ŠTA NIKAD NE SMETE POŽELETI U ŽIVOTU: Sveti Jefrem Sirin o nesvesnom upadu u demonsku mrežu smrti
Pravoslavno učenje polazi od toga da čovek nije stvoren radi udobnog života, već radi spasenja.
Spoj hrskavog brokolija i kremastog sosa od kikirikija za savršen ukusni doživljaj.
Sastojci:
200 g brokolija
2 kašičice tostiranih semenki susama, za posluživanje
za sos od kikirikija:
3 kašike susamovog ulja
2 kašike soja sosa
3 kašike soka od limete
1 komad svežeg đumbira od 25 mm
1 čen belog luka
1/2 do 1 mala zelena čili paprika
3 kašike putera od kikirikija
2 kašičice tostiranih semenki susama
1 kašičica meda
Priprema:
U maloj činiji umutite sve sastojke za sos. Probajte i, ako želite, dodajte još bilo kojeg sastojka. Ako koristite brokoli sa debelim stabljikama, ogulite debeli spoljni sloj. Kuvajte brokoli na pari dok ne postane mekan, ali ne previše, ukupno 3 do 5 minuta, pa sklonite sa vatre.
Promešajte sos od kikirikija. Po želji dodajte nekoliko kapi tople vode, da se sos razblaži. Na tanjire prelijte malo sosa, pa stavite brokoli i pospite susamom. Iznesite na sto dok je još toplo.

Pripremite posni obrok od lišća cvekle i otkrijte kako ovaj često zanemareni deo biljke puni organizam hranljivim sastojcima i jača imunitet.
Recept iz Velikog posnog kuvara autorke Nade Marković otkriva kako se od najjednostavnijih sastojaka može napraviti brzo, ukusno i iznenađujuće fino jelo koje će obogatiti svaku trpezu u vreme posta.
Otkrijte kako jednostavni sastojci — sitno seckani pipci lignji, inćuni, kozice, prezle i limun — u savršenoj harmoniji stvaraju mirisno i ukusno jelo koje osvaja svaki sto
Spremite za tren ukusne posne kuglice koje su nekada bile spas za gladne dane, a danas pravo kulinarsko otkriće.
Pogača od karfiola, kako je svetogorci zovu, dokaz je kako obični, svakodnevni sastojci postaju hrana za dušu i inspiracija za umeren život.
Tanane i nežne, ove lepinjice iz manastira Rukumija pretvaraju običan doručak u iskustvo jednostavnosti i domaće topline.
Jeromonah Jerotej Draganović spojio je vekovnu kulinarsku tradiciju i mirise domaćeg povrća u receptu savršenom za dane posta i posne slave, nudeći bogatstvo ukusa i mirisa koji greju dušu.
Recept iz "Srbski kuvara" koji kombinuje mirise povrća i začina, idealan za posne dane kada je riba dozvoljena, a svaki zalogaj spaja ukus posta i bogatstvo tradicije.
Džuman Al-Kavasmi prvi put javno govori o životu u okruženju gde je mržnja bila obaveza, o sumnjama koje su je razdirale i iskustvu koje ju je odvelo na put potpuno suprotan onome na koji je bila usmeravana.
Freska „Dobar pastir“ iz 3. veka prikazuje mladog Isusa, simbol božanske zaštite i ranog hrišćanskog života u Anadoliji.
Sveti Nikolaj Žički nas uči da osmeh, bez zlobe, može biti odgovor na podsmeh. Jer neznanju priliči podsmeh, a znanju osmeh.
Iguman Arsenije kroz poređenje sa svetiteljem iz Amerike upozorava da se duhovno stanje ne skriva - ono se oseti i onda kada mnogi misle da ga niko ne primećuje.
Priča o prevari, Božijem promislu i neočekivanom susretu koji je promenio život mladog para.
Predsednik Belorusije poslao je američkom predsedniku dar snažne duhovne simbolike u trenutku kada Minsk otvoreno govori o želji za novim tonom u odnosima sa Vašingtonom.
Džuman Al-Kavasmi prvi put javno govori o životu u okruženju gde je mržnja bila obaveza, o sumnjama koje su je razdirale i iskustvu koje ju je odvelo na put potpuno suprotan onome na koji je bila usmeravana.