Duhovna riznica 20.09.2024 | 00:19

OVA MOLITVA ĆE VAM PROMENITI JUTRA: Reči Svetog Makarija Velikog koje izbavljaju od zla i donose smirenje

Izvor: Molitvenik SPC
Autor: Saša Tošić
OVA MOLITVA ĆE VAM PROMENITI JUTRA: Reči Svetog Makarija Velikog koje izbavljaju od zla i donose smirenje
Shuterstock

Jutarnja molitva koja osvežava dušu i pomaže da svaki dan započnemo pod Božjim blagoslovom.

U vrevi svakodnevnih obaveza i izazova, malo ko pronalazi vreme za tihe, duboke trenutke molitve. A opet, upravo u tim tihim trenucima duhovnog uzdizanja, duša pronalazi oslonac, snagu i svetlost koja osvetljava put pred nama.

Ova molitva ne samo da nas podseća na našu slabost i potrebu za Božjom pomoći, već i priziva Božiju volju kao jedini pravi put kojim treba da koračamo.

U trenucima kada dan tek započinje, kada naše misli još nisu opterećene brigama, obraćanje Bogu molbom za snagu da ustrajemo u dobru i izbegnemo grehovni pad, osvežava duh i postavlja temelj za miran i blagosloven dan.

Schutterstock
Molitvenik

Pročitajte reči ove molitve i osetite dubinu i lepotu predanja Bogu, koji je jedini istinski vodič kroz životne oluje:

„Bože, očisti me grešnoga, jer nikakvo dobro ne učinih pred tobom, nego me izbavi od zla i neka bude u meni volja tvoja, da neosuđeno otvorim svoja nedostojna usta i proslavim tvoje sveto ime, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Ustavši od sna, ponoćnu pesmu prinosim ti, Spasitelju, i padajući pred tobom vapijem ti: ne dopusti da zaspim u grehovnoj smrti, nego me obaspi milosrđem, ti, koji si se dobrovoljno raspeo, i pohitavši podigni mene koji u lenjosti ležim, i spasi me u bdenju i molitvi, i posle noćnog sna zablistaj mi dan bezgrešan, Hriste Bože, i spasi me.

Ustavši od sna, tebi pribegavam, Vladaru čovekoljubivi, i milosrđem tvojim polazim na dela tvoja. Molim ti se, pomozi mi u svako doba u svakoj stvari, i čuvaj me od svega rđavog u svetu, i od đavolske brzopletosti, i spasi me, i uvedi u tvoje večno Carstvo. Jer si ti moj Stvoritelj, i svakoga dobra promislitelj i podaritelj, i u tebe je sve uzdanje moje, i tebi slavu uznosim, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Gospode, koji si svojom velikom dobrotom i svojim velikim milosrđem, dao meni, sluzi svome, da prošlo vreme ove noći pređem bez opasnosti od ma kakvog zla protivnikovog, ti sam Vladaru, Tvorče svega, udostoj me da tvojom istinskom svetlošću i prosvećenim srcem tvorim volju tvoju, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.“

Shutterstock
Jutarnja molitva Svetog Makarija Velikoh

Naša jutra su prilika za novi početak, prilika da, kroz molitvu, obnovimo svoj duh i podsetimo se da nismo sami u svojim naporima. Molitva Svetog Makarija nas uči kako da svakodnevno iznova prizovemo Božiju milost i mudrost, otvarajući svoje srce njegovom svetlu. Vođeni ovim svetim rečima, krećemo u novi dan neustrašivi, znajući da nas Bog prati u svakom trenutku.