Pripremite posni obrok od lišća cvekle i otkrijte kako ovaj često zanemareni deo biljke puni organizam hranljivim sastojcima i jača imunitet.
Dok većina nas u kuhinji koristi samo crveni koren cvekle, njeno lišće često završi u otpadu. To je prava šteta – lišće cvekle je pravo nutritivno bogatstvo. Bogato je vitaminima A, C i K, mineralima poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, a sadrži i vlakna koja pomažu varenju. Prirodni pigmenti, betanin i betain, deluju antioksidativno i antiinflamatorno, pa lišće cvekle možemo smatrati zdravim dodatkom ishrani.
Lišće cvekle je vrlo svestrano – možete ga dodavati sirovo u salate, blendirati u smutije, kuvati, dinstati ili koristiti u supama i varivima. Mlađe listove najbolje je jesti sirove, dok starije treba blago prokuvati.
Tokom pravoslavnog posta, kada se izbegavaju meso, jaja i mlečni proizvodi, lišće cvekle je odličan izbor. Priprema jednostavnog rižota od lišća cvekle ne samo da je u skladu sa pravilima posta, već pruža hranljiv i ukusan obrok koji osvežava i telo i duh.
Koji su benefiti lista cvekle
Imunološki štit – vitamin C jača odbrambeni sistem i pomaže u borbi protiv prehlade i infekcija.
Srce i krvni pritisak – prirodni nitrati iz lišća doprinose snižavanju krvnog pritiska i boljoj cirkulaciji.
Oči u punom sjaju – vitamin A i lutein čuvaju zdravlje očiju i smanjuju rizik od degeneracije makule.
Detoksikacija i blistava koža – antioksidanti iz lišća pomažu telu da se oslobodi toksina, a koži vraćaju sjaj.
Kosti i zubi – zahvaljujući kalcijumu, magnezijumu i vitaminu D, lišće cvekle čuva čvrstinu kostiju i zuba.
Sastojci:
500 g mladog lišća cvekle
3–4 čena belog luka
šoljica pirinča
limun
so i biber po ukusu
freepik
Listovi cvekle obično se bacaju, a prava su riznica vitamina i minerala
Priprema:
1. Operite i očistite listove cvekle.
2. Stavite ih da se blago prokuvaju u posoljenoj vodi – dovoljno da omekšaju, ali da zadrže vitamine.
3. Ocedite lišće, iseckajte i prebacite u činiju. Prelijte svežim sokom od limuna.
4. Skuvajte pirinač, ocedite i dodajte lišću. Posolite, pobiberite i dobro promešajte.
5. Ako pripremate varivo na ulju, možete dodati malo maslinovog ili suncokretovog ulja – varivo će biti bogatije i kremastije.
Saveti:
Mladi listovi su nežniji i ukusniji za jelo sirovo ili blago kuvano. Varivo je idealno kao lagani ručak ili večera – zahvaljujući limunu i belom luku, ukus je osvežavajući i zdrav.
Pite su širom naših krajeva mnogo više od običnog jela – one su deo porodične tradicije, toplina doma i sećanje na detinjstvo. Otkrivamo recept za najukusniju posnu krompirušu koja će vas osvojiti na prvi zalogaj!
Post nije odricanje od ukusa, već uzdržanje od neumerenosti i stomakougađanja, zato vam donosimo recept za mekane i sočne krompir-knedle i savete kako ih najbolje poslužiti.
Ovo drevno jelo u srpskim domovima i manastirima pripremalo se u danima najstrožeg posta, a danas osvaja sve koji tragaju za laganim i okrepljujućim obrokom.
Recept iz Velikog posnog kuvara autorke Nade Marković otkriva kako se od najjednostavnijih sastojaka može napraviti brzo, ukusno i iznenađujuće fino jelo koje će obogatiti svaku trpezu u vreme posta.
Poglavar Crkve Krita uputio je snažnu poruku Vladi Grčke, upozoravajući da intervencije koje narušavaju Statutarnu povelju i ugrožavaju autonomiju Crkve ne mogu biti tolerisane, naglašavajući principijelnu odbranu crkvene slobode.
Sve više vernika svoju religioznost svodi na običaje i sujeverja, dok dogmati i učenje Crkve ostaju nepoznanica. Protojerej Slobodan Lukić u svom autorskom tekstu koji prenosimo u celosti ističe da bez istinskog razumevanja vere, duhovni život postaje prazan oblik.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
U vreme posta, kada su mnoge namirnice isključene iz ishrane, ovaj tradicionalni hleb sa svežim kvascem, suvim voćem i orašastim plodovima donosi bogatstvo ukusa i podseća na snalažljivost domaćica iz prošlih vremena.
Brz, jednostavan i bogat hranljivim sastojcima, ovaj kremasti namaz bez ulja, sa tahinijem i semenkama, idealan je za dane posta na vodi – pravo malo čudo iz duhovne svakodnevice.
U danima posta, ali i kada post nije obavezan, halva od tahinija i meda pruža zdravu i bogatu alternativu industrijskim slatkišima – bez aditiva, bez veštačkih aroma, sa dubokom duhovnom porukom u svakom zalogaju.
Ono što većina baca, monasi su pretvarali u slatko koje je vekovima dočekivalo hodočasnike na Svetoj Gori – evo recepta sačuvanog kroz monašku tradiciju.
U Srpskom kuvaru jeromonaha Jerotija Draganovića iz 1855. sačuvan je dragoceni zapis o jednostavnom, a raskošnom kolaču posta, koji spaja molitvu, duhovnost i toplinu domaće trpeze.
Sveštenik Goran Nuhanović otkrio je kako obična štićenica staračkog doma, pred odlazak s ovoga sveta, kroz ispovest i pričešće doživela viziju nebeske svetlosti i prizvala prisustvo svetitelja.
Centar je takođe saopštio da je u njegovim obrazovnim programima u istom periodu učestvovalo 1.300 studenata, što potvrđuje njegovu sve značajniju ulogu u kulturnom povezivanju i obrazovanju.
Sveti mučenik Ipolit rođen je i vaspitan kao neznabožac i radio je kao nadzornik tamnica u Rimu. Njegov život se promenio kada je u tamnicu bio zatvoren arhiđakon Lavrentije.
Jerej Eparhije budimljansko-nikšićke u svom autorskom tekstu, koji prenosimo u celosti, opisuje aktuelna dešavanja kao progon hrišćana i razapinjanje Božjih naslednika u savremenom vremenu.