Katoličanstvo 08.10.2024 | 12:10

BEOGRADSKA NADBISKUPIJA SE OGLASILA SAOPŠTENJEM: Zahvalni smo svima koji su beogradskom nadbiskupu Ladislavu Nemetu čestitali na unapređenju u red kardinala

Autor: Saša Tošić
BEOGRADSKA NADBISKUPIJA SE OGLASILA SAOPŠTENJEM: Zahvalni smo svima koji su beogradskom nadbiskupu Ladislavu Nemetu čestitali na unapređenju u red kardinala
Foto: Beogradska nadbiskupija i metropolija

Nadbiskup Nemet biće unapređen u red kardinala 8. decembra 2024. godine u Rimu, u Bazilici Svetog Petra.

Nakon što je poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, na sajtu Vatikana objavio listu budućih kardinala, među kojima je osmi na listi beogradski nadbiskup i metropolit Ladislav Nemet, u Beogradsku nadbiskupiju počele su da pristižu čestitke, kako najviših crkvenih i državnih zvaničnika, tako i vernika. S obzirom na to da nadbiskup Nemet nije u prilici da se lično zahvali svima koji su uputili čestitke, Beogradska nadbiskupija oglasila se saopštenjem:

„Zahvaljujemo se svima koji su beogradskom nadbiskupu i metropolitu, mons. dr Ladislavu Nemetu, čestitali na unapređenju u red kardinala Svete rimske crkve. U Katoličkoj crkvi kardinal je titularno zvanje. Prema današnjem značenju te reči, kardinali su crkveni velikodostojnici koji su po rangu odmah iza pape.

Danas je uloga kardinala administrativna. Imenuje ih uvek papa. Jedan od najvažnijih njihovih zadataka je izbor novog pape (kada se organizuju konklave). Posle papine smrti, kardinali se sastaju radi izbora novog pape. Sam izraz konklave označava zatvorene prostorije u kojima se vrši taj izbor.

Kardinalska čast je doživotna. Nadbiskup Nemet biće unapređen u red kardinala 8. decembra 2024. godine u Rimu, u Bazilici Svetog Petra.

On je sada u Rimu i učestvuje u radu XVI redovnog Sinoda biskupa, koji traje do 28. oktobra. Zbog toga nije u mogućnosti da udovolji svim pozivima i molbama za davanje intervjua ili za razgovor s predstavnicima medija”, navodi se na kraju saopštenja.