Duhovna riznica 20.09.2024 | 08:00

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Seme blagodati Božje ne može da pusti koren u duši koju su orobili nepažnja, ravnodušnost i lenjost

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Seme blagodati Božje ne može da pusti koren u duši koju su orobili nepažnja, ravnodušnost i lenjost
Shutterstock

U svojoj knjizi za 13. petak po Pedesetnici, Sveti Teofan Zatvornik ističe večnu setvu Božje reči. Sejač, koji je sam Hristos, neprestano seje kroz apostole, Božansko Pismo i mudre učitelje. Ključ za plodnu dušu je pažnja prema reči Božjoj, ljubav i spremnost na delovanje.

Evo, iziđe sejač da seje (Mk. 4,3). Od vremena kad je izašao na setvu, sejač ne prestaje da seje. U početku je sam sejao, zatim preko apostola, i najzad preko Božanskog Pisma i bogomudrih učitelja. I do sada se svagde seje reč istine Božje.

Ako si spreman da budeš dobra zemlja, seme će neizostavno pasti: i posejano će Gospod da razraste. Kako se, pak, pokazati dobrom zemljom? Pažnjom i izučavanjem reči Božje, saosećanjem i ljubavlju prema njoj i spremnošću da se odmah u delo sprovede što se sazna. Pri takvom nastrojenju, nijedna reč ne ostaje na površini duše, nego svaka ulazi unutra.

Sjedinivši se sa srodnom građom duha, ona pušta koren i uzrasta. Hraneći se, zatim – odozgo duhovnim nailascima, a odozdo dobrim željama i trudom – ona razrasta u drvo, daje cvet i plod. Sam je Bog tako ustrojio oko nas i zato ne možemo da se ne čudimo našoj besplodnosti. A to je sve zbog nepažnje i nerada.