Posni recepti 13.04.2025 | 09:45

ZABORAVITE NA PRŽENU RIBU: Probajte manastirski recept koji dušu hrani, a stomak raduje

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
ZABORAVITE NA PRŽENU RIBU: Probajte manastirski recept koji dušu hrani, a stomak raduje
Shutterstock/Jacek Chabraszewski

U danima posta kada je riba dozvoljena, trpeza može da zasija jednostavnošću - uz kuvanu ribu s mladim povrćem i mirođijom, po receptu iz manastirske kuhinje koji spaja ukus i smirenje.

U našim krajevima riba se najčešće sprema pržena, pečena na roštilju ili kao riblja čorba bogatog ukusa i mirisa. Ipak, postoje trenuci kada duša zatreperi za nečim tihim, toplim i nežnim — posebno u dane posta kada je riba dozvoljena. Tada trpeza može da zablista jednostavnošću i blagodaću manastirskih kuhinja, gde se i najobičniji sastojci pretvaraju u zalogaje svetlosti. Jedan takav recept donosi kuvanu ribu s mladim krompirom i mirisnom mirođijom — jelo koje ne zasenjuje raskošom, ali uzdiže dušu mirom koji ostavlja. Spremano s ljubavlju i blagom tišinom, ovo jelo nudi nežan podsetnik da se i u kuvanom obroku može osetiti dodir neba.

Sastojci:

oko 500 g ribe (najbolje bakalar, šaran, jegulja, som ili deverika)

30 ml maslinovog ulja
1 manji praziluk, isečen na kolutove
300 g mladih šargarepa, isečenih na komade
400 g mladog krompira, isečenog na komade
1 litar ribljeg ili povrtnog bujona (supe)
so i biber
sveže seckana mirođija
Shutterstock/Jacek Chabraszewski
Možete dodati i malo limunovog soka - on će lepo uravnotežiti masnoću, ukoliko koristite masniju ribu

 

Priprema:

Najpre očistite ribu. Utrljajte kožu solju kako biste uklonili sluz, pa je potom isecite na komade debljine 2–3 cm. Ostavite sa strane.

U loncu s debljim dnom, na malo maslinovog ulja, dinstajte praziluk i šargarepu. Koristite nižu temperaturu i nemojte ih pržiti, već samo dinstajte najmanje 5 minuta, kako bi povrće poprimilo slatkast ukus kuvanja u ulju.
Zatim dodajte bujon i pustite da proključa. Dodajte krompir i kuvajte oko 5 minuta. Nakon toga ubacite komade ribe i kuvajte još oko 10 minuta, ili dok krompir ne omekša, a riba ne bude potpuno kuvana.

Začinite čorbu solju i biberom po ukusu. Po želji, možete dodati i malo limunovog soka — on će lepo uravnotežiti masnoću, naročito ako koristite jegulju. Prilikom serviranja, obilno pospite sveže seckanom mirođijom.