARNOM PESNICOM PRAVOSLAVLJA: Ko su Ziloti i kako su se našli u Srbiji

Ziloti se, kako naglašavaju, bore za čistotu pravoslavne vere. Sve pravoslavne pomesne crkve, osim njihovih koje nazivaju „istinskim pravoslavnim crkvama“, po njihovom mišljenju su početkom 20. veka poklekle pred iskušenjima.

VASKRSLA IZ PEPELA SVETINJA KOJU SU ZABRANJIVALI, SKRNAVILI, OPTUŽIVALI ZA RAZDOR: Otac Jovan svedoči o izazovima tokom obnove crkve na Rumiji
Crkve i manastiri 15:14 | 02.05.2025

VASKRSLA IZ PEPELA SVETINJA KOJU SU ZABRANJIVALI, SKRNAVILI, OPTUŽIVALI ZA RAZDOR: Otac Jovan svedoči o izazovima tokom obnove crkve na Rumiji

Hram Svete Trojice na Rumiji uoči jubileja zasijao u punom sjaju, nastavljajući i dalje da okuplja vernike, uprkos pokušajima da bude izbrisana iz narodne svesti. Paroh barski, otac Jovan Plamenac, svedoči o liturgiji, grafitima mržnje i bebi hodočasniku koja je donela novu nadu.

DA LI SE MOŽE PALITI SVEĆA ZA NEČIJU DUŠU NA TUĐEM GROBU: Sveštenik objasnio da li ovo ima efekta
Duhovna riznica 12:12 | 02.05.2025

DA LI SE MOŽE PALITI SVEĆA ZA NEČIJU DUŠU NA TUĐEM GROBU: Sveštenik objasnio da li ovo ima efekta

U pravoslavlju sveća simbolizuje Hristovu svetlost, prosvetljenje duše, molitvu i prisustvo Božije blagodati.

• 1
  • ...
  • 137
  • 138
  • 139
  • 140
  • 141
  • ...
  • 449

Najnovije

“ČETIRI MESECA SAM SE BORILA ZA ŽIVOT, A ONDA SE DESILO ČUDO”: Lidija Jovanović posvedočila kako je ponovo progledala pred moštima tumanskih svetitelja (VIDEO)
Duhovna riznica 12:33

“ČETIRI MESECA SAM SE BORILA ZA ŽIVOT, A ONDA SE DESILO ČUDO”: Lidija Jovanović posvedočila kako je ponovo progledala pred moštima tumanskih svetitelja (VIDEO)

Vernica koja godinama živi u Austriji, pred igumanom Dimitrijem i sabranim narodom ispričala je kako su joj Sveti Zosim i Sveti Jakov vratili vid i spasli život.

TAJNA DURMITORSKE JAGNJETINE U MLEKU: Starinski recept za jelo sa skorupom koje se pamti ceo život
Mrsni recepti 11:42

TAJNA DURMITORSKE JAGNJETINE U MLEKU: Starinski recept za jelo sa skorupom koje se pamti ceo život

Od pastirskih ognjišta do svečanih trpeza – saznajte kako da pripremite jedno od najčuvenijih jela sa Durmitora, koje je vekovima hranilo porodice i okupljalo goste.

TAJNA HRISTOVOG DOLASKA OTKRIVENA PROROCIMA: Vladika Nikolaj o rođenju deteta koje je promenilo svet
Duhovna riznica 07:30

TAJNA HRISTOVOG DOLASKA OTKRIVENA PROROCIMA: Vladika Nikolaj o rođenju deteta koje je promenilo svet

U besedi za 12. četvrtak po Duhovima Sveti Nikolaj Ohridski i Žički vodi nas kroz Isaijina proročanstva, otkrivajući večnu moć, mir i ljubav u rođenju Spasitelja koji spaja nebo i zemlju.

DA LI SE POSTI NA VELIKU GOSPOJINU? Rešavamo jednu od dilema mnogih vernika
Duhovna riznica 07:00

DA LI SE POSTI NA VELIKU GOSPOJINU? Rešavamo jednu od dilema mnogih vernika

Vernici se na ovaj veliki praznik sećaju uspenja Presvete Bogorodice, dok Tipik precizno određuje kada prestaje post i kada je dopušteno uzimati mrsnu hranu.

DANAS JE VELIKI PRAZNIK, ALI SU I VELIKA ISKUŠENJA: Ova molitva na Veliku Gospojinu važnija je od svih običaja
Duhovna riznica 06:00

DANAS JE VELIKI PRAZNIK, ALI SU I VELIKA ISKUŠENJA: Ova molitva na Veliku Gospojinu važnija je od svih običaja

Dok mnogi sakupljaju lekovite trave i prate narodne običaje, Crkva podseća da vera nije ritual, već dela ljubavi i život po Jevanđelju – istinsko osveženje duše dolazi kroz molitvu i pokajanje, a ne kroz praznoverje.

Najčitanije

ZABORAVLJENI MIRISI NEDELJNE TRPEZE: Recept iz stare sveske naših baka - domaća srpska čorba koja spaja porodicu
Mrsni recepti 10:48 | 03.08.2025

ZABORAVLJENI MIRISI NEDELJNE TRPEZE: Recept iz stare sveske naših baka - domaća srpska čorba koja spaja porodicu

U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.

KROMPIR SALATA IZ MANASTIRA KRUŠEDOL KAKVU JOŠ NISTE PROBALI: Ovaj tajni sastojak menja sve
Posni recepti 10:13 | 04.07.2025

KROMPIR SALATA IZ MANASTIRA KRUŠEDOL KAKVU JOŠ NISTE PROBALI: Ovaj tajni sastojak menja sve

Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.

