Posni recepti 10.03.2025 | 08:51

OVE POSNE ĆUFTE IZ RERNE SU PRAVO OTKROVENJE: Ukusne, zdrave, jednostavne i bez kapi ulja!

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
OVE POSNE ĆUFTE IZ RERNE SU PRAVO OTKROVENJE: Ukusne, zdrave, jednostavne i bez kapi ulja!
Shutterstock/Slawomir Fajer Posne ćufre na vodi, iz rerne

Uz pažljivo odabrane sastojke i bez prženja, pripremite hrskave i sočne ćufte koje će obogatiti vašu posnu trpezu. Lako, hranljivo i neodoljivo – recept koji ćete rado ponavljati!

Dani posta su vreme duhovnog i telesnog preobražaja, ali to ne znači da naša trpeza treba da bude jednolična i siromašna ukusima. Naprotiv, post može biti prilika da otkrijemo nove kulinarske inspiracije i obogatimo svoje obroke zdravim, hranjivim i ukusnim jelima. Dok su kuvani i sirovi obroci neizostavni deo posnog jelovnika, pečena jela poput posnih ćufti na vodi donose poseban užitak i raznovrsnost u dane posta.

Ove ćufte, napravljene od jednostavnih i hranljivih sastojaka, predstavljaju savršenu kombinaciju ukusa i zdravlja. Pečene u rerni bez dodavanja ulja, one su lagane, lako svarljive i bogate biljnim proteinima, vlaknima i vitaminima. Njihova hrskava spoljašnjost i sočna unutrašnjost čine ih neodoljivim dodatkom svakom obroku.

Sastojci:

1 šolja skuvanog belog pasulja ili leblebija (izgnječenih u pastu)
1 šolja kuvane kinoe ili pirinča
1 mali crni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, mlevena
2 kašike sitno seckanog peršuna
1 kašičica kumina
1 kašičica dimljene paprike
1 šargarepa, izrendana
1 kašika soja sosa ili tamarija (po želji)
2 kašike brašna (pšenično ili bezglutensko, po izboru)
So i biber po ukusu

Shutterstock/Slawomir Fajer
Posne ćufre na vodi, iz rerne

Priprema:

U velikoj posudi izgnječite pasulj ili leblebije dok ne dobijete pastu. Dodajte kuvanu kinou ili pirinač i dobro izmešajte. Ubacite sitno iseckani crni luk, beli luk, rendanu šargarepu i seckani peršun, pa sve sjedinite.

Dodajte začine – kumin, dimljenu papriku, so, biber i soja sos, ako ga koristite. Postepeno dodajte brašno i mešajte dok smesa ne postane ujednačena i pogodna za oblikovanje.

Oblikujte ćufte ili pljeskavice po želji, a ukoliko je smesa previše lepljiva, dodajte još malo brašna. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-30 minuta. Na polovini pečenja ih pažljivo okrenite kako bi ravnomerno porumenile.

Servirajte ove ukusne i zdrave ćufte uz paradajz sos, humus ili svežu salatu i uživajte u bogatoj posnoj trpezi koja krijepi i telo i dušu.

Post nije samo vreme odricanja, već i prilika za kreativnost u kuhinji. Uz malo mašte i volje, svaki obrok može postati praznik ukusa, dok u isto vreme negujemo svoju duhovnost i zdravlje.