Logo
  • Aktuelno iz SPC
  • Praznici i sveci
  • Crkve i manastiri
  • Duhovna riznica
  • Ostale religije
    • Islam
    • Judaizam
    • Katoličanstvo
  • Recepti Close
    • Posni recepti
    • Mrsni recepti
Претрага
L Ћ

hijerarhija-pravoslavne-crkve

NE LJUBI SE SVIMA RUKA, A OD NJIH SE NIKADA NE TRAŽI BLAGOSLOV: Kako treba pozdraviti i oslovljavati sveštena lica po činovima
Duhovna riznica 16:05 | 16.05.2025

NE LJUBI SE SVIMA RUKA, A OD NJIH SE NIKADA NE TRAŽI BLAGOSLOV: Kako treba pozdraviti i oslovljavati sveštena lica po činovima

Veruje se da kada sveštenik daje blagoslov, Isus Hristos sam, preko sveštenika, blagosilja narod.

Najnovije

SUTRA JE VELIKI DAN ZA SRBE U SLOVENIJI: Patrijarh Porfirije svečano dočekan u Mariboru (FOTO)
Aktuelno iz SPC 22:46

SUTRA JE VELIKI DAN ZA SRBE U SLOVENIJI: Patrijarh Porfirije svečano dočekan u Mariboru (FOTO)

Predstojatelj Srpske pravoslavne crkve istakao je da Srbi vekovima nose pečat Hristov i da identitet čuvaju tamo gde grade hramove, poručivši da različitosti nisu povod za razdvajanje, već darovi koji vode ka zajedništvu.

"BOŽE, BOŽE MOJ, ZAŠTO SI ME OSTAVIO!" Vapaj Isusa na Hristu mnogi i danas tumače kao POTEZ OČAJNIKA I SUMNJE U SVEVIŠNJEG! Međutim, ovo malo ko zna!
Duhovna riznica 20:09

"BOŽE, BOŽE MOJ, ZAŠTO SI ME OSTAVIO!" Vapaj Isusa na Hristu mnogi i danas tumače kao POTEZ OČAJNIKA I SUMNJE U SVEVIŠNJEG! Međutim, ovo malo ko zna!

Ove reči, zapisane pred kraj Evanđelja po Mateju, neretko su korišćene od strane neverujućih kao argument protiv temeljnog crkvenog učenja da je Bog uvek uz čoveka, posebno u trenucima najveće patnje i stradanja.

ON JE BAČEN U KLJUČALU VODU, ALI NA HRISTA NIJE DAO: Sutra je Sveti sveštenomučenik Foka
Praznici i sveci 18:30

ON JE BAČEN U KLJUČALU VODU, ALI NA HRISTA NIJE DAO: Sutra je Sveti sveštenomučenik Foka

Prema predanju, Foka je čuo glas od goluba: "Čaša tvoja napuni se i treba da je ispiješ!“

“MOJ OTAC SE VIŠE ZABRINUO KADA SAM POČEO DA IDEM U CRKVU NEGO KADA SAM BIO NA HEROINU”: Naš poznati glumac otkrio kako je hteo da se zamonaši i postane svetac
Duhovna riznica 17:02

“MOJ OTAC SE VIŠE ZABRINUO KADA SAM POČEO DA IDEM U CRKVU NEGO KADA SAM BIO NA HEROINU”: Naš poznati glumac otkrio kako je hteo da se zamonaši i postane svetac

Nikola Pejaković Kolja iskreno je govorio o svojim lutanjima, porocima i sudbonosnom trenutku kada je u knjigama pronašao odgovore koji su ga poveli putem vere, pokajanja i novog života.

OVAKO SPREČAVAMO BOGA DA NAM UĐE U ŽIVOT! Sveti Pajsije Svetogorac o velikoj grešci koju svi pravimo
Duhovna riznica 14:00

OVAKO SPREČAVAMO BOGA DA NAM UĐE U ŽIVOT! Sveti Pajsije Svetogorac o velikoj grešci koju svi pravimo

Pravoslavlje uči da vernik treba da se osloni na molitvu i Božiju blagodat, a ne na svoje planove i pretpostavke.

Najčitanije

ZABORAVLJENI MIRISI NEDELJNE TRPEZE: Recept iz stare sveske naših baka - domaća srpska čorba koja spaja porodicu
Mrsni recepti 10:48 | 03.08.2025

ZABORAVLJENI MIRISI NEDELJNE TRPEZE: Recept iz stare sveske naših baka - domaća srpska čorba koja spaja porodicu

U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.

KROMPIR SALATA IZ MANASTIRA KRUŠEDOL KAKVU JOŠ NISTE PROBALI: Ovaj tajni sastojak menja sve
Posni recepti 10:13 | 04.07.2025

KROMPIR SALATA IZ MANASTIRA KRUŠEDOL KAKVU JOŠ NISTE PROBALI: Ovaj tajni sastojak menja sve

Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.

STARINSKI MAKEDONSKI KOLAČ PO ORIGINALNOM RECEPTU: Sočna posna poslastica koja okuplja porodicu
Posni recepti 09:54 | 27.09.2025

STARINSKI MAKEDONSKI KOLAČ PO ORIGINALNOM RECEPTU: Sočna posna poslastica koja okuplja porodicu

Jednostavan i brz recept za kolač koji u dom donosi miris domaće kuhinje i radost zajedništva u posne dane.

