Aktuelno iz SPC 20.09.2024 | 12:36

NA SVEŠKOLSKOM SABORU VLADIKA VASILIJE ISTAKAO: Bez Svetog pisma i predanja, nema istinskog obrazovanja

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
NA SVEŠKOLSKOM SABORU VLADIKA VASILIJE ISTAKAO: Bez Svetog pisma i predanja, nema istinskog obrazovanja
SPC/Eparjija sremska

Veliki broj učenika, nastavnika i roditelja okupio se u sabornom duhu, moleći za blagosloven i uspešan početak nove školske godine, a mitropolit sremski naglasio je važnost duhovnog obrazovanja.

U danu kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Novu crkvenu godinu i molitveno se seća Prepodobnog Simeona Stolpnika, Sremska Mitrovica postala je centar duhovnosti i obrazovanja, domaćin Sveškolskog sabora. Ovaj veličanstveni događaj, održan pod blagoslovom Mitropolita sremskog Vasilija, okupio je učenike, veroučitelje, nastavnike, profesore i direktore obrazovnih ustanova iz čitave Eparhije sremske.

SPC/Eparjija sremska
 Saborni hram Svetog velikomučenika Dimitrija

Sabranje je započelo uzvišenim činom – arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Dimitrija, kojom je načalstvovao mitropolit Vasilije. U svojoj nadahnutoj besedi, mitropolit je podsetio sve prisutne na neraskidivu vezu između hrišćanskog učenja i obrazovanja, naglašavajući da je poznavanje svetootačkih predanja ključ za istinsko razumevanje naše kulture i civilizacije:

– Bez poznavanja hrišćanskih učenja i predanja na kojima počiva naša Crkva, niko ne može biti smatran obrazovanim čovekom. Mi, Srbi, dugujemo ljubav i brigu Crkve Hristove čak i sama slova kojima pišemo, pre svega zahvaljujući podvigu Svete ravnoapostolne braće Ćirila i Metodija. Da bismo shvatili sopstvenu kulturu, utemeljenu Svetim Savom, moramo poznavati Sveto pismo i predanje naše Crkve - istakao je vladika Vasilije.

Ova poruka, duboko ukorenjena u tradiciji naše vere, podsetila je sve prisutne na značaj veronauke kao temelja duhovnog i intelektualnog razvoja mladih naraštaja.

SPC/Eparjija sremska
 Saborni hram Svetog velikomučenika Dimitrija

Posle liturgije, deca su se, zajedno sa svojim veroučiteljima, pridružila litiji koja je svečano prošla ulicama Sremske Mitrovice, donoseći mir i blagoslov. Njihov put vodio je ka Poslovno-sportskom centru „Pinki“, gde je održan kulturno-umetnički program. Ovaj događaj, koji je osmislila i priredila protinica Snežana Rakita, profesor srpske književnosti, obogatio je duše prisutnih kroz pesmu, igru i duhovne besede.

Posebnu radost donela je Pojačka grupa „Blagoslov“ pri hramu Svetih Kirila i Metodija iz Sremske Mitrovice, dok je etno grupa „Hram“ iz Laćarka unela dah naše tradicije, a izvođač tradicionalne pesme, Danica Crnogorčević, ispunila dvoranu melodijama koje su budile emocije i vraćale duh u prošla vremena, kada je pesma bila spona između neba i zemlje.

Dvorana PSC „Pinki“ bila je ispunjena do poslednjeg mesta, jer su brojni roditelji, nastavnici i učenici došli da zajedno mole za uspešan početak nove školske godine. Uz zajednički moleban, uzdignut je vapaj Gospodu za blagoslov, mudrost i snagu u predstojećem vremenu izazova i učenja.

SPC/Eparjija sremska
Dvorana PSC „Pinki

Pod budnim okom arhijerejskog namesnika sremskomitrovačkog protojereja-stavrofora Save Rakite, đakona Stefana Nedića, kao i celokupnog sveštenstva Eparhije sremske, ovaj događaj je protekao u duhu radosti, sabornosti i vere, ostavljajući neizbrisiv pečat na dušama prisutnih. Sveškolski sabor pokazao je da obrazovanje bez duhovnosti nije potpuno, te da vera i znanje idu ruku pod ruku, kao temelj istinskog ljudskog razvoja i sreće.

Za sve učenike, pred njima je put ka znanju, ali i ka Hristu, na kojem će, uz pomoć svojih veroučitelja i sveštenika, koračati sigurnim koracima, uzdignutog pogleda ka svetlosti koja vodi ka večnom životu.