Posni recepti 09.06.2024 | 11:58

GRILOVANA PASTRMKA SA SALATOM OD KRASTAVCA: Savršena kombinacija hrskavog i kremastog

Autor: Saša Tošić
GRILOVANA PASTRMKA SA SALATOM OD KRASTAVCA: Savršena kombinacija hrskavog i kremastog
Freepik

Delikatan ukusi začinjene ribe uz osvežavajuću salatu, predstavlja odličnu ideju za lagan obrok u letnjim mesecima.

Sastojci:

Za salatu

4 kašike posnog majoneza

1 do 2 kašičice vinskog sirćeta

30 g svežeg peršuna

korica 1 limuna 

morska so i crni biber

350 g krastavca

1 grančica sveže mirođije

50 g crvenog luka

Za grilovanu pastrmku

4 sveže pastrmke od po 300 g

šaka svežeg peršuna

maslinovo ulje

morska so i crni biber

ulje

2 limuna

Freepik
Kremasta salata od krastavca i majoneza idealna je uz grilovanu pastrmku

Priprema:

Umutite majonez i sirće u činiji, pa dodajte iseckan peršun, mirođiju i koricu limuna, potom dobro začinite solju i biberom. Dodajte narendan krastavac, luk isečen na kolutove, pa promešajte. Pokrijte i stavite u frižider, najviše dva sata unapred.

Zagrejte gril tiganj. Na svakoj pastrmki napravite duboke dijagonalne rezove kroz kožu s obe strane. U svaku ribu stavite listove peršuna i prelijte uljem. Posolite i pobiberite sa obe strane. Pouljite grip tiganj i poredajte ribe. Grilujte pastrmku, pažljivo je okrećući, dok ne bude pečena i koža hrskava, otprilike šest minuta sa svake strane. Polovine limuna stavite na gril tiganj istovremeno, isečenom stranom nadole, dok se površina lagano ne zapeče. Serbirajte i poslužite uz rashlađenu salatu od krastavca i majoneza.