Schuttterstock/robert6666Posne knedle od krompira na vodi
Post nije odricanje od ukusa, već uzdržanje od neumerenosti i stomakougađanja, zato vam donosimo recept za mekane i sočne krompir-knedle i savete kako ih najbolje poslužiti.
U danima posta, kada telo i duša teže pročišćenju, priprema obroka dobija poseban značaj. Tradicionalna trpeza nudi obilje proverenih recepata kojima se mogu spremiti ukusna i okrepljujuća posna jela na vodi, bez upotrebe ulja. Među jelima koja osvajaju i ukusom i jednostavnošću pripreme, posebno se izdvajaju posne knedle od krompira, koje mogu biti osnova raznovrsnih obroka.
Sastojci:
500 g krompira
150 g oštrog brašna
50 g griza
so po ukusu
kašičica sitno seckanog svežeg peršuna (po želji)
Schuttterstock/robert6666
Posne knedle od krompira na vodi
Priprema:
Krompir operite i skuvajte u ljusci u blago posoljenoj vodi dok ne omekša. Ocedite krompir i ostavite da se malo prohladi. Oljuštite krompir i izgnječite ga u glatki pire. Dodajte brašno, griz i so, pa umesite glatko testo. Ukoliko je potrebno, dodajte još malo brašna kako se testo ne bi lepilo.
Na pobrašnjenoj dasci ili stolu oblikujte duguljast valjak od testa, a zatim ga isecite na manje komade i oblikujte knedle. U velikom loncu zagrejte vodu do vrenja i blago posolite. Ubacite knedle i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu, što traje oko 3-4 minuta. Kada su knedle gotove, izvadite ih rešetkastom kašikom i odmah služite.
Predlozi za posluživanje
Posne knedle od krompira savršeno se kombinuju sa raznim posnim jelima na vodi. Možete ih poslužiti uz bogatu paradajz-čorbu, u aromatičnom sosu od pečenih paprika ili uz dinstani kiseli kupus na vodi. Takođe, mogu biti ukusan prilog uz varivo od sočiva ili graška. Ukoliko želite dodatnu svežinu, možete ih posuti sitno seckanim peršunom i servirati uz salatu od svežeg kupusa ili rendane šargarepe.
Post nam otkriva bogatstvo ukusa i blagodati uzdržanja – kroz jednostavne recepte učimo da je skromna trpeza izvor velike radosti.
Veliki post je prilika da istražimo nove ukuse i obogatimo trpezu jednostavnim, a izuzetnim jelima. Isprobajte recept za posni krompir na vodi koji će vas osvojiti savršenim spojem začina i mirisa domaće kuhinje.
Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.
Uz pažljivo odabrane sastojke i bez prženja, pripremite hrskave i sočne ćufte koje će obogatiti vašu posnu trpezu. Lako, hranljivo i neodoljivo – recept koji ćete rado ponavljati!
Nekada nezaobilazan na trpezama naših predaka, bob je danas retkost u domaćoj kuhinji. Ovo starinsko, posno jelo krije bogatstvo ukusa i tradicije, donoseći toplinu i nostalgiju u svaki zalogaj.
U pravoslavnom hrišćanstvu postoji duboko ukorenjeno učenje o ljubavi, saosećanju i poštovanju dostojanstva svakog čoveka, jer je svaki čovek stvoren po liku Božjem.
U svim hramovima Evropske eparhije MPC – OA, 23. marta uzdizaće se molitve za pokoj duša nastradalih u požaru u diskoteci „Puls“, dok će vernici širom kontinenta prikupljati pomoć za porodice stradalih i povređenih.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.
Uz pravi recept, post na vodi postaje prava gozba! Isprobajte ukusne i hranljive punjene paprike koje će obogatiti vašu trpezu i uneti novu dimenziju u posnu ishranu.
Iako je nekad pravi izazov naći dobar recept za posno jelo, koje se jednostavno priprema, a koji zauzvrat daje specijalitet - to ne mora da bude slučaj ukoliko ga tražite na pravom mestu.
Čak i kada postimo na vodi, ne moramo se odreći bogatstva ukusa i raznovrsnih obroka. Uz jednostavan, ali hranljiv namaz od povrća, lako možete pripremiti lagan, kremast i osvežavajući obrok koji će nahraniti i telo i dušu!
Čak i kada postimo na vodi, ne moramo se odreći bogatstva ukusa i raznovrsnih obroka. Uz jednostavan, ali hranljiv namaz od povrća, lako možete pripremiti lagan, kremast i osvežavajući obrok koji će nahraniti i telo i dušu!
Nekada nezaobilazan na trpezama naših predaka, bob je danas retkost u domaćoj kuhinji. Ovo starinsko, posno jelo krije bogatstvo ukusa i tradicije, donoseći toplinu i nostalgiju u svaki zalogaj.
Umesto traženja zamena za slatkiše kojima smo navikli da se prejedamo, post je prilika da se vratimo iskonskim vrednostima – skromnosti, jednostavnosti i hrani koja donosi blagostanje. Ovaj brz i zdrav kolač prava je riznica hranljivih sastojaka i lekovitih svojstava!
Ovi provereni recepti donose spoj prirodnih sastojaka koji će vas oduševiti, pružajući savršen balans ukusa i hranljivih vrednosti, idealan za dane posta.
Kada se jedna kuća ili stan sagradi, okreči, ulepša, i kada se nameste stvari, i kada u njemu porodica započne život, potrebno je izvršiti osvećenje doma.To osvećenje vrši nadležni sveštenik.
Mitropolit bregalnički pozvao je na smirenost, molitvu i ljubav prema preminulima, podsećajući verne na večne istine hrišćanske vere u danima najveće tuge.
Očevici svedoče o brutalnim egzekucijama hrišćanske zajednice, spaljenim domovima i telima razbacanim po ulicama. dok međunarodna zajednica ostaje pasivna.
U Makedoniji odzvanja bol, dok Makedonska pravoslavna crkva pruža utehu porodicama stradalih i moli za večni pokoj duša i isceljenje povređenih, podsećajući nas na snagu zajedništva u trenucima najveće tuge.
Post nije odricanje od ukusa, već uzdržanje od neumerenosti i stomakougađanja, zato vam donosimo recept za mekane i sočne krompir-knedle i savete kako ih najbolje poslužiti.
Dok srca porodica nastradalih, ali i cele nacije pucaju od tuge, a narod u bolu izlazi na ulice i protestuje, arhiepiskop Stefan upućuje apel na zajedništvo i molitvu za duše nastradalih, pozivajući na dostojanstvenu žalost i mir.