ZABORAVLJENI RECEPT NAŠIH BAKA: Doručak koji su spremale samo za posebne dane - jaja na oko u belom sosu
Mrsni recepti 10:24 | 20.07.2025

ZABORAVLJENI RECEPT NAŠIH BAKA: Doručak koji su spremale samo za posebne dane - jaja na oko u belom sosu

Starinski specijalitet bez mesa osvojiće vas na prvi zalogaj, a možete ga jesti i u danima belog mrsа.

RETKO STARINSKO JELO VEČNOG UKUSA: Tradicionalni recept iz manastira Krušedol koji greje dušu i telo
Posni recepti 11:48 | 19.08.2025

RETKO STARINSKO JELO VEČNOG UKUSA: Tradicionalni recept iz manastira Krušedol koji greje dušu i telo

Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.

SLATKO BLAGO SA SVETE GORE: Monasi otkrili jednostavan recept za posni čokoladni kolač koji svi hvale
Posni recepti 08:34 | 03.07.2025

SLATKO BLAGO SA SVETE GORE: Monasi otkrili jednostavan recept za posni čokoladni kolač koji svi hvale

Bez jaja i putera, a pun bogatog ukusa – isprobajte jednostavan kolač koji donosi mir, radost i nežnu slast u dane posta na ulju.

Video

Duhovna riznica 12:33

Vernica koja godinama živi u Austriji, pred igumanom Dimitrijem i sabranim narodom ispričala je kako su joj Sveti Zosim i Sveti Jakov vratili vid i spasli život.

“NE UBIJAJTE MI OCA U MOJE IME, OPROSTILA SAM MU ŠTO JE USMRTIO MAMU I BAKU”: Potresan vapaj ćerke dok njenog oca sutra čeka izvršenje smrtne kazne (VIDEO)
Katoličanstvo 15:53 | 27.08.2025

“NE UBIJAJTE MI OCA U MOJE IME, OPROSTILA SAM MU ŠTO JE USMRTIO MAMU I BAKU”: Potresan vapaj ćerke dok njenog oca sutra čeka izvršenje smrtne kazne (VIDEO)

Dok je Florida zakazala pogubljenje Kertisa Vindoma, čoveka sa intelektualnim teškoćama, upravo porodice žrtava traže milost, a Katolička crkva podseća da smrtna kazna ne donosi pravdu, već produbljuje patnju i krši dostojanstvo ljudskog života.

ZBOG NEDOLIČNOG PONAŠANJA NARODA, MITROPOLIT JOANIKIJE PREKINUO BESEDU: "Sve su naučili, a u crkvu ulaze kao pagani i nekršteni" (VIDEO)
Duhovna riznica 22:02 | 24.08.2025

ZBOG NEDOLIČNOG PONAŠANJA NARODA, MITROPOLIT JOANIKIJE PREKINUO BESEDU: "Sve su naučili, a u crkvu ulaze kao pagani i nekršteni" (VIDEO)

Opomena izrečena na liturgiji otvara pitanje koliko znamo da se u Crkvi ponašamo dostojno i koliko smo spremni da tišinu prinesemo Bogu kao svoj dar.

ZAŠTITNICA DECE, TRUDNICA I ŠTIT OD ZLA Ova svetiteljka je veoma poštovana - 10 čuda Svete Marine
Praznici i sveci 10:15 | 24.08.2025

ZAŠTITNICA DECE, TRUDNICA I ŠTIT OD ZLA Ova svetiteljka je veoma poštovana - 10 čuda Svete Marine

Neka Sveta Marina bude zaštitnica naših domova i naše dece. U veri i ljubavi da joj pevamо.

Preporučujemo

AKO USPENJE ZNAČI SMRT, ZAŠTO SLAVIMO USPENJE PRESVETE BOGORODICE? Ovih 8 stvari o Velikoj Gospojini svaki pravoslavac mora da zna
Praznici i sveci 22:58 | 27.08.2025

AKO USPENJE ZNAČI SMRT, ZAŠTO SLAVIMO USPENJE PRESVETE BOGORODICE? Ovih 8 stvari o Velikoj Gospojini svaki pravoslavac mora da zna

Praznik poznat i kao Bogorodična Pasha, otkriva tajnu večnog života kroz mir i nevinost Presvete Bogorodice, čudesno uznesenje Njene duše i snagu vere koja nas vodi ka vaskrsenju.

Katoličanstvo 15:53 | 27.08.2025

Dok je Florida zakazala pogubljenje Kertisa Vindoma, čoveka sa intelektualnim teškoćama, upravo porodice žrtava traže milost, a Katolička crkva podseća da smrtna kazna ne donosi pravdu, već produbljuje patnju i krši dostojanstvo ljudskog života.

POLICIJA U MANASTIRU ĐURĐEVI STUPOVI: Igumanu Danilu uručen poziv za saslušanje
Aktuelno iz SPC 09:37 | 27.08.2025

POLICIJA U MANASTIRU ĐURĐEVI STUPOVI: Igumanu Danilu uručen poziv za saslušanje

Iako nije bio prisutan na događaju u Gornjem Zaostru, iguman se našao među „odgovornima“, što crkveni krugovi ocenjuju kao otvoreni pritisak na sveštenstvo i verni narod.

Religija
  • Aktuelno iz SPC
  • Praznici i sveci
  • Crkve i manastiri
  • Duhovna riznica
  • Ostale religije
    • Islam
    • Judaizam
    • Katoličanstvo
  • Recepti
  • Impresum
  • Marketing