Islam 01.08.2024 | 07:47

SVEČANO OTVARANJE ŠEHIDSKE DŽAMIJE U PLAVU: Novi svetionik sećanja i jedinstva u Sandžaku

Izvor: Mešihat IZ u Srbiji
Autor: Saša Tošić
SVEČANO OTVARANJE ŠEHIDSKE DŽAMIJE U PLAVU: Novi svetionik sećanja i jedinstva u Sandžaku
Printscreen/YouTube/Radio-televizija Rožaje

Izgradnja prvog verskog zdanja na uvakufljenom zemljištu u regionu severa i juga Sandžaka okuplja vernike iz celog sveta i jača duh zajedništva među muslimanima.

U pitomom krajoliku Vojnog sela nadomak Plava svečano je otvoren Islamski centar – Šehidska džamija, spomenik kulture sećanja i pamćenja šehida plavsko-gusinjskog kraja iz burnih perioda 1879., 1912/13. i 1919. godine. Izgradnjom ove džamije, odavanje počasti onima koji su svoje živote dali za očuvanje vere i dostojanstva nikada neće biti zaboravljeno.

Printscreen/YouTube/Radio-televizija Rožaje
Šehidska džamija u Plavu

Radovi na izgradnji Šehidske džamije započeli su 28. avgusta 2009. godine, na Lejletul Bedr, najznačajniji datum u istoriji islama, simbolizujući novi početak i trajni podsetnik na one koji su svoje živote dali za očuvanje vere i zajedništva.

Ovo sveto zdanje je prva džamija na uvakufljenom zemljištu, darovanom od strane dr. Mersima Ziljkića i njegovog rahmetli oca Sejda, kao trajni podsetnik na žrtve ratova.

Predsednik Medžlisa Islamske zajednice Plav, Muhamed Cecunjanin, toplim rečima dobrodošlice istakao je značaj ovog svetog prostora:

- Kada se otvara džamija, treba imati na umu da se za naredne generacije otvara sveti prostor koji će biti vezan za blagodati Alaha - rekao je Cecunjanin, podsećajući sve prisutne na važnost vere i zajedništva.

Printscreen/YouTube/Radio-televizija Rožaje
Brojni vernici islamske zajednice okupili su se na svečanom otvaranju

Predsednik Opštine Plav, Nihad Canović, naglasio je da otvaranje džamije predstavlja tek prvi korak:

- Pred nama je drugi deo posla, a to je izgradnja džemata, zajednice, jer ma koliko bila veličanstvena kao arhitektonsko zdanje, nema nikakve vrednosti ako nema džemat - istakao je Canović, osvrćući se na brojne izazove kroz koje je prolazio muslimanski narod.

Sanel Balić, predsednik Opštine Gusinje, poručio je da je ovo poseban dan za sve vernike, naglašavajući važnost čvrstog držanja Alahovog užeta i jedinstva među muslimanima.

- Ovo je dan kada se svi trebamo čvrsto držati Alahovog užeta i ne razjedinjavati se - rekao je Balić, podsećajući prisutne na snagu zajedništva.

Ago Kolenović, srdačno pozdravljajući prisutne ispred Islamske zajednice "Plav-Gusinje“ u Njujorku, izrazio je ponos na sve članove koji su moralno i materijalno podržavali izgradnju džamije:

- Ponosan sam na sve članove koji su moralno i materijalno podržavali izgradnju džamije - rekao je Kolenović.

Printscreen/YouTube/Radio-televizija Rožaje
Muftija Mevludin Dudić i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić 

Delegaciju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji predvodio je muftija dr. Mevlud ef. Dudić, izaslanik reisu-l-uleme dr. Husein Kavazovića.

- Rasvetljavamo sudbinu časnih i čestitih koji su svojim životima platili očuvanje vere, ponosa, dostojanstva,“ rekao je muftija Dudić, dodajući da su Bošnjaci ponos koji žive u Njujorku, kao i u Evropi i Americi, gde su ukras tih prostora.

Svečanost otvaranja bila je obeležena učenjem dove, presijecanjem vrpce, učenjem ezana za podne namaz i otkrivanjem ploče sa nazivom Šehidska džamija. Među prisutnima su bili brojni vernici iz Plava i Gusinja koji žive širom sveta, građani severa i juga Sandžaka, brojne zvanice, kao i politički predstavnici iz Vlade Republike Srbije i Crne Gore.