Posni recepti 26.08.2025 | 12:11

ZDRAV LETNJI RUČAK OD LIŠĆA CVEKLE, KOJE OBIČNO BACAMO: Ukusan posni rižoto pun vitamina i minerala

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
ZDRAV LETNJI RUČAK OD LIŠĆA CVEKLE, KOJE OBIČNO BACAMO: Ukusan posni rižoto pun vitamina i minerala
Shutterstock/Katrinshine

Pripremite posni obrok od lišća cvekle i otkrijte kako ovaj često zanemareni deo biljke puni organizam hranljivim sastojcima i jača imunitet.

Dok većina nas u kuhinji koristi samo crveni koren cvekle, njeno lišće često završi u otpadu. To je prava šteta – lišće cvekle je pravo nutritivno bogatstvo. Bogato je vitaminima A, C i K, mineralima poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, a sadrži i vlakna koja pomažu varenju. Prirodni pigmenti, betanin i betain, deluju antioksidativno i antiinflamatorno, pa lišće cvekle možemo smatrati zdravim dodatkom ishrani.

Lišće cvekle je vrlo svestrano – možete ga dodavati sirovo u salate, blendirati u smutije, kuvati, dinstati ili koristiti u supama i varivima. Mlađe listove najbolje je jesti sirove, dok starije treba blago prokuvati.

Tokom pravoslavnog posta, kada se izbegavaju meso, jaja i mlečni proizvodi, lišće cvekle je odličan izbor. Priprema jednostavnog rižota od lišća cvekle ne samo da je u skladu sa pravilima posta, već pruža hranljiv i ukusan obrok koji osvežava i telo i duh.

 

Koji su benefiti lista cvekle

Imunološki štit – vitamin C jača odbrambeni sistem i pomaže u borbi protiv prehlade i infekcija.

Srce i krvni pritisak – prirodni nitrati iz lišća doprinose snižavanju krvnog pritiska i boljoj cirkulaciji.

Oči u punom sjaju – vitamin A i lutein čuvaju zdravlje očiju i smanjuju rizik od degeneracije makule.

Detoksikacija i blistava koža – antioksidanti iz lišća pomažu telu da se oslobodi toksina, a koži vraćaju sjaj.

Kosti i zubi – zahvaljujući kalcijumu, magnezijumu i vitaminu D, lišće cvekle čuva čvrstinu kostiju i zuba.

 

Sastojci:

500 g mladog lišća cvekle

3–4 čena belog luka

šoljica pirinča

limun

so i biber po ukusu

freepik
Listovi cvekle obično se bacaju, a prava su riznica vitamina i minerala

 

Priprema:

 

1. Operite i očistite listove cvekle.

2. Stavite ih da se blago prokuvaju u posoljenoj vodi – dovoljno da omekšaju, ali da zadrže vitamine.

3. Ocedite lišće, iseckajte i prebacite u činiju. Prelijte svežim sokom od limuna.

4. Skuvajte pirinač, ocedite i dodajte lišću. Posolite, pobiberite i dobro promešajte.

5. Ako pripremate varivo na ulju, možete dodati malo maslinovog ili suncokretovog ulja – varivo će biti bogatije i kremastije.

 

Saveti:

Mladi listovi su nežniji i ukusniji za jelo sirovo ili blago kuvano.  Varivo je idealno kao lagani ručak ili večera – zahvaljujući limunu i belom luku, ukus je osvežavajući i zdrav.