Shutterstock/Slawomir FajerPosne ćufre na vodi, iz rerne
Uz pažljivo odabrane sastojke i bez prženja, pripremite hrskave i sočne ćufte koje će obogatiti vašu posnu trpezu. Lako, hranljivo i neodoljivo – recept koji ćete rado ponavljati!
Dani posta su vreme duhovnog i telesnog preobražaja, ali to ne znači da naša trpeza treba da bude jednolična i siromašna ukusima. Naprotiv, post može biti prilika da otkrijemo nove kulinarske inspiracije i obogatimo svoje obroke zdravim, hranjivim i ukusnim jelima. Dok su kuvani i sirovi obroci neizostavni deo posnog jelovnika, pečena jela poput posnih ćufti na vodi donose poseban užitak i raznovrsnost u dane posta.
Ove ćufte, napravljene od jednostavnih i hranljivih sastojaka, predstavljaju savršenu kombinaciju ukusa i zdravlja. Pečene u rerni bez dodavanja ulja, one su lagane, lako svarljive i bogate biljnim proteinima, vlaknima i vitaminima. Njihova hrskava spoljašnjost i sočna unutrašnjost čine ih neodoljivim dodatkom svakom obroku.
Sastojci:
1 šolja skuvanog belog pasulja ili leblebija (izgnječenih u pastu)
1 šolja kuvane kinoe ili pirinča
1 mali crni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, mlevena
2 kašike sitno seckanog peršuna
1 kašičica kumina
1 kašičica dimljene paprike
1 šargarepa, izrendana
1 kašika soja sosa ili tamarija (po želji)
2 kašike brašna (pšenično ili bezglutensko, po izboru)
So i biber po ukusu
Shutterstock/Slawomir Fajer
Posne ćufre na vodi, iz rerne
Priprema:
U velikoj posudi izgnječite pasulj ili leblebije dok ne dobijete pastu. Dodajte kuvanu kinou ili pirinač i dobro izmešajte. Ubacite sitno iseckani crni luk, beli luk, rendanu šargarepu i seckani peršun, pa sve sjedinite.
Dodajte začine – kumin, dimljenu papriku, so, biber i soja sos, ako ga koristite. Postepeno dodajte brašno i mešajte dok smesa ne postane ujednačena i pogodna za oblikovanje.
Oblikujte ćufte ili pljeskavice po želji, a ukoliko je smesa previše lepljiva, dodajte još malo brašna. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-30 minuta. Na polovini pečenja ih pažljivo okrenite kako bi ravnomerno porumenile.
Servirajte ove ukusne i zdrave ćufte uz paradajz sos, humus ili svežu salatu i uživajte u bogatoj posnoj trpezi koja krijepi i telo i dušu.
Post nije samo vreme odricanja, već i prilika za kreativnost u kuhinji. Uz malo mašte i volje, svaki obrok može postati praznik ukusa, dok u isto vreme negujemo svoju duhovnost i zdravlje.
Ova drevna svetogorska supa, pripremljena od tahinija i povrća, vekovima je deo monaške trpeze. Saznajte kako da je napravite kod kuće i uživate u njenom blagotvornom ukusu.
Uz pravi recept, post na vodi postaje prava gozba! Isprobajte ukusne i hranljive punjene paprike koje će obogatiti vašu trpezu i uneti novu dimenziju u posnu ishranu.
Veliki post je prilika da istražimo nove ukuse i obogatimo trpezu jednostavnim, a izuzetnim jelima. Isprobajte recept za posni krompir na vodi koji će vas osvojiti savršenim spojem začina i mirisa domaće kuhinje.
Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.
Uz malo truda i ljubavi, post postaje gozba! Isprobajte recept za sočne posne pljeskavice koje će obogatiti vašu trpezu i doneti vam istinsku gastronomsku radost.
Od Hrama Svetog Save do Manastira Hilandar - trojica policajaca kreću u humanu misiju da bi prikupili pomoć za "decu leptire" i doneli molitve na Svetu Goru.
Susret sa Bogom u pravoslavlju ne dešava se samo jednom, već se stalno događa – u srcu čoveka, u molitvi, kroz liturgiju, kroz Sveto pismo i svete tajne.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Post nije odricanje od ukusa, već uzdržanje od neumerenosti i stomakougađanja, zato vam donosimo recept za mekane i sočne krompir-knedle i savete kako ih najbolje poslužiti.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.
Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
Od Hrama Svetog Save do Manastira Hilandar - trojica policajaca kreću u humanu misiju da bi prikupili pomoć za "decu leptire" i doneli molitve na Svetu Goru.
U Hramu Svetog Save, Patrijarh Porfirije je poručio vernicima da darovi od Boga nisu ukrasi, već zadaci i poziv da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
U Hramu Svetog Save, Patrijarh Porfirije je poručio vernicima da darovi od Boga nisu ukrasi, već zadaci i poziv da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.