Delikatan ukusi začinjene ribe uz osvežavajuću salatu, predstavlja odličnu ideju za lagan obrok u letnjim mesecima.
Sastojci:
Za salatu
4 kašike posnog majoneza
1 do 2 kašičice vinskog sirćeta
30 g svežeg peršuna
korica 1 limuna
morska so i crni biber
350 g krastavca
1 grančica sveže mirođije
50 g crvenog luka
Za grilovanu pastrmku
4 sveže pastrmke od po 300 g
šaka svežeg peršuna
maslinovo ulje
morska so i crni biber
ulje
2 limuna
Freepik
Kremasta salata od krastavca i majoneza idealna je uz grilovanu pastrmku
Priprema:
Umutite majonez i sirće u činiji, pa dodajte iseckan peršun, mirođiju i koricu limuna, potom dobro začinite solju i biberom. Dodajte narendan krastavac, luk isečen na kolutove, pa promešajte. Pokrijte i stavite u frižider, najviše dva sata unapred.
Zagrejte gril tiganj. Na svakoj pastrmki napravite duboke dijagonalne rezove kroz kožu s obe strane. U svaku ribu stavite listove peršuna i prelijte uljem. Posolite i pobiberite sa obe strane. Pouljite grip tiganj i poredajte ribe. Grilujte pastrmku, pažljivo je okrećući, dok ne bude pečena i koža hrskava, otprilike šest minuta sa svake strane. Polovine limuna stavite na gril tiganj istovremeno, isečenom stranom nadole, dok se površina lagano ne zapeče. Serbirajte i poslužite uz rashlađenu salatu od krastavca i majoneza.
Dok nama korica hleba izgleda obično, negde daleko njena vrednost može značiti nadu– pouka omiljenog srpskog patrijarha otvara oči i srce na ono što svakodnevno zanemarujemo.
Jedan neizgovoren pozdrav, neznatna laž ili hladan stav mogu pokrenuti lanac događaja koji menja sudbine – otac Markel (Pabuk) objašnjava kako pokajanje i molitva štite dušu od nevidljivih zala.
U pouci otac Nektarije (Morozov) govori o greškama koje izranjaju iz brzopletosti i objašnjava zašto je jedna duhovna navika ključna za svaki budući izbor.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Tradicionalna letnja salata popularna u jugoistočnim delovima Srbije, kao i u Makedoniji, gde se naziva klčanica, može da se koristi i kao namaz u vreme posta.
Flekice sa kupusom, nekada nezaobilazne u mnogim domovima, vraćaju se kao lagana i zdrava alternativa teškim slavskim đakonijama – jednostavno i brzo za pripremu.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Sa kapacitetom od oko 1.300 mesta, prostranom kupolom visokom gotovo 50 metara i zadivljujućim unutrašnjošću, ostavlja snažan utisak već pri prvom koraku u njenu unutrašnjost.