Posni recepti 25.08.2025 | 10:52

OVE KROKETE OD KROMPIRA I RIBE MORATE PROBATI – POSTAĆE VAŠ OMILJENI OBROK: Jednostavan recept koji svako može da napravi

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
OVE KROKETE OD KROMPIRA I RIBE MORATE PROBATI – POSTAĆE VAŠ OMILJENI OBROK: Jednostavan recept koji svako može da napravi
Shutterstock/DronG

Recept koji kombinuje ukus, kreativnost i hranljive sastojke, pretvarajući trpezu u posnu porodičnu gozbu.

U duhu pravoslavne trpeze, post nije samo uzdržavanje od hrane životinjskog porekla, već i prilika da se iskažu umerenost, maštovitost, pažnja i ljubav u pripremi obroka. Kroz vekove, domaćice su pronalazile načine da i u vreme posta sto bude bogat i ukusan, ali istovremeno skroman i duhovno prikladan.

Pravoslavlje nas uči da svaki postni obrok može biti trenutak radosti i zajedništva, da hrana nahrani telo, ali i duh. Upravo zbog toga i najjednostavnije kombinacije mogu postati pravo gastronomsko otkriće. Takav je i recept koji sledi – krokete od krompira i ribe, lagano i brzo pripremljene, a ipak dovoljno hranljive i ukusne da budu predjelo, glavno jelo ili prilog uz bareno ili dinstano povrće. Ovo jelo pokazuje kako post može biti inspirativan i ukusan, ne gubeći duhovnu vrednost koju on nosi.

Sastojci:

800 g krompira

1 konzerva ribe (tunjevina ili sardina)
2 kašike prezli
2 kašike brašna
2 kašike margarina
1 limun
biber
so
ulje za prženje
Shutterstock/Foodio
Kroketi od krompira i ribe jednostavno se pripremaju i osvajaju ukusom

 

Priprema:

Skuvajte krompir i napravite čvrst pire. Dodajte rastopljen margarin i dobro promešajte. Ribu ocedite od ulja, usitnite, dodajte sok od limuna, brašno, posolite i pobiberite, pa umešajte u pire. Ostavite da malo odstoji.

Formirajte manje krokete, uvaljajte ih u prezle i pržite u vrelom ulju. Ovako spremljene krokete možete služiti i kao predjelo ili kao prilog uz dinstano ili bareno povrće.