Posni recepti 02.10.2025 | 10:58

UKUSAN MANASTIRSKI RUČAK OD SAMO TRI SASTOJKA: Nećete verovati kako od krompira, brašna i soli nastaje starinski obrok koji osvaja generacije

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
UKUSAN MANASTIRSKI RUČAK OD SAMO TRI SASTOJKA: Nećete verovati kako od krompira, brašna i soli nastaje starinski obrok koji osvaja generacije
Shutterstock_Alessio Orru

Jednostavne loptice od krompira na vodi vekovima krase posne trpeze manastira, a uz domaći paradajz i sveže začinsko bilje postaju pravo iznenađenje – dok u danima kada nije post dobijaju posebnu aromu kada se pospu sirom.

Manastirska kuhinja uči nas da prava snaga ukusa leži u jednostavnosti. Kada se spoje samo tri sastojka – krompir, brašno i so – nastaje obrok koji ne nosi samo miris doma, već i duh smirenosti i zahvalnosti. Loptice od krompira na vodi nisu raskošne, ali upravo u toj skromnosti leži njihova lepota: podsećaju da i najjednostavnije posno jelo može biti praznik kada se priprema sa ljubavlju i mirom u srcu.

Sastojci:

500 g krompira

200 g brašna

so

Shutterstock_Alessio Orru
U danima kada je dozvoljen beli mrs, kuglice od krompira prelivene domaćim kuvanim paradajzom dodatno možete posuti parmezanom, za bogatiji ukus

 

Priprema:

Skuvati krompir u ljusci, oljuštiti i propasirati, pa posoliti. Kada se ohladi, dodati brašno i dobro izmešati. Od mase praviti loptice i kuvati u velikoj količini ključale vode. Ako se loptice raspadaju, dodati još brašna po potrebi.

Savet:

Loptice se mogu preliti domaćim kuvanim paradajzom i posuti sitno seckanim začinskim biljem, poput peršuna ili bosiljka. U danima kada nije post, ili kada je dozvoljen beli mrs, jelo se može obogatiti rendanim parmezanom ili sličnim tvrdim sirom, dajući mu novu dimenziju, ali bez gubitka topline i jednostavnosti koja ga čini posebnim.