OTKRIJTE TAJNU MANASTIRSKOG ĐUVEČA: Ukusan i zdrav posni obrok okuplja celu porodicu, a osvaja i one koji ne poste
Otkrijte kako obične namirnice u manastirskoj kuhinji po starom receptu postaju čudesno jelo koje greje i telo i dušu u dane posta.
Jednostavne loptice od krompira na vodi vekovima krase posne trpeze manastira, a uz domaći paradajz i sveže začinsko bilje postaju pravo iznenađenje – dok u danima kada nije post dobijaju posebnu aromu kada se pospu sirom.
Manastirska kuhinja uči nas da prava snaga ukusa leži u jednostavnosti. Kada se spoje samo tri sastojka – krompir, brašno i so – nastaje obrok koji ne nosi samo miris doma, već i duh smirenosti i zahvalnosti. Loptice od krompira na vodi nisu raskošne, ali upravo u toj skromnosti leži njihova lepota: podsećaju da i najjednostavnije posno jelo može biti praznik kada se priprema sa ljubavlju i mirom u srcu.
500 g krompira
200 g brašna
so
Skuvati krompir u ljusci, oljuštiti i propasirati, pa posoliti. Kada se ohladi, dodati brašno i dobro izmešati. Od mase praviti loptice i kuvati u velikoj količini ključale vode. Ako se loptice raspadaju, dodati još brašna po potrebi.
ZDRAV RUČAK OD LIŠĆA CVEKLE, KOJE OBIČNO BACAMO: Ukusan posni rižoto pun vitamina i minerala
Loptice se mogu preliti domaćim kuvanim paradajzom i posuti sitno seckanim začinskim biljem, poput peršuna ili bosiljka. U danima kada nije post, ili kada je dozvoljen beli mrs, jelo se može obogatiti rendanim parmezanom ili sličnim tvrdim sirom, dajući mu novu dimenziju, ali bez gubitka topline i jednostavnosti koja ga čini posebnim.
Otkrijte kako obične namirnice u manastirskoj kuhinji po starom receptu postaju čudesno jelo koje greje i telo i dušu u dane posta. Recept koji kombinuje ukus, kreativnost i hranljive sastojke, pretvarajući trpezu u posnu porodičnu gozbu. Jeromonah manastira Krušedol još u 19. veku zapisao je recept koji pokazuje kako jednostavni sastojci – krompir, luk i pivo – mogu stvoriti neodoljiv spoj tradicije, duhovnosti i ukusa. Skromna, a bogata trpeza vekovima se oblikovala u tišini manastirskih kuhinja, a janija od boba ostala je jedno od onih jela koje jednako greje telo i dušu, podsećajući da je prava snaga u jednostavnosti. Iako skromno, ovo jelo od paradajza, paprika i brašna pokazuje kako stara manastirska tradicija pruža hranljiv i praktičan obrok, čak i u modernoj kuhinji. Otkrijte kako šareni povrtni specijalitet u želatinskoj formi, začinjen blagim vinskim sirćetom, vekovima krasi postne trpeze pravoslavnih manastira i zašto postaje hit u savremenim kuhinjama.
Priprema:
Pročitajte još...
Savet:
OTKRIJTE TAJNU MANASTIRSKOG ĐUVEČA: Ukusan i zdrav posni obrok okuplja celu porodicu, a osvaja i one koji ne poste
OVE KROKETE OD KROMPIRA I RIBE MORATE PROBATI – POSTAĆE VAŠ OMILJENI OBROK: Jednostavan recept koji svako može da napravi
MANASTIRSKA KROMPIR-SALATA SA PRELIVOM OD PIVA: Recept oca Jeroteja obične sastojke pretvara u gastronomsko čudo koje morate probati
ZAŠTO SU MONAHINJE ČUVALE BAŠ OVAJ RECEPT ZA JANIJU OD MLADOG BOBA: Zaboravljeni ukus manastirske trpeze
LAGANO POSNO JELO NA VODI IZ STARIH MANASTIRSKIH KUVARA: Jednostavan recept koji će vas oduševiti
OVE MANASTIRSKE PIHTIJE OD POVRĆA OČARAVAJU: Autentični recept koji svaka domaćica mora probati
Posni i hranljiv obrok bogatog ukusa koji spaja tradiciju manastirske kuhinje i mirisne začine, donoseći toplinu i mir svakom zalogaju.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
U manastirima paradajz nije samo povrće, već dar Božiji - otkrivamo starinski način pripreme koji hrani i telo i dušu.
Saznajte kako naklíjano seme, šargarepa i med postaju prirodna bomba vitamina i minerala, bez belog šećera.
Naučite kako da jednostavnim koracima pripremite čorbu koja čuva porodičnu tradiciju i unosi svečanost u svaki slavski dan.
Flekice sa kupusom, nekada nezaobilazne u mnogim domovima, vraćaju se kao lagana i zdrava alternativa teškim slavskim đakonijama – jednostavno i brzo za pripremu.
Hrskave kore i bogati fil od sira, spanaća, šunke i malidžana – recept za slavski rolat koji će vaš sto učiniti nezaboravnim.
Saznajte kako naklíjano seme, šargarepa i med postaju prirodna bomba vitamina i minerala, bez belog šećera.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Dok nama korica hleba izgleda obično, negde daleko njena vrednost može značiti nadu– pouka omiljenog srpskog patrijarha otvara oči i srce na ono što svakodnevno zanemarujemo.
Jedan neizgovoren pozdrav, neznatna laž ili hladan stav mogu pokrenuti lanac događaja koji menja sudbine – otac Markel (Pabuk) objašnjava kako pokajanje i molitva štite dušu od nevidljivih zala.
U pouci otac Nektarije (Morozov) govori o greškama koje izranjaju iz brzopletosti i objašnjava zašto je jedna duhovna navika ključna za svaki budući izbor.