Aktuelno iz SPC 08.10.2024 | 13:42

RADOST I ZAJEDNIŠTVO NA PUTU HRIŠĆANSKE VERE: Patrijarh Porfirije uputio čestitke nadbiskupu Ladislavu Nemetu povodom unapređenja u red kardinala

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
RADOST I ZAJEDNIŠTVO NA PUTU HRIŠĆANSKE VERE: Patrijarh Porfirije uputio čestitke nadbiskupu Ladislavu Nemetu povodom unapređenja u red kardinala
Foto: SPC

Poglavar Srpske pravoslavne Crkve čestitao je beogradskom nadbiskupu na njegovom imenovanju za kardinala, ističući da ova odluka pape Franje nije samo znak priznanja za njegov rad, već i za Srbiju, koja se sve više prepoznaje na svetskoj verskoj sceni.

Srpski patrijarh Porfirije, poznat po svojoj posvećenosti dijalogu i međukonfesionalnom razumevanju, uputio je srdačne čestitke beogradskom nadbiskupu Ladislavu Nemetu povodom njegovog skorog unapređenja u red kardinala Rimokatoličke crkve. Ovaj čin predstavlja ne samo priznanje nadbiskupovog doprinosa Crkvi, već i poseban trenutak za Srbiju, čija verska i kulturna bogatstva postaju sve više prepoznata na globalnoj sceni.

Iz Montreala, gde se patrijarh Porfirije nalazi u kanonskoj poseti srpskoj pravoslavnoj zajednici, odjeknule su reči iskrene čestitke i zajedništva:

"Preuzvišeni gospodine nadbiskupe,
Lepe vesti se brzo šire i daleko stižu. Tako je danas, ovde u Montrealu, gde smo u kanonskoj poseti srpskoj pravoslavnoj zajednici, i do nas stigla i obradovala nas vest da je njegova svetost papa Franja najavio da ćete, među drugima, i vi 8. decembra 2024. godine biti imenovani za kardinala. Vama srdačno čestitamo, a Njegovoj Svetosti blagodarimo na ovoj odluci koja je ocena vašeg dosadašnjeg delovanja u Rimokatoličkoj Crkvi i kao takva daje značaj vama lično, ali i našoj otadžbini Srbiji. Još jednom vam čestitamo i želimo da dugo godina služite svojoj Crkvi u zdravlju i svakom dobru! Na mnogaja i blagaja ljeta!"

Ove reči patrijarha Porfirija nose u sebi duh uzajamnog poštovanja i bratske ljubavi među hrišćanima. Unapređenje nadbiskupa Nemeta u red kardinala nije samo lična čast, već je i priznanje njegovog truda u službi Rimokatoličke crkve, kao i doprinosu verskom životu u Srbiji. Patrijarh je ovim gestom još jednom pokazao svoju duboku posvećenost izgradnji mostova između pravoslavne i katoličke crkve, čineći korake ka jedinstvu i ljubavi u Hristu.

Ovaj događaj donosi novi sloj bliskosti između dve velike hrišćanske zajednice u Srbiji, naglašavajući važnost dijaloga i međusobnog razumevanja, čemu je patrijarh Porfirije posvećen već dugi niz godina.