Bez mleka, jaja i veštačkih dodataka, ali bogat aromama i hranljivim sastojcima, ovaj moćan manastirski desert idealan je za post, ali i za vegetarijance i vegane.
Manastirska kuhinja Svete gore poznata je po svojoj jednostavnosti, nutritivnoj vrednosti i posvećenosti pravoslavnoj postnoj tradiciji. Među brojnim posnim receptima koji potiču iz vrta Presvete Bogorodice, postni krem se izdvaja kao zdrav, lagan i bogat ukusom. Ovaj krem se priprema bez mlečnih proizvoda i bez sastojaka životinjskog porekla, što ga čini idealnim za post, ali i za one koji prate vegetarijansku ili vegansku ishranu.
Kuvanje na Svetoj gori oslanja se na malo, ali čiste i prirodne sastojke, čija se aroma ističe bez preterivanja. Monasi izbegavaju teške namirnice i uglavnom koriste žitarice, povrće, mahunarke, orašaste plodove, med i lekovito bilje. Postni krem nije izuzetak: priprema se od jednostavnih sastojaka poput brašna, vode, meda ili šećera, uz dodatak prirodnih aroma poput cimeta i limuna, stvarajući poslasticu koja hrani telo i umiruje dušu.
Shutterstock
Med je gotovo obavezan sastojak svetogorskih poslastica
Svetogorski krem
Sastojci:
1 litar vode (može se koristit biljno mleko: bademovo ili kokosovo)
6 kašika brašna
5 kašika meda
1 kašičica ekstrakta vanile
Rendana korica jednog limuna
1 kašičica cimeta
2 kašike maslinovog ulja (ako je post na ulju)
Orašasti plodovi i cimet za posipanje (po želji)
Shutterstock
Svetogorski krem idealna je poslastica za dane posta, ali i za vegetarijance i vegane
Priprema:
U šerpu sipati vodu ili biljno mleko i zagrejati na umerenoj vatri. U činiji razmutiti brašno u malo hladne vode kako bi se izbeglo stvaranje grudvica. Dodati mešavinu u zagrejanu tečnost, neprestano mešajući žicom kako bi se sprečilo lepljenje. Ubaciti med, vanilu, rendanu limunovu koricu i cimet. Nastaviti mešanje dok se smesa ne zgusne i ne dobije kremastu teksturu.
Ako se koristi maslinovo ulje, dodati ga na kraju za još mekšu strukturu. Kada je krem gotov, rasporediti ga u čaše ili činije i ostaviti da se ohladi. Pre serviranja, po želji, posuti orašastim plodovima i cimetom.
Nutritivna vrednost
Postni krem je lagan i zdrav desert. Brašno ili gustin obezbeđuju ugljene hidrate koji daju energiju, dok je med bogat antioksidansima i korisnim enzimima. Limun dodaje vitamin C, a cimet poseduje protivupalna svojstva. Umesto šećera može se koristiti javorov sirup ili sirup od rogača za prirodniju slatkoću.
Manastirske varijacije
U pojedinim manastirima, postni krem se obogaćuje orašastim plodovima ili suvim voćem, poput suvog grožđa i smokava, čime dobija još složeniji ukus. Neke verzije uključuju i dodatak tahinija, koji obezbeđuje proteine i zdrave masti, čineći ovaj desert još hranljivijim.
shutterstock.com
U pojedinim manastirima, postni krem se obogaćuje orašastim plodovima
Duhovna i gastronomska dimenzija
Za monahe, hrana nije samo fizička potreba već i duhovno iskustvo. Jednostavan način pripreme odražava uzdržanje, poniznost i zahvalnost Bogu za darove prirode. Iako jednostavan, postni krem obiluje mirisima i ukusima koji zadovoljavaju ne samo telo, već i dušu.
Poslastica za sve sezone
Iako je posebno omiljen tokom perioda posta, ovaj krem se može konzumirati tokom cele godine kao lagan i zdrav desert, bez teških masti i veštačkih dodataka. Bilo kao doručak ili poslastica posle laganog obroka, pruža slatko uživanje kroz čiste i hranljive sastojke.
Postni krem sa Svete gore jedan je od onih deserata koji podsećaju da jednostavnost sastojaka može stvoriti izuzetne ukuse, dok nas istovremeno povezuje sa dugom tradicijom posta i duhovnog života.
Ove poslastice izdvajaju se po intenzivnim ukusima i jedinstvenim tradicijama koje ih prate. Od kolača sa medom i orasima do čokoladnog rolata, svaki recept nosi autentični pečat Atosa, gde se smirenost i duhovnost ogledaju i u svakodnevnoj ishrani monaha.
