Posni recepti 24.10.2025 | 13:36

ZAPEČENI GRAŠAK IZ RERNE SA TAJNIM SASTOJKOM – TOPI SE U USTIMA: Jednostavno, posno i raskošno jelo po starinskom receptu

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
ZAPEČENI GRAŠAK IZ RERNE SA TAJNIM SASTOJKOM – TOPI SE U USTIMA: Jednostavno, posno i raskošno jelo po starinskom receptu
shutterstock_Hope Phillips

Zdrav i aromatičan obrok koji spaja grašak sa paradajzom, tikvicama, šampinjonima i maslinkama.

U mirisu doma i sećanju na stare kuhinje skriva se čarolija jednostavnih jela koja greju dušu. Među njima, zapečeni grašak sa povrćem iz rerne zauzima posebno mesto – posno, a tako bogato i ukusno da svaki zalogaj podseća na toplinu domaćeg stola i ljubav u pripremi. Ovaj starinski recept, koji spaja sveže tikvice, sočne šampinjone, zreli paradajz i aromatične začine, donosi harmoniju ukusa i mirisne note koje mame osmeh. Bilo da se priprema na maslinovom ulju ili na vodi, zapečeni grašak ostaje jednostavan, zdrav i istovremeno raskošan obrok koji se može deliti sa najmilijima – baš onako kako je to nekada činila svaka pravoslavna domaćica u svom kućnom kutku.

Sastojci:

500 g graška
300 g paradajza
300 g tikvica
300 g šampinjona
2 glavice crnog luka
3–4 češnja belog luka
20-tak maslina
maslinovo ulje
biber
peršunov list
origano
so

Priprema:

Propržite na ulju očišćeni i iseckani crni i beli luk. Paradajz operite, oljuštite i isecite na kriške. Tikvice operite, očistite i isecite na kockice. Šampinjone operite i iseckajte. Povrće stavite u sud, dolijte malo vode i stavite da se peče pola sata poklopljeno u rerni. Dodajte masline očišćene od koštica i iseckane, dodajte začine, posolite, sve izmešajte i vratite u rernu da se zapeče bez poklopca.

Savet:

Ako se ne koristi ulje, već se luk prodinsta na vodi, jelo je pripremljeno na vodi.