Savršena kombinacija krompira, kiselih krastavaca i začina čini ovo jelo ne samo laganim i zdravim, već i bogatog, raskošnog ukusa – idealnog za dane posta i porodična okupljanja.
U danima posta, kada se trudimo da svoju trpezu obogatimo jelima koja su istovremeno ukusna, hranljiva i pripremljena s ljubavlju, ova raskošna posna obrok salata može postati neizostavni deo porodičnih okupljanja. Post nije samo vreme uzdržavanja, već i prilika da osvežimo svoj jelovnik zdravim, okrepljujućim obrocima koji hrane telo, ali i uzdižu duh.
Spoj jednostavnih, ali pažljivo odabranih sastojaka u ovoj salati donosi sklad ukusa, boja i mirisa, pružajući bogatstvo na tanjiru koje ne zaostaje za najfinijim posnim đakonijama. Bilo da je poslužite kao lagani obrok ili kao prilog uz neko drugo jelo, ova salata donosi osećaj sitosti, svežine i istinske radosti u svakoj kašiki.
Sastojci:
5–6 većih krompira
2–3 kisela krastavca
1 glavica ljubičastog luka
1 šaka sveže seckanog peršuna
4 kašike posnog majoneza
So i biber po ukusu
Shutterstock/Danilova Janna
Spoj jednostavnih, ali pažljivo odabranih sastojaka u ovoj salati donosi sklad ukusa, boja i mirisa, pružajući bogatstvo na tanjiru
Priprema:
Krompir dobro operite i skuvajte u ljusci kako bi sačuvao punu aromu i hranljive sastojke. Kada omekša, oljuštite ga i isecite na kockice. Kisele krastavce sitno iseckajte kako bi uneli osvežavajuću notu, dok ljubičasti luk pruža blagu pikantnost i dodatnu punoću ukusa. Seckani list peršuna osvežava svaki zalogaj i obogaćuje salatu vitaminima.
Sve pripremljene sastojke pažljivo sjedinite, dodajte posni majonez i začinite solju i biberom prema ukusu. Dobro promešajte kako bi se svi ukusi povezali, a zatim ostavite u frižideru najmanje 30 minuta pre služenja. Tako će se salata prohladiti i još bolje povezati ukuse.
Ova posna salata je pravi dokaz da post nije samo odricanje, već i prilika da kroz jednostavne, a raskošne ukuse pronađemo radost i duhovni mir u svakom zalogaju.
Uz malo truda i ljubavi, post postaje gozba! Isprobajte recept za sočne posne pljeskavice koje će obogatiti vašu trpezu i doneti vam istinsku gastronomsku radost.
Uz pažljivo odabrane sastojke i bez prženja, pripremite hrskave i sočne ćufte koje će obogatiti vašu posnu trpezu. Lako, hranljivo i neodoljivo – recept koji ćete rado ponavljati!
Spoj prirodnih sastojaka, voćne svežine i blagotvornih orašastih plodova donosi posnu poslasticu koja hrani i telo i dušu. Isprobajte recept koji oduševljava jednostavnošću i bogatstvom ukusa!
Od Hrama Svetog Save do Manastira Hilandar - trojica policajaca kreću u humanu misiju da bi prikupili pomoć za "decu leptire" i doneli molitve na Svetu Goru.
Susret sa Bogom u pravoslavlju ne dešava se samo jednom, već se stalno događa – u srcu čoveka, u molitvi, kroz liturgiju, kroz Sveto pismo i svete tajne.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Monaško jelo koje se lako priprema dokaz je da i posna kuhinja može biti sočna i ukusna. Savršen spoj prirodnih sastojaka bogatih aroma donosi puni ukus i duh tradicije na vašu trpezu.
Nekada nezaobilazan na trpezama naših predaka, bob je danas retkost u domaćoj kuhinji. Ovo starinsko, posno jelo krije bogatstvo ukusa i tradicije, donoseći toplinu i nostalgiju u svaki zalogaj.
Iako je nekad pravi izazov naći dobar recept za posno jelo, koje se jednostavno priprema, a koji zauzvrat daje specijalitet - to ne mora da bude slučaj ukoliko ga tražite na pravom mestu.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.
Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
Od Hrama Svetog Save do Manastira Hilandar - trojica policajaca kreću u humanu misiju da bi prikupili pomoć za "decu leptire" i doneli molitve na Svetu Goru.
U Hramu Svetog Save, Patrijarh Porfirije je poručio vernicima da darovi od Boga nisu ukrasi, već zadaci i poziv da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
U Hramu Svetog Save, Patrijarh Porfirije je poručio vernicima da darovi od Boga nisu ukrasi, već zadaci i poziv da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.