Duhovna riznica 15.06.2024 | 14:42

OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ROMANOVIH: Jeromonah Ignjatije pozvao Beograđane da se kroz postavku “Hrišćanska ljubav je jača od smrti” upoznaju svetlim primerom porodičnih vrednosti

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ROMANOVIH: Jeromonah Ignjatije pozvao Beograđane da se kroz postavku “Hrišćanska ljubav je jača od smrti” upoznaju svetlim primerom porodičnih vrednosti
Fine Art Images / Heritage Images / Profimedia

Lik i delo poslednjeg ruskog cara Nikolaja II i njegove porodice srpskoj javnosti predstavljeni su kroz dirljive crno-bele fotografije, portrete i spontane trenutke, tako da posetioci do 20. juna imaju priliku da osete mogu osetiti prisnost i toplinu koja ih je krasila

U Ulici Kralja Milana, u petak 14. juna, svečano je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Hrišćanska ljubav je jača od smrti," posvećena poslednjem ruskom imperatoru Nikolaju II i njegovoj porodici. Ova izložba, koju će posetioci moći da pogledaju 20. juna, nastala je sa željom i ciljem da se srpskoj publici približi lik i delo članova poslednje dinastije Romanov.

Posetioci izložbe imaju jedinstvenu priliku da se upoznaju sa životom i žrtvenim služenjem porodice poslednjeg ruskog cara kroz pažljivo odabrane crno-bele fotografije iz istorijskih arhiva i ličnih albuma porodice Romanov. Organizatori su se potrudili da prikažu lepotu i svakodnevicu ove carske porodice, njihovu predanost otadžbini i narodu.

Fine Art Images / Heritage Images / Profimedia
Car Nikolaj II i carica Aleksandra Fjodorovna sa svojom drugom ćerkom, velikom kneginjom Tatjanom, 1897.

Izložba je tematski podeljena na nekoliko celina. Prva celina obuhvata portrete članova carske porodice, među kojima se posebno izdvajaju paradni portreti. Drugu celinu čine žanrovske fotografije, koje donose spontane i neformalne trenutke iz života Romanovih. Ove fotografije su posebne jer su ih radili lično članovi porodice, poznati po ljubavi prema fotografiji. Treća celina posvećena je vojnim temama. Na ovim fotografijama car Nikolaj II blagosilja vojsku pred odlazak u rat, isprobava novo oružje, daje vojnim zapovesti i uključuje prestolonaslednika u tajne vojevanja.

Fine Art Images / Heritage Images / Profimedia
Velika kneginja Jelisaveta u monaškoj mantiji, 1909.

- Porodica cara Nikolaja II jedan je od najboljih primera hrišćanskog života i porodičnih vrednosti. Velika porodica ispunjena ljubavi i lepotom blagorodstva. S obzirom na to koliko Srbi vole cara Nikolaja i carske mučenike, potrudili smo se da im ponovo u Beogradu predstavimo tu lepotu i veličanstveni primer -  rekao je za “Slovo ljubve” jeromonah Ignjatije, sabrat moskovskog Sretenjskog manastira, koji je i jedan od autora projekta.

Shutterstock
Proslava 300. godišnjice carske porodice Romanov u Kostromi

Izložba "Hrišćanska Ljubav je jača od smrti" ne samo da prikazuje istorijski značaj porodice Romanov, već i donosi duboko emotivnu i ljudsku stranu njihovog života. Kroz portrete, spontane trenutke i prizore iz vojnih kampova, posetioci mogu osjetiti prisnost i toplinu koja je krasila ovu carsku porodicu. U toploj atmosferi i kroz dirljive fotografije, njihova priča nastavlja da inspiriše i podseća na snagu hrišćanske ljubavi koja nadilazi smrt.