RETKO STARINSKO JELO VEČNOG UKUSA: Tradicionalni recept iz manastira Krušedol koji greje dušu i telo
Posni recepti 11:48 | 19.08.2025

RETKO STARINSKO JELO VEČNOG UKUSA: Tradicionalni recept iz manastira Krušedol koji greje dušu i telo

Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.

SALATA SA SRPSKIH DVOROVA: Stari recept jeromonaha Jeroteja iz 19. veka otkriva kako se jednostavni sastojci pretvaraju u bogatstvo ukusa
Posni recepti 10:47 | 30.08.2025

SALATA SA SRPSKIH DVOROVA: Stari recept jeromonaha Jeroteja iz 19. veka otkriva kako se jednostavni sastojci pretvaraju u bogatstvo ukusa

Skromne namirnice, otmen ukus – manastirski zapis iz 1855. godine vraća na trpezu zalogaj koji je nekada krasilo srpsko dvorsko posluženje.

Video

EMOCIJE, SUZE I APLAUZ: Beogradska premijera filma "Svi za Kosmet, ma gde bili" dirnula publiku
Duhovna riznica 16:28 | 03.10.2025

EMOCIJE, SUZE I APLAUZ: Beogradska premijera filma "Svi za Kosmet, ma gde bili" dirnula publiku

Dokumentarac otkriva neprolazni kosovski zavet, borbu naroda i svetinja, i višegodišnji rad humanitarne organizacije "Svi za Kosmet", koja menja živote ljudi i čuva srpsku duhovnost.

NEBESKI ZAŠTITNIK EPARHIJE BAČKE: U Ratkovu obeležen praznik Prenosa moštiju Svetog Irineja i Svetih mučenika bačkih
Aktuelno iz SPC 10:06 | 03.10.2025

NEBESKI ZAŠTITNIK EPARHIJE BAČKE: U Ratkovu obeležen praznik Prenosa moštiju Svetog Irineja i Svetih mučenika bačkih

Arhijerejska liturgija, beseda mitropolita Irineja i jubilej hrama od 250 godina okupili vernike, hor i predstavnike vlasti u Ratkovu.

KOSOVSKI ZAVET NA CRVENOM TEPIHU: Premijera filma “Svi za Kosmet, ma gde bili” okupila vladike, sveštenike i monahe, kao i velikane kulturnog života
Duhovna riznica 21:38 | 02.10.2025

KOSOVSKI ZAVET NA CRVENOM TEPIHU: Premijera filma “Svi za Kosmet, ma gde bili” okupila vladike, sveštenike i monahe, kao i velikane kulturnog života

Uz idejnog tvorca vladiku Ilariona, vladiku Teodosija i akademika Matiju Bećkovića, prva projekcija filma bila je ispunjena molitvom, uzvišenom atmosferom i svedočanstvom o neumornoj ljubavi srpskog naroda prema Kosovu i Metohiji.

KADA DUŠA TRAŽI POMOĆ KOME SE OBRATITI - SVEŠTENIKU ILI PSIHOTERAPEUTU: Vera i nauka u službi izlečenja
Duhovna riznica 12:57 | 02.10.2025

KADA DUŠA TRAŽI POMOĆ KOME SE OBRATITI - SVEŠTENIKU ILI PSIHOTERAPEUTU: Vera i nauka u službi izlečenja

U trenucima životnih izazova često se pitamo kome da se obratimo – svešteniku ili psihoterapeutu? Razumevanje njihove uloge može nam pomoći da pronađemo pravi put duhovnog i psihičkog izlečenja.

Preporučujemo

BIO JEDAN OD NAJOBRAZOVANIJIH SVETOGORACA, 75 GODINA PROVEO NA ATOSU! Upokojio se mitropolit rodostolski Hrizostom!
Duhovna riznica 09:40

BIO JEDAN OD NAJOBRAZOVANIJIH SVETOGORACA, 75 GODINA PROVEO NA ATOSU! Upokojio se mitropolit rodostolski Hrizostom!

Više od dve decenije bio je profesor i direktor čuvene svetogorske monaške akademije – Atonijade.

OHRIDSKI ČOMLEK – NEODOLJIVI SPOJ MESA, LUKA I VINA: Starinsko jelo koje osvaja sva čula
Mrsni recepti 11:10

OHRIDSKI ČOMLEK – NEODOLJIVI SPOJ MESA, LUKA I VINA: Starinsko jelo koje osvaja sva čula

Autentični recept iz Ohrida u kojem sporo kuvanje i pažljivo birani sastojci pretvaraju jednostavne namirnice u raskoš ukusa i mirisa koji vraćaju toplinu doma na trpezu.

NIŠTA NIJE SLUČAJNO, SVE JE VEĆ ZAPISANO: Ovi ajeti sure Fatir menjaju pogled na rođenje, starost i darove prirode
Islam 02:00

NIŠTA NIJE SLUČAJNO, SVE JE VEĆ ZAPISANO: Ovi ajeti sure Fatir menjaju pogled na rođenje, starost i darove prirode

Ovi stihovi iz Kurana (35:11–12) otkrivaju kako svaki trenutak života, svaki dar prirode i svaka prilika za radost dolazi iz Alahove volje, podsećajući nas da budemo svesni i zahvalni za sve što imamo.

Religija
  • Aktuelno iz SPC
  • Praznici i sveci
  • Crkve i manastiri
  • Duhovna riznica
  • Ostale religije
    • Islam
    • Judaizam
    • Katoličanstvo
  • Recepti
  • Impresum
  • Marketing