Mrsni recepti 12.01.2025 | 18:35

UKUSI SVETE GORE U VAŠOJ KUHINJI: Ove zime obavezno isprobajte ova dva monaška recepta jednostavnih sastojaka i savršenog ukusa

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
UKUSI SVETE GORE U VAŠOJ KUHINJI: Ove zime obavezno isprobajte ova dva monaška recepta jednostavnih sastojaka i savršenog ukusa
Profimedia Svetogorski čokoladni rolat sa kremom

Ove poslastice izdvajaju se po intenzivnim ukusima i jedinstvenim tradicijama koje ih prate. Od kolača sa medom i orasima do čokoladnog rolata, svaki recept nosi autentični pečat Atosa, gde se smirenost i duhovnost ogledaju i u svakodnevnoj ishrani monaha.

Svetogorski kolač sa orasima i medom

Sastojci:

2 šolje univerzalnog brašna

1 šolja sitno seckanih oraha

1 šolja meda

1/2 šolje maslinovog ulja

3 jajeta

1 kašičica sode bikarbone

1/2 kašičice cimeta

1/2 kašičice vanile

1 šolja soka od narandže

1/4 šolje šećera

Profimedia
Svetogorski kolač sa orasima i medom

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C i podmažite kalup za kolače uljem ili maslacem. U činiji umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta. Dodajte med i maslinovo ulje, pa dobro promešajte. Dodajte sok od narandže, vanilu, cimet, sodu bikarbonu i brašno, mešajući dok ne dobijete glatko testo. Na kraju dodajte orahe i ponovo promešajte.

Sipajte smesu u kalup i pecite 35–40 minuta, ili dok čačkalica izvučena iz kolača ne ostane čista. Pomešajte šećer u prahu sa malo cimeta, pa pospite po vrhu kolača. Ostavite ga da se malo ohladi pre serviranja.

Svetogorski čokoladni rolat sa kremom

Sastojci:

200 g keksa tipa petit beurre

100 g čokolade za kuvanje

100 g maslaca

1 šolja šećera

1/4 šolje mleka

1/2 šolje seckanih oraha

1/2 šolje suvog grožđa (opciono)

Schutterstock
Svetogorski čokoladni rolat sa kremom

Priprema:

Istopite čokoladu i maslac na tihoj vatri u maloj šerpi, dodajući mleko i šećer. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Usitnite keks na manje komade i stavite ga u veliku činiju. Dodajte orahe i suvo grožđe (ako koristite).

Prelijte smesu od čokolade preko keksa i dobro izmešajte dok svi sastojci ne budu prekriveni. Postavite smesu na papir za pečenje i oblikujte je u rolat. Stavite rolat u zamrzivač na najmanje 2 sata da se stegne. Izvadite ga iz zamrzivača i isecite na kriške pre serviranja.