Bez mesa i mlečnih proizvoda, ali sa neodoljivom aromom i savršenim spojem sastojaka – otkrijte recept za jedinstvenu musaku sa Svete gore koja donosi duh monaške trpeze u vaš dom!
Posna musaka po receptu monaha sa sa Svete gore nosi priču o trpezi prožetoj smirenjem, uzdržanjem i blagoslovom posta. Ova monaška verzija klasičnog jela, iako lišena mesa i mlečnih proizvoda, ne oskudeva u bogatstvu ukusa, već kroz jednostavne, ali promišljene sastojke oslikava suštinu pravoslavne kuhinje – skromnost koja krije raskoš, odricanje koje donosi ispunjenje.
Dok ređate slojeve patlidžana, krompira i tikvica, dok krčkate mirisni paradajz sos i pripremate nežni posni „bešamel“, osetićete kako se sklad i harmonija utkivaju u svaku poru ovog jela, nalik molitvi koja se tiho uzdiže sa svetogorskih visina. Uživajte u svakom zalogaju kao u podsećanju da istinska snaga ne leži u izobilju, već u veri, strpljenju i ljubavi.
Sastojci:
2 plava patlidžana
2 krompira
2 tikvice
1 veliki crni luk, sitno seckan
2 čena belog luka, sitno seckana
500 g izrendanog paradajza
½ šolje maslinovog ulja
1 kašičica šećera
1 kašičica cimeta
So, biber
½ šolje sitno seckanog peršuna
Za posni „bešamel“:
½ šolje maslinovog ulja
5 kašika brašna
2 ½ šolje vode ili biljnog mleka
So, biber
Malo muskatnog oraščića
shutterstock.com/Esin Deniz
Svetogorska musaka, savršen ručak za dane posta na ulju
Priprema:
Isecite plavi patlidžan, tikvice i krompir na kolutove. Pecite plavi patlidžan u rerni ili ga propržite na malo ulja. Krompir i tikvice blago propržite ili ispecite.
Napravite paradajz sos. Na malo maslinovog ulja propržite crni i beli luk. Dodajte izrendani paradajz, šećer, cimet, so, biber i peršun. Kuvajte na laganoj vatri 15–20 minuta dok se sos ne zgusne.
Pripremite posni „bešamel“. U šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte brašno i mešajte dok ne dobije blagu boju. Postepeno dodajte vodu ili biljno mleko, neprestano mešajući, dok se smesa ne zgusne. Dodajte so, biber i muskatni oraščić.
Složite musaku. U pleh složite red krompira, zatim tikvice, plavi patlidžan i preko svega prelijte paradajz sos. Na kraju prelijte posnim „bešamelom“. Stavite musaku u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite 40–45 minuta, dok površina ne porumeni.
Ostavite musaku da se malo prohladi pre služenja i uživajte u ovom blagorodnom, posnom specijalitetu, ispunjenom ljubavlju i toplinom Svete gore.
Veliki post je prilika da istražimo nove ukuse i obogatimo trpezu jednostavnim, a izuzetnim jelima. Isprobajte recept za posni krompir na vodi koji će vas osvojiti savršenim spojem začina i mirisa domaće kuhinje.
Savršena kombinacija krompira, kiselih krastavaca i začina čini ovo jelo ne samo laganim i zdravim, već i bogatog, raskošnog ukusa – idealnog za dane posta i porodična okupljanja.
Na Svetoj gori, gde su molitva i tradicija način života, i hrana ima poseban značaj. Otkrijte recept za ovaj izvrstan obrok sa pečurkama – jednostavno, ali izuzetno bogato jelo koje oslikava suštinu monaške trpeze.
Ovi provereni recepti donose spoj prirodnih sastojaka koji će vas oduševiti, pružajući savršen balans ukusa i hranljivih vrednosti, idealan za dane posta.
Nekada nezaobilazan na trpezama naših predaka, bob je danas retkost u domaćoj kuhinji. Ovo starinsko, posno jelo krije bogatstvo ukusa i tradicije, donoseći toplinu i nostalgiju u svaki zalogaj.
Od Hrama Svetog Save do Manastira Hilandar - trojica policajaca kreću u humanu misiju da bi prikupili pomoć za "decu leptire" i doneli molitve na Svetu Goru.
Susret sa Bogom u pravoslavlju ne dešava se samo jednom, već se stalno događa – u srcu čoveka, u molitvi, kroz liturgiju, kroz Sveto pismo i svete tajne.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Čorba od sočiva sa neobičnim dodatkom koji menja sve – bez ijedne kapi ulja, a bogata ukusom i duhovnim smirenjem, ovo jelo se prenosi s kolena na koleno među podvižnicima.
Otkrijte tajnu monaškog recepta koji se vekovima priprema uoči Lazareve subote – simboliku, oblik i sastojke lazarakija, poslastice koju vernici i danas mese kao tiho sećanje na čudo vaskrsenja i predstojeći praznik nad praznicima.
U svetogorskim manastirima, gde se vekovima neguje umetnost pripreme posnih jela, jednostavni sastojci postaju specijaliteti bogati ukusima i duhovnim značenjem. Otkrijte recept za jelo koje Svetogorci nazivaju „sfungato“ – monaški specijalitet pripreman s pažnjom, uz poseban dodatak koji mu daje osvežavajuću aromu.
Uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, otkrijte jednostavan način pripreme krofni koje su vekovima deo monaške trpeze – savršene za dane posta i trenutke kada želite da osetite toplinu prave domaće poslastice.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.
Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
Od Hrama Svetog Save do Manastira Hilandar - trojica policajaca kreću u humanu misiju da bi prikupili pomoć za "decu leptire" i doneli molitve na Svetu Goru.
U Hramu Svetog Save, Patrijarh Porfirije je poručio vernicima da darovi od Boga nisu ukrasi, već zadaci i poziv da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
U Hramu Svetog Save, Patrijarh Porfirije je poručio vernicima da darovi od Boga nisu ukrasi, već zadaci i poziv da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.