Ove poslastice izdvajaju se po intenzivnim ukusima i jedinstvenim tradicijama koje ih prate. Od kolača sa medom i orasima do čokoladnog rolata, svaki recept nosi autentični pečat Atosa, gde se smirenost i duhovnost ogledaju i u svakodnevnoj ishrani monaha.
Svetogorski kolač sa orasima i medom
Sastojci:
2 šolje univerzalnog brašna
1 šolja sitno seckanih oraha
1 šolja meda
1/2 šolje maslinovog ulja
3 jajeta
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice vanile
1 šolja soka od narandže
1/4 šolje šećera
Profimedia
Svetogorski kolač sa orasima i medom
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C i podmažite kalup za kolače uljem ili maslacem. U činiji umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta. Dodajte med i maslinovo ulje, pa dobro promešajte. Dodajte sok od narandže, vanilu, cimet, sodu bikarbonu i brašno, mešajući dok ne dobijete glatko testo. Na kraju dodajte orahe i ponovo promešajte.
Sipajte smesu u kalup i pecite 35–40 minuta, ili dok čačkalica izvučena iz kolača ne ostane čista. Pomešajte šećer u prahu sa malo cimeta, pa pospite po vrhu kolača. Ostavite ga da se malo ohladi pre serviranja.
Svetogorski čokoladni rolat sa kremom
Sastojci:
200 g keksa tipa petit beurre
100 g čokolade za kuvanje
100 g maslaca
1 šolja šećera
1/4 šolje mleka
1/2 šolje seckanih oraha
1/2 šolje suvog grožđa (opciono)
Schutterstock
Svetogorski čokoladni rolat sa kremom
Priprema:
Istopite čokoladu i maslac na tihoj vatri u maloj šerpi, dodajući mleko i šećer. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Usitnite keks na manje komade i stavite ga u veliku činiju. Dodajte orahe i suvo grožđe (ako koristite).
Prelijte smesu od čokolade preko keksa i dobro izmešajte dok svi sastojci ne budu prekriveni. Postavite smesu na papir za pečenje i oblikujte je u rolat. Stavite rolat u zamrzivač na najmanje 2 sata da se stegne. Izvadite ga iz zamrzivača i isecite na kriške pre serviranja.
Ovaj slatkiš donosi topli, rustični šarm pomalo zaboravljenih recepata. Uživajte u savršeno uravnoteženim ukusima čokolade i orašastih plodova – idealnim za posebne prilike i okupljanja!
Svetinje čuvaju vekovne recepte i savete koji jednostavne sastojke pretvaraju u prava remek-dela ukusa. Uz posvećenost, strpljenje i ljubav, svako jelo postaje priča o harmoniji prirode i vere.
U razgovoru za religija.rs, ovaj svetogorac govori o vekovnoj tradiciji hrišćanske ljubavi i molitve koje kroz monaške proizvode, uz blagoslov, donose blagodat za dušu i telo.
Sveti episkop Konstantianijski Nifon na jednostavan način je objasnio šta se dešava kada u hramu pričamo o svakodnevnim stvarima i ogovaramo, umesto da u tišini i skrušenosti upućujemo molitve Bogu.
Mitropolit Epifanije je optužio SPC da podriva crkveni poredak time što je dala Tomos Makedoncima i zapretio da Ukrajina neće dozvoliti – makedonski scenario.
Biblija opisuje četiri jahača Apokalipse koji donose rat, glad, bolest i smrt, a Sveti Oci nas uče šta njihovo pojavljivanje znači za čovečanstvo i dolazak Hrista.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Autentični recept objavljen u kuvaru 1855. godine za drevno jelo koje jača telo i um, a u sebi nosi više od obične hrane – deo neugasivog svetogorskog blagoslova.
Otkrivamo kako monasi u srpskoj carskoj lavri pripremaju svoje čuvene posne rezance, zašto se u ovom jelu hleb nikada ne baca i kako ga možete obogatiti mirisom tartufa ili vrganja.
Iako je ovaj ponedeljak u Petrovskom postu dan na vodi, zbog Ivanjdana je dozvoljena riba, a ovo jelo od morskih plodova i ribe učiniće vaš praznični sto posebnim i mirisnim kao u manastirima Svete gore.
Otkrijte kako monasi pripremaju sardine plaki – jednostavno jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje daje snagu za dug dan molitve i rada, a donosi mir svakome ko ga jede sa zahvalnošću.
Otkrivamo vam tradicionalni način pripreme starog jela iz Šumadije, koje i danas miriše iz manastirskih trpezarija i zbog kojeg će svako tražiti još jedan tanjir.
Tikvice punjene pečurkama i pirinčem donose miris leta i duha, mogu se spremati na ulju ili vodi, a otkrivamo zašto je ovaj recept vekovima ostao neizostavan u pravoslavnim domovima.
Otkrijte kako da pripremite najlepši tradicionalni desert od jabuka, oraha i agde, koji su muslimanske porodice s Balkana vekovima pravile za najdraže goste i praznične sofre.
Ovo tradicionalno jelo iz srca zapadne Srbije, pripremljeno po starinskom receptu, krije miris ognjišta, utehu majčinih ruku i letnje uspomene koje greju dušu.
Miroslav Hadži Vasić, naslednik travarske i kostolomačke tradicije, više od 50 puta boravio je na Hilandaru, pomažući bratiji uz blagoslov patrijarha Pavla.
Da li svojim rečima i postupcima isceljujemo ili ranjavamo druge? Zlatoust poručuje da na Sudu Božjem neće biti važno koliko smo puta izgovorili molitvu, već koliko smo srca iscelili, a koliko povredili.
Miroslav Hadži Vasić, naslednik travarske i kostolomačke tradicije, više od 50 puta boravio je na Hilandaru, pomažući bratiji uz blagoslov patrijarha Pavla.
Otkrivamo vam tradicionalni način pripreme starog jela iz Šumadije, koje i danas miriše iz manastirskih trpezarija i zbog kojeg će svako tražiti još jedan tanjir.