BROKOLI SA SOSOM OD KIKIRIKIJA: Egzotičan i hranljiv posni obrok
Spoj hrskavog brokolija i kremastog sosa od kikirikija za savršen ukusni doživljaj.
Uživajte u raskošnim ukusima povrća na pari, obogaćenim dimljenom paprikom, koji će vas oduševiti jednostavnošću pripreme i zdravim sastojcima.
Sastojci:
3 srednja krompira
2 šargarepe
1 tikvica
1 brokoli (ili karfiol)
1 kašičica dimljene mlevene paprike
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje (ako postite na ulju)
Sveži peršun (za dekoraciju)
Priprema:
Krompir i šargarepu oljuštite i isecite na kockice. Tikvicu isecite na kolutove, a brokoli podelite na cvetiće. U posudi sa parom stavite krompir i šargarepu. Kuvajte oko 10 minuta, zatim dodajte tikvicu i brokoli. Nastavite da kuvate još 10-15 minuta dok povrće ne omekša.
Kada je povrće skuvano, posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte kašičicu dimljene paprike i dobro promešajte da se svi ukusi sjedine. Ako želite, možete dodati malo maslinovog ulja pre serviranja. Poslužite povrće na pari toplo, posuto seckanim peršunom.
Spoj hrskavog brokolija i kremastog sosa od kikirikija za savršen ukusni doživljaj.
Ovaj slasni tart, u kom se savršeno spajaju ukusi pistaća, urmi i crne čokolade, idealno je rešenje za sve sladokusce koji vole brzinu i jednostavnost.
Recept mati Anastasije okrepljuje sestrinstvo Manastira Rukumija, a sigurno će očarati i sve ljubitelje brzih i laganih obroka. Ove tikvice su savršena kombinacija svežine i hrskavosti, idealne za laganu večeru ili dodatak svakom obroku.
Otkrijte kako monasi pripremaju jednostavno, ali bogato jelo koje će uneti toplinu i ukus u vašu kuhinju
Pripremite posni obrok od lišća cvekle i otkrijte kako ovaj često zanemareni deo biljke puni organizam hranljivim sastojcima i jača imunitet.
Recept iz Velikog posnog kuvara autorke Nade Marković otkriva kako se od najjednostavnijih sastojaka može napraviti brzo, ukusno i iznenađujuće fino jelo koje će obogatiti svaku trpezu u vreme posta.
Sušeni vrganji običnom pire-krompiru daju punoću ukusa i miris šume – idealno rešenje za brz, zdrav i zasitan obrok u danima posta.
U danima posta, ali i kada post nije obavezan, halva od tahinija i meda pruža zdravu i bogatu alternativu industrijskim slatkišima – bez aditiva, bez veštačkih aroma, sa dubokom duhovnom porukom u svakom zalogaju.
Otkrijte tajnu jednostavnog, ali bogatog jela koje spaja krompir, jaja i pavlaku, i zavirite u manastirsku kuhinju gde je svaka priprema jela bila čin posvećenosti i molitve.
Otkrijte kako su lisnati kolačići sa domaćim džemom nekada okupljali porodice, simbolizovali gostoljubivost i čuvali tradiciju svake mrsne slave – priprema je prava mala umetnost koju danas možemo ponovo oživeti.
Jednostavno testo, prženo u ulju, vekovima je bilo neizostavni deo pravoslavnih domova. Evo recepta kako da ga napravite baš kao naše bake i majke.
Gusta čorba od mesa i povrća koja se vekovima pripremala u selima, danas vraća miris doma i tradiciju starih majstora kuhinje.
Prvi razgovor u četiri oka otvorio teme od opstanka hrišćana u Turskoj i na Bliskom Istoku, preko rata u Ukrajini, do priprema za obeležavanje 1700 godina od Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji.
U svetinji pored Golupca, 21. septembra sabraće se verni iz svih krajeva Srbije i dijaspore da obeleže 90 godina od kada su ovu čudotvornu relikviju ruski monasi doneli u Srbiju.
Tri dana pre dijagnoze, ova mlada devojka iz Benkovca u Hrvatskoj sasvim slučajno je otkrila Svetog Karla Akutisa, a njegove molitve i prisutnost danas joj daju snagu i mir u svakom trenutku.
Nakon brutalnih uvreda igumanu i monaštvu, te pretnji supruge Nenada Nikaljevića u sudu, tenzije u Donjim Brčelima ne jenjavaju – jeromonah Nikon otkriva šta ga je najviše uznemirilo.
Otkrijte tajnu jednostavnog, ali bogatog jela koje spaja krompir, jaja i pavlaku, i zavirite u manastirsku kuhinju gde je svaka priprema jela bila čin posvećenosti i molitve.
Projekat ne donosi samo turistički preporod i ekonomski zamah već otvara nove mogućnosti vernicima i hodočasnicima i olakšava uspon do Crkve Svete Trojice, simbola sabornosti i zajedništva.
U pravoslavnom učenju ništa što nam se dešava nije slučajno, već deo delovanja duhovnih zakona koji vraćaju svako dobro i svako zlo, čak i kroz generacije.