Nekada nezaobilazan na trpezama naših predaka, bob je danas retkost u domaćoj kuhinji. Ovo starinsko, posno jelo krije bogatstvo ukusa i tradicije, donoseći toplinu i nostalgiju u svaki zalogaj.
U toplini ognjišta naši preci nalazili su utehu u jednostavnim, ali hranljivim jelima. Jedno od takvih blaga srpske kuhinje jeste posna čorba od boba, jelo koje odiše skromnošću, ali i bogatstvom ukusa. Generacije su ga s ljubavlju pripremale u dugim zimskim noćima i letnjim posnim danima, a danas je retkost na našim trpezama. Nekada stub seljačke kuhinje, bob je pružao snagu i okrepljenje nakon napornog rada na njivi.
Bob, drevna mahunarka koju su naši preci odvajkada gajili, danas je nepravedno potisnut iz savremene ishrane. Njegovo zrnasto bogatstvo krije obilje biljnih proteina, vlakana i vitamina, a njegova hranljivost odoleva zubu vremena. U prošlim vremenima bio je nezaobilazan na seljačkim soframa, zamenjujući meso u danima posta i oskudice. Njegov blago orašast ukus i kremasta tekstura činili su ga savršenim sastojkom za čorbe, variva i pite, dok su ga bake s ljubavlju pripremale u jelima koja su grejala i telo i dušu.
Sastojci:
300 g boba
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
1 krompir
2 čena belog luka
1 kašika paradajz pirea
1 kašika brašna
So, biber, suvi začin
Peršun za dekoraciju
Shutterstock/Esin Deniz
Blago orašast ukus boba i njegova kremasta tekstura činili su ga savršenim sastojkom za čorbe i variva
Priprema:
Bob uveče potopite u vogu i ostavite da prenoći. Ujutru oljuštite bob i kuvajte ga dok ne omekša. Na ulju propržite sitno seckan crni luk, pa dodajte šargarepu i krompir isečen na kockice.
Dodajte paradajz pire i kašiku brašna, promešajte i nalijte vodom. Ubacite kuvani bob, začinite po ukusu i ostavite da se krčka 20 minuta. Pospite svežim peršunom pre serviranja.
U svakoj kašiki ove čorbe krije se sećanje na prošla vremena, na bakine ruke koje s nežnošću seckaju povrće, na majčine mirise iz kuhinje, na skromnost i zahvalnost za ono što nam je priroda dala. Možda baš u ovom jednostavnom jelu leži tajna zadovoljstva – u povratku iskonskim ukusima, u poniznosti pred darovima zemlje, u ljubavi utkanoj u svaki zalogaj. Posna čorba od boba nije samo jelo, već priča o prošlim vremenima, o snazi i istrajnosti naroda, o jednostavnoj radosti skromne, a bogate trpeze.
Veliki post je prilika da istražimo nove ukuse i obogatimo trpezu jednostavnim, a izuzetnim jelima. Isprobajte recept za posni krompir na vodi koji će vas osvojiti savršenim spojem začina i mirisa domaće kuhinje.
Uz pažljivo odabrane sastojke i bez prženja, pripremite hrskave i sočne ćufte koje će obogatiti vašu posnu trpezu. Lako, hranljivo i neodoljivo – recept koji ćete rado ponavljati!
Savršena kombinacija krompira, kiselih krastavaca i začina čini ovo jelo ne samo laganim i zdravim, već i bogatog, raskošnog ukusa – idealnog za dane posta i porodična okupljanja.
Od Hrama Svetog Save do Manastira Hilandar - trojica policajaca kreću u humanu misiju da bi prikupili pomoć za "decu leptire" i doneli molitve na Svetu Goru.
Susret sa Bogom u pravoslavlju ne dešava se samo jednom, već se stalno događa – u srcu čoveka, u molitvi, kroz liturgiju, kroz Sveto pismo i svete tajne.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Otkrijte kako šareni povrtni specijalitet u želatinskoj formi, začinjen blagim vinskim sirćetom, vekovima krasi postne trpeze pravoslavnih manastira i zašto postaje hit u savremenim kuhinjama.
Jeromonah manastira Krušedol još u 19. veku zapisao je recept koji pokazuje kako jednostavni sastojci – krompir, luk i pivo – mogu stvoriti neodoljiv spoj tradicije, duhovnosti i ukusa.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.
Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
Od Hrama Svetog Save do Manastira Hilandar - trojica policajaca kreću u humanu misiju da bi prikupili pomoć za "decu leptire" i doneli molitve na Svetu Goru.
U Hramu Svetog Save, Patrijarh Porfirije je poručio vernicima da darovi od Boga nisu ukrasi, već zadaci i poziv da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
U Hramu Svetog Save, Patrijarh Porfirije je poručio vernicima da darovi od Boga nisu ukrasi, već zadaci i poziv da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.