U svetogorskim manastirima, gde se vekovima neguje umetnost pripreme posnih jela, jednostavni sastojci postaju specijaliteti bogati ukusima i duhovnim značenjem. Otkrijte recept za jelo koje Svetogorci nazivaju „sfungato“ – monaški specijalitet pripreman s pažnjom, uz poseban dodatak koji mu daje osvežavajuću aromu.
U danima posta, ali i kada post nije obavezan, halva od tahinija i meda pruža zdravu i bogatu alternativu industrijskim slatkišima – bez aditiva, bez veštačkih aroma, sa dubokom duhovnom porukom u svakom zalogaju.
Delo arhimandrita Dimitrija „Ona nikada ne spava – Tumanska krasnica“, nastalo u čast 90 godina čudotvorne ikone Tumanske Bogorodice, deo je humanitarne akcije „Jedna knjiga – jedan obrok“
Na obali između Herceg Novog i Prevlake verni su se okupili u jedinstvenom molitvenom pohodu, prisećajući se mučenika i istorije svetinje, ali i svedočili da se Božije ime proslavlja i sa mora i sa gora.
Umesto dijaloga i traženja rešenja za sablazan koja potresa jedan od najstarijih manastira u hrišćanskom svetu, Carigradska i Jerusalimska patrijaršija ušli su u otvorenu polemiku, ostavljajući vernike u nedoumici kome da veruju i gde da traže duhovni oslonac.
U manastiru Sukovo Sveti Hristofor je oslikan sa magarećom glavom, a Bogorodica ima krila. U Visokim Dečanima na fresci Hristovog raspeća nalaze se dva neidentifikovana leteća objekta. U crkvi svetog Petra i Pavla Isus je ćelav...
Njegovo "poslušanje" jeste da odgovara na pitanja vernika i posetilaca, pomaže u rezervaciji konaka i pruža podršku svima koji žele da se bliže upoznaju sa manastirom i njegovim svetim čudotvorcima, Svetim Zosimom i Jakovom.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Otkrivamo kako monasi u srpskoj carskoj lavri pripremaju svoje čuvene posne rezance, zašto se u ovom jelu hleb nikada ne baca i kako ga možete obogatiti mirisom tartufa ili vrganja.
Iako je ovaj ponedeljak u Petrovskom postu dan na vodi, zbog Ivanjdana je dozvoljena riba, a ovo jelo od morskih plodova i ribe učiniće vaš praznični sto posebnim i mirisnim kao u manastirima Svete gore.
Otkrijte kako monasi pripremaju sardine plaki – jednostavno jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje daje snagu za dug dan molitve i rada, a donosi mir svakome ko ga jede sa zahvalnošću.
Jednostavna poslastica od kajmaka, mleka i kukuruznog brašna vekovima je nosila miris detinjstva, praznika i zajedništva, a u Krušedolu se čuva poseban recept s jajima koji vraća duh prošlih vremena.
Skromna, a bogata trpeza vekovima se oblikovala u tišini manastirskih kuhinja, a janija od boba ostala je jedno od onih jela koje jednako greje telo i dušu, podsećajući da je prava snaga u jednostavnosti.
Delo arhimandrita Dimitrija „Ona nikada ne spava – Tumanska krasnica“, nastalo u čast 90 godina čudotvorne ikone Tumanske Bogorodice, deo je humanitarne akcije „Jedna knjiga – jedan obrok“
U manastiru Sukovo Sveti Hristofor je oslikan sa magarećom glavom, a Bogorodica ima krila. U Visokim Dečanima na fresci Hristovog raspeća nalaze se dva neidentifikovana leteća objekta. U crkvi svetog Petra i Pavla Isus je ćelav...
Njegovo "poslušanje" jeste da odgovara na pitanja vernika i posetilaca, pomaže u rezervaciji konaka i pruža podršku svima koji žele da se bliže upoznaju sa manastirom i njegovim svetim čudotvorcima, Svetim Zosimom i Jakovom.
Na praznik Nerukotvorenog obraza Gospodnjeg, episkop bihaćko-petrovački predvodio je svetu Liturgiju u manastiru gde pedesetak preostalih meštana i raseljeni sa svih strana sveta zajedno obnavljaju hram, konak i nadu za budućnost sela.
Nekadašnja kolevka demona i lažnih bogova zasijala je pustinjama monaha i oltarima Gospoda, kako je još prorok Isaija predvideo – podseća nas današnja beseda vladike Nikolaja Velimirovića.