Ove poslastice izdvajaju se po intenzivnim ukusima i jedinstvenim tradicijama koje ih prate. Od kolača sa medom i orasima do čokoladnog rolata, svaki recept nosi autentični pečat Atosa, gde se smirenost i duhovnost ogledaju i u svakodnevnoj ishrani monaha.
Svetogorski kolač sa orasima i medom
Sastojci:
2 šolje univerzalnog brašna
1 šolja sitno seckanih oraha
1 šolja meda
1/2 šolje maslinovog ulja
3 jajeta
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice vanile
1 šolja soka od narandže
1/4 šolje šećera
Profimedia
Svetogorski kolač sa orasima i medom
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C i podmažite kalup za kolače uljem ili maslacem. U činiji umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta. Dodajte med i maslinovo ulje, pa dobro promešajte. Dodajte sok od narandže, vanilu, cimet, sodu bikarbonu i brašno, mešajući dok ne dobijete glatko testo. Na kraju dodajte orahe i ponovo promešajte.
Sipajte smesu u kalup i pecite 35–40 minuta, ili dok čačkalica izvučena iz kolača ne ostane čista. Pomešajte šećer u prahu sa malo cimeta, pa pospite po vrhu kolača. Ostavite ga da se malo ohladi pre serviranja.
Svetogorski čokoladni rolat sa kremom
Sastojci:
200 g keksa tipa petit beurre
100 g čokolade za kuvanje
100 g maslaca
1 šolja šećera
1/4 šolje mleka
1/2 šolje seckanih oraha
1/2 šolje suvog grožđa (opciono)
Schutterstock
Svetogorski čokoladni rolat sa kremom
Priprema:
Istopite čokoladu i maslac na tihoj vatri u maloj šerpi, dodajući mleko i šećer. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Usitnite keks na manje komade i stavite ga u veliku činiju. Dodajte orahe i suvo grožđe (ako koristite).
Prelijte smesu od čokolade preko keksa i dobro izmešajte dok svi sastojci ne budu prekriveni. Postavite smesu na papir za pečenje i oblikujte je u rolat. Stavite rolat u zamrzivač na najmanje 2 sata da se stegne. Izvadite ga iz zamrzivača i isecite na kriške pre serviranja.
Ovaj slatkiš donosi topli, rustični šarm pomalo zaboravljenih recepata. Uživajte u savršeno uravnoteženim ukusima čokolade i orašastih plodova – idealnim za posebne prilike i okupljanja!
Svetinje čuvaju vekovne recepte i savete koji jednostavne sastojke pretvaraju u prava remek-dela ukusa. Uz posvećenost, strpljenje i ljubav, svako jelo postaje priča o harmoniji prirode i vere.
U razgovoru za religija.rs, ovaj svetogorac govori o vekovnoj tradiciji hrišćanske ljubavi i molitve koje kroz monaške proizvode, uz blagoslov, donose blagodat za dušu i telo.
Ajeti 40:66-68 sure Ghafir naglašavaju neprolazne istine: život, smrt i sudbina deo su višeg reda koji nas poziva na predanost, strpljenje i razumevanje Božije volje.
Veliki ruski svetitelj iz 19. veka objašnjava da kada podignemo srce ka Bogu, čak i najveća tuga gubi snagu, a spokojstvo postaje živo iskustvo prisustva Božije ljubavi.
Sveti Pajsije Svetogorac upozorava da kletve, kada su izgovorene iz bola i nepravde, mogu imati ozbiljne posledice i za onoga ko ih izgovara i za onoga kome su upućene.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Otkrijte izuzetnu manastirsku poslasticu, u kojoj se med, orasi i pomorandža pretvaraju u slatki ritual koji spaja jednostavnost i duh monaške tradicije.
Ono što većina baca, monasi su pretvarali u slatko koje je vekovima dočekivalo hodočasnike na Svetoj Gori – evo recepta sačuvanog kroz monašku tradiciju.
Autentični recept objavljen u kuvaru 1855. godine za drevno jelo koje jača telo i um, a u sebi nosi više od obične hrane – deo neugasivog svetogorskog blagoslova.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Sočivo sa semenkama, tradicionalno manastirsko jelo, donosi mir, toplinu i bogatstvo ukusa — a sprema se lako, bez skupih sastojaka i u svega nekoliko koraka.
Od prazničnih trpeza u pravoslavnim, katoličkim i muslimanskim domovima do modernih kuhinja – otkrijte kako se priprema ova poslastica od belanaca, meda i oraha koja je nekada bila simbol svečanosti i slatkog užitka.
Na ostrvcetu od svega 100 kvadratnih metara, svetinja Svetog Andreja Prvozvanog očarava posetioce bajkovitim prizorom i duhovnim mirom, postajući nezaobilazna destinacija za vernike i turiste.
Na liturgiji i svepravoslavnom molebanu, vernici iz cele zemlje i Balkana sabrali su se da mole za mir, zaštitu napaćenog naroda i blagoslov svojih porodica, stvarajući prizor koji očarava i duhovno i vizuelno.
Na današnji dan sećamo se osvećenja Jerusalimskog hrama Vaskrsenja – svetinje nad svetinjama. Mesto Hristovog raspeća i Vaskrsenja postalo je srce hrišćanskog sveta.
U Dalju je svečano predstavljena Fondacija „Sveta Petka”, čija je misija da kroz obrazovne programe, humanitarne akcije i kulturne manifestacije osnaži zajedništvo i sačuva identitet srpskog naroda.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.