Schuttterstock/robert6666Posne knedle od krompira na vodi
Post nije odricanje od ukusa, već uzdržanje od neumerenosti i stomakougađanja, zato vam donosimo recept za mekane i sočne krompir-knedle i savete kako ih najbolje poslužiti.
U danima posta, kada telo i duša teže pročišćenju, priprema obroka dobija poseban značaj. Tradicionalna trpeza nudi obilje proverenih recepata kojima se mogu spremiti ukusna i okrepljujuća posna jela na vodi, bez upotrebe ulja. Među jelima koja osvajaju i ukusom i jednostavnošću pripreme, posebno se izdvajaju posne knedle od krompira, koje mogu biti osnova raznovrsnih obroka.
Sastojci:
500 g krompira
150 g oštrog brašna
50 g griza
so po ukusu
kašičica sitno seckanog svežeg peršuna (po želji)
Schuttterstock/robert6666
Posne knedle od krompira na vodi
Priprema:
Krompir operite i skuvajte u ljusci u blago posoljenoj vodi dok ne omekša. Ocedite krompir i ostavite da se malo prohladi. Oljuštite krompir i izgnječite ga u glatki pire. Dodajte brašno, griz i so, pa umesite glatko testo. Ukoliko je potrebno, dodajte još malo brašna kako se testo ne bi lepilo.
Na pobrašnjenoj dasci ili stolu oblikujte duguljast valjak od testa, a zatim ga isecite na manje komade i oblikujte knedle. U velikom loncu zagrejte vodu do vrenja i blago posolite. Ubacite knedle i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu, što traje oko 3-4 minuta. Kada su knedle gotove, izvadite ih rešetkastom kašikom i odmah služite.
Predlozi za posluživanje
Posne knedle od krompira savršeno se kombinuju sa raznim posnim jelima na vodi. Možete ih poslužiti uz bogatu paradajz-čorbu, u aromatičnom sosu od pečenih paprika ili uz dinstani kiseli kupus na vodi. Takođe, mogu biti ukusan prilog uz varivo od sočiva ili graška. Ukoliko želite dodatnu svežinu, možete ih posuti sitno seckanim peršunom i servirati uz salatu od svežeg kupusa ili rendane šargarepe.
Post nam otkriva bogatstvo ukusa i blagodati uzdržanja – kroz jednostavne recepte učimo da je skromna trpeza izvor velike radosti.
Veliki post je prilika da istražimo nove ukuse i obogatimo trpezu jednostavnim, a izuzetnim jelima. Isprobajte recept za posni krompir na vodi koji će vas osvojiti savršenim spojem začina i mirisa domaće kuhinje.
Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.
Uz pažljivo odabrane sastojke i bez prženja, pripremite hrskave i sočne ćufte koje će obogatiti vašu posnu trpezu. Lako, hranljivo i neodoljivo – recept koji ćete rado ponavljati!
Nekada nezaobilazan na trpezama naših predaka, bob je danas retkost u domaćoj kuhinji. Ovo starinsko, posno jelo krije bogatstvo ukusa i tradicije, donoseći toplinu i nostalgiju u svaki zalogaj.
Stihovi 34:37-38 podsećaju muslimane da je pravi put do Božije milosti kroz iskrenu veru i dobra dela, dok oni koji poriču Njegovu poruku suočavaju se s ozbiljnim posledicama.
Jedan od najvećih svetitelja pravoslavlja podseća da vera nije samo molitva – ona zahteva svakodnevni trud i aktivno delovanje, jer bez njega ni najiskrenija molitva ne donosi plod. U nastavku pročitajte oblomak iz Svetog pisma za 17. sredu po Duhovima.
U grčkom selu Xyniada, zakopana ispod starog hrasta, otkrivena je čudotvorna ikona Majke Božije. Njena priča počinje viđenjem deteta, a nastavlja se kroz isceljenja.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Recept iz Velikog posnog kuvara autorke Nade Marković otkriva kako se od najjednostavnijih sastojaka može napraviti brzo, ukusno i iznenađujuće fino jelo koje će obogatiti svaku trpezu u vreme posta.
Pratite kalendar dana na vodi, ulju i ribi, otkrijte praktične recepte za doručak, ručak i večeru i produbite svoje duhovno iskustvo tokom ovog svetog perioda.
Zaboravljeno brašno sa potočnih vodenica, koje su naši stari zvali prekrupa, ponovo se vraća na trpeze – evo kako da pripremite supu po receptu starom više vekova.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.
Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
U grčkom selu Xyniada, zakopana ispod starog hrasta, otkrivena je čudotvorna ikona Majke Božije. Njena priča počinje viđenjem deteta, a nastavlja se kroz isceljenja.
Mitropoliti Nikanor i Lukijan služili su liturgiju pred prisustvom princa Nikolaja, dok patrijarh Porfirije poručuje da Bazjaš svedoči o vekovnoj veri i svetosavskim korenima Srba u Rumuniji.
Novi igumen manastira Svete Katarine na Sinaju, arhimandrit Simeon, javno se izvinjava vernicima i obećava jedinstvo, duhovnu obnovu i vernost vekovnoj pravoslavnoj tradiciji.
Današnja beseda Svetog Nikolaja Ohridskog i Žičkog objašnjava dubinu Hristovih reči i vodi čitaoca do srca božanske tajne koja nadilazi ljudsko poimanje.