Delikatan ukusi začinjene ribe uz osvežavajuću salatu, predstavlja odličnu ideju za lagan obrok u letnjim mesecima.
Sastojci:
Za salatu
4 kašike posnog majoneza
1 do 2 kašičice vinskog sirćeta
30 g svežeg peršuna
korica 1 limuna
morska so i crni biber
350 g krastavca
1 grančica sveže mirođije
50 g crvenog luka
Za grilovanu pastrmku
4 sveže pastrmke od po 300 g
šaka svežeg peršuna
maslinovo ulje
morska so i crni biber
ulje
2 limuna
Freepik
Kremasta salata od krastavca i majoneza idealna je uz grilovanu pastrmku
Priprema:
Umutite majonez i sirće u činiji, pa dodajte iseckan peršun, mirođiju i koricu limuna, potom dobro začinite solju i biberom. Dodajte narendan krastavac, luk isečen na kolutove, pa promešajte. Pokrijte i stavite u frižider, najviše dva sata unapred.
Zagrejte gril tiganj. Na svakoj pastrmki napravite duboke dijagonalne rezove kroz kožu s obe strane. U svaku ribu stavite listove peršuna i prelijte uljem. Posolite i pobiberite sa obe strane. Pouljite grip tiganj i poredajte ribe. Grilujte pastrmku, pažljivo je okrećući, dok ne bude pečena i koža hrskava, otprilike šest minuta sa svake strane. Polovine limuna stavite na gril tiganj istovremeno, isečenom stranom nadole, dok se površina lagano ne zapeče. Serbirajte i poslužite uz rashlađenu salatu od krastavca i majoneza.
U besedi za 11. Ponedeljak po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički podseća da nijedan greh nije nepomirljiv – put ka unutrašnjem miru vodi kroz pokajanje, dobra dela i susret sa svetlošću Božjom.
U vreme Julijana Odstupnika, dva zavađena čoveka na ulici uzela su njega za sudiju. On dosudi pravdu pravome, zbog čega se ovaj drugi naljutio, pa je otišao kod cara i optužio Evsignija kao hrišćanina.
Sve što svakodnevno doživljavamo – iskušenja, praznična oblačenja i masovna zabava – u svetlu vere otkriva borbu anđela i demona koja oblikuje sudbinu svakog čoveka.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Tradicionalna letnja salata popularna u jugoistočnim delovima Srbije, kao i u Makedoniji, gde se naziva klčanica, može da se koristi i kao namaz u vreme posta.
Otkrijte kako jednostavni sastojci — sitno seckani pipci lignji, inćuni, kozice, prezle i limun — u savršenoj harmoniji stvaraju mirisno i ukusno jelo koje osvaja svaki sto
Jelo koje se tradicionalno priprema s mesom i mladim zelenilom, ima i svoju posnu varijantu koja očarava svakog ko želi da oseti autentičan duh Kosova i Metohije i toplinu domaće kuhinje.
Od himni Hristovim praznicima do pesama o čudotvornim ikonama – novi album mitropolita zvorničko-tuzlanskog stiže svakog petka na YouTube i streaming platforme, donoseći duhovnu pobedu u srca slušalaca.
Ruski predsednik zatražio je da se Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi pod Moskovskom patrijaršijom obezbedi zaštita i da ruski jezik dobije zvanični status. Spor više nije samo politički – prerasta u borbu za duhovni i nacionalni identitet.
Pravoslavna crkva ne govori o gordosti samo kao o pogrešnom stavu, već kao o smrtnom grehu - duhovnom stanju koje, ako se ne leči, vodi čoveka ka propasti.
Od Davidovih psalama do pop i rok hitova savremenog doba, od manastirskih fresaka do filmskih ostvarenja – umetnost kroz vekove nastoji da nam prenese Božiju reč.