Shutterstock/5PHJednostavan, ukusan ručak od mladih krompirića i pečuraka za celu porodicu,
Spoj jednostavnih sastojaka i savršenih začina donosi jelo koje greje dušu i osvaja nepca – otkrijte recept koji će postati vaš novi omiljeni specijalitet!
Postoji nešto blagosloveno u jednostavnosti domaćih jela, u mirisima koji se šire iz kuhinje i podsećaju na toplinu doma i porodičnog ognjišta. Kada se zlatni mladi krompirići sjedine s nežnim pečurkama, uz blagi dodir začina i aromatičnog luka, nastaje jelo koje nije samo obrok, već priča o tradiciji, ljubavi i veštini spajanja darova Božije prirode. Ovaj recept, jednostavan, a raskošan u ukusu, podseća nas da prava radost leži u malim, ali pažljivo pripremljenim stvarima – baš kao što se svetlost sveće ne meri njenom veličinom, već toplinom koju pruža.
Sastojci:
1 kg mladih krompirića
400 g šampinjona
100 g crnog luka
2 čena belog luka
5 g mirođije
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje za prženje
Shutterstock/5PH
Jednostavan, ukusan ručak od mladih krompirića i pečuraka za celu porodicu
Priprema:
Skuvajte mlade krompiriće sa korom dok ne omekšaju. Ohladite ga, oljuštite i isecite po želji. U tiganju na malo ulja propržite seckane pečurke dok ne omekšaju. Dodajte seckani crni i beli luk, nastavite da pržite dok luk ne postane staklast.
Izvadite povrće iz tiganja, dodajte još malo ulja i pržite krompiriće dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Vratite pečurke i luk u tiganj sa krompirom, začinite solju, biberom i mirođijom. Sve dobro promešajte i kratko propržite zajedno.
Kada se trpeza okupi oko jednostavnog, ali s ljubavlju pripremljenog jela, u domu se širi ne samo miris začina, već i mir duše. Svaki zalogaj nosi priču o zahvalnosti na darovima koje nam je Gospod podario, podsećajući nas da istinska radost ne leži u izobilju, već u blagoslovu deljenja i zajedništva. Neka i ovaj skromni obrok bude prilika da se setimo koliko je lepote u jednostavnosti i koliko se ljubavi može utkati u čin pripreme hrane za one koje volimo.
Uz malo truda i ljubavi, post postaje gozba! Isprobajte recept za sočne posne pljeskavice koje će obogatiti vašu trpezu i doneti vam istinsku gastronomsku radost.
Nekada nezaobilazan na trpezama naših predaka, bob je danas retkost u domaćoj kuhinji. Ovo starinsko, posno jelo krije bogatstvo ukusa i tradicije, donoseći toplinu i nostalgiju u svaki zalogaj.
Bez mesa i mlečnih proizvoda, ali sa neodoljivom aromom i savršenim spojem sastojaka – otkrijte recept za jedinstvenu musaku sa Svete gore koja donosi duh monaške trpeze u vaš dom!
Od Ravanice do Gračanice, od Hrama Svetog Save do srpskih crkava u Americi i Kanadi, praznična obeležavanja podsećaju na kneza Lazara, Kosovo i večnu snagu narodne vere
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
Uvođenje obaveznog ličnog broja u Grčkoj izazvalo je burnu reakciju monaške zajednice sa Atosa, koja upozorava da bi digitalno povezivanje podataka svakog građanina moglo ugroziti versku slobodu i privatnost.
Dok su se vernici na Veliki petak molili pred plaštanicom u manastiru Tumane, dogodilo se čudo koje je svedočio i sam iguman Dimitrije. Po zastupništvu svetitelja Zosima i Jakova, Mića Grbić ostavio je štaku i prvi put posle tri meseca — stao na svoje noge.
U danima posta kada je riba dozvoljena, trpeza može da zasija jednostavnošću - uz kuvanu ribu s mladim povrćem i mirođijom, po receptu iz manastirske kuhinje koji spaja ukus i smirenje.
Ovaj čuveni posni prilog nezaobilazan je deo praznične trpeze za Blagovesti. Otkrivamo kako da vam skordalija uvek uspe – da bude vazdušasta, lagana i bogata ukusom, kao sa Svete Gore.
Zaboravite na klasične nadeve i probajte nešto novo! Ova hrskava, mirisna i jednostavna pica idealna je za dane posta, a toliko je ukusna da će postati vaš omiljeni recept – čak i kada nije post.
Na Svetoj gori, gde su molitva i tradicija način života, i hrana ima poseban značaj. Otkrijte recept za ovaj izvrstan obrok sa pečurkama – jednostavno, ali izuzetno bogato jelo koje oslikava suštinu monaške trpeze.
Brz, jednostavan i bogat hranljivim sastojcima, ovaj kremasti namaz bez ulja, sa tahinijem i semenkama, idealan je za dane posta na vodi – pravo malo čudo iz duhovne svakodnevice.
Sa bogatim slojevima keksa, voća i glazure od posne čokolade, ovaj desert ne samo da poštuje pravila posta, već ih pretvara u pravu rapsodiju ukusa. Jednom kada je probate, pravićete je i van posta.
U 9 časova će početi sveta liturgija kojom će načalstvovati patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje visokopreosvećenih mitropolita šumadijskog Jovana, braničevskog Ignatija i niškog Arsenija.
Otac Miloš Vesin kaže da Crkva ne poriče da nebeska tela postoje i da ona imaju uticaj na čoveka, ali je rekao i kada i kako ova istina, postaje opasna kada se izvitoperi.