Posni recepti 03.10.2025 | 10:59

ZAPEČENI KROMPIR SA ZAČINIMA IZ MANASTIRSKE KUHINJE: Starinski recept jednostavan kao molitva

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
ZAPEČENI KROMPIR SA ZAČINIMA IZ MANASTIRSKE KUHINJE: Starinski recept jednostavan kao molitva
Shutterstock/Nataliia Pyzhova

Posni i hranljiv obrok bogatog ukusa koji spaja tradiciju manastirske kuhinje i mirisne začine, donoseći toplinu i mir svakom zalogaju.

U manastirskim kuhinjama, gde tišina i molitva ispunjavaju svaki trenutak, i najskromniji plodovi zemlje dobijaju posebnu vrednost. Krompir, jednostavan i svima dostupan, u rukama monaha postaje jelo koje greje i telo i dušu, jer se priprema sa strpljenjem, ljubavlju i blagoslovom. Takva trpeza nije raskošna, ali nosi u sebi bogatstvo duhovnog smisla – svako jelo je dar od Boga i podseća na skromnost i zahvalnost. Recept za manastirski zapečeni krompir sa začinima svedoči o ovoj jednostavnoj lepoti: posno, mirisno i hranljivo jelo koje pokazuje da u jednostavnosti često leži najveće bogatstvo duhovnog i zemaljskog užitka.

Sastojci

1 kg krompira
ulje
origano
peršunov list
začin od sušenog povrća
aleva paprika
đumbir (ili drugi začini po želji)

Shutterstock/Nina Firsova
Zapečeni krompir sa začinima

 

Priprema

Prvo operi krompir i oljušti ga, a zatim ga iseci na tanke kolutove. Zagrej malo ulja u tiganju i proprži kolutove dok blago ne porumene, povremeno ih pažljivo mešajući. Dodaj origano, peršunov list, začin od sušenog povrća, alevu papriku i đumbir – ili druge začine po svom ukusu – i sve dobro izmešaj, da se mirisi sjedine. Prebaci sadržaj u tepsiju ili pleh i ravnomerno rasporedi, pazeći da se svaki kolut lepo rasporedi. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 30 minuta, dok krompir ne dobije zlatno-smeđu boju i prijatan miris koji podseća na mir i jednostavnost manastirskih trpeza.