Posni recepti 19.02.2025 | 09:30

OTKRIJTE TAJNU ISHRANE MONAHA SA SVETE GORE: Posna supa savršenog ukusa, koja greje dušu i jača telo

Izvor: vimaorthodoxias.gr
Autor: Saša Tošić
OTKRIJTE TAJNU ISHRANE MONAHA SA SVETE GORE: Posna supa savršenog ukusa, koja greje dušu i jača telo
Shutterstock/Republika

Ova drevna svetogorska supa, pripremljena od tahinija i povrća, vekovima je deo monaške trpeze. Saznajte kako da je napravite kod kuće i uživate u njenom blagotvornom ukusu.

Na Svetoj gori, gde se vekovima neguje stroga monaška ishrana, nastali su neki od najzdravijih i najjednostavnijih recepata, koji osvajaju svojom autentičnošću i bogatstvom ukusa. Jedan od njih je svetogorska supa od tahinija – hranljiva, posna i potpuno bez ulja. Priprema se od nekoliko osnovnih sastojaka, a pruža izuzetan osećaj topline i sitosti. Ova supa, koja se služi u manastirima tokom posta i hladnijih dana, sada može postati deo i vaše trpeze.

Sastojci:

1 šolja tahinija

1 šolja pirinča tipa karolina

1 glavica crnog luka, sitno iseckana

2 šargarepe, narendane

Sok od 2 limuna

So i biber po ukusu

6 šolja vode

Priprema:

U šerpi prokuvajte vodu i dodajte crni luk i šargarepu. Kada povrće omekša, dodajte pirinač i kuvajte dok ne bude potpuno skuvan.

U posebnoj posudi pomešajte tahini sa limunovim sokom i malo toplog bujona iz šerpe, mešajući dok ne dobijete homogenu smesu. Dodajte ovu smesu u supu, neprestano mešajući. Posolite i pobiberite po ukusu, pa ostavite supu da lagano krčka još nekoliko minuta. Supu poslužite toplu.

Pored supe od tahinija, postoje i druge svetogorske veganske supe, poput paradajz supe, koja se priprema od zrelog paradajza, crnog i belog luka te začinskog bilja.

Ove supe su deo manastirske ishrane Svete gore i poznate su po svojoj jednostavnosti i hranljivoj vrednosti.