Logo
  • Aktuelno iz SPC
  • Praznici i sveci
  • Crkve i manastiri
  • Duhovna riznica
  • Ostale religije
    • Islam
    • Judaizam
    • Katoličanstvo
  • Recepti Close
    • Posni recepti
    • Mrsni recepti
Претрага
L Ћ

orasi

RECEPT SA SVETE GORE KOJI LEČI DUŠU, A NE GOJI TELO: Kolač sa medom i orasima se brzo i jednostavno priprema, a dugo se pamti
Mrsni recepti 08:49

RECEPT SA SVETE GORE KOJI LEČI DUŠU, A NE GOJI TELO: Kolač sa medom i orasima se brzo i jednostavno priprema, a dugo se pamti

Poslastica koju svetogorska bratija priprema u dane kada je dozvoljen mrs, mnogo je više od slatkiša — to je molitva pretočena u zalogaj, tihi poziv da i kroz kuhinju budemo bliže Bogu.

MANASTIRSKI SUTLIJAŠ SA SUVIM VOĆEM KOM NIKO NE MOŽE ODOLETI: Ovaj slatki zalogaj uspomena greje dušu u danima posta
Posni recepti 08:45 | 01.04.2025

MANASTIRSKI SUTLIJAŠ SA SUVIM VOĆEM KOM NIKO NE MOŽE ODOLETI: Ovaj slatki zalogaj uspomena greje dušu u danima posta

Nekada simbol topline bakine kuhinje, danas duhovna gozba i u dane posta – sa suvim voćem, orasima i medom, sutlijaš ostaje poslastica koja spaja prošlost i sadašnjost, podsećajući nas na lepotu jednostavnih darova.

BIBLIJSKI KOLAČ KOJI SU JELI PROROCI, CAREVI I PUTNICI: Tajni sastojci ovu drevnu poslasticu čine zdravom, hranjivom i neodoljivom
Posni recepti 08:36 | 23.03.2025

BIBLIJSKI KOLAČ KOJI SU JELI PROROCI, CAREVI I PUTNICI: Tajni sastojci ovu drevnu poslasticu čine zdravom, hranjivom i neodoljivom

Ova jednostavna, ali bogata poslastica od suvih smokava, grožđa i oraha idealna je za dane posta na vodi – bez šećera, brašna i ulja, a puna prirodne slasti i hranljivih sastojaka.

OVU POSLASTICU SA SVETE GORE MORATE PROBATI: Božanstveni velikoposni kolač po receptu monaha Varsanufija
Posni recepti 08:00 | 22.03.2025

OVU POSLASTICU SA SVETE GORE MORATE PROBATI: Božanstveni velikoposni kolač po receptu monaha Varsanufija

Desert bogat aromama narandže, oraha i začina, bez mleka i jaja, koji donosi duhovnu i kulinarsku harmoniju na vašu trpezu. Ovaj kolač je jednostavan, ali nezaboravan.

KADA PROBATE STARINSKU ŠUMADIJSKU TORTU, ZABORAVIĆETE SVE OSTALE POSLASTICE: Dva neobična sastojka kriju tajnu ukusa koji budi sećanja
Mrsni recepti 08:30 | 11.02.2025

KADA PROBATE STARINSKU ŠUMADIJSKU TORTU, ZABORAVIĆETE SVE OSTALE POSLASTICE: Dva neobična sastojka kriju tajnu ukusa koji budi sećanja

Spoj oraha, meda i suvih šljiva uz kap prepečenice krije priču o nekadašnjim slavskim večerima, kada su se oko stola okupljali najmiliji, a svaki zalogaj nosio toplinu domaćinske trpeze.

ZDRAVA POSLASTICA IZ DETINJSTVA SVETOG SAVE: Rastkove kruške osvajaju raskošnim ukusom (VIDEO)
Posni recepti 11:38 | 26.01.2025

ZDRAVA POSLASTICA IZ DETINJSTVA SVETOG SAVE: Rastkove kruške osvajaju raskošnim ukusom (VIDEO)

U manastiru Slanci priprema se jedinstven desert od krušaka, šumskog voća i meda, po receptu koji potiče iz vremena kada je Rastko Nemanjić bio dečak.

UKUSI SVETE GORE U VAŠOJ KUHINJI: Ove zime obavezno isprobajte ova dva monaška recepta jednostavnih sastojaka i savršenog ukusa
Mrsni recepti 19:35 | 12.01.2025

UKUSI SVETE GORE U VAŠOJ KUHINJI: Ove zime obavezno isprobajte ova dva monaška recepta jednostavnih sastojaka i savršenog ukusa

Ove poslastice izdvajaju se po intenzivnim ukusima i jedinstvenim tradicijama koje ih prate. Od kolača sa medom i orasima do čokoladnog rolata, svaki recept nosi autentični pečat Atosa, gde se smirenost i duhovnost ogledaju i u svakodnevnoj ishrani monaha.

NAJBOLJA STARINSKA TORTA KOJA ĆE ODUŠEVITI SVE GOSTE NA SLAVI: Domaća poslastica bez veštačkih dodataka, nezaboravnog ukusa
Mrsni recepti 00:23 | 28.10.2024

NAJBOLJA STARINSKA TORTA KOJA ĆE ODUŠEVITI SVE GOSTE NA SLAVI: Domaća poslastica bez veštačkih dodataka, nezaboravnog ukusa

Ovaj slatkiš donosi topli, rustični šarm pomalo zaboravljenih recepata. Uživajte u savršeno uravnoteženim ukusima čokolade i orašastih plodova – idealnim za posebne prilike i okupljanja!

Najnovije

“REKLI SU MI DA PUSTIM SINA DA UMRE, A JA SAM SE IPAK MOLILA…” Potresno svedočanstvo majke o čudu pred ikonom Bogorodice “Isceliteljke”
Duhovna riznica 19:24

“REKLI SU MI DA PUSTIM SINA DA UMRE, A JA SAM SE IPAK MOLILA…” Potresno svedočanstvo majke o čudu pred ikonom Bogorodice “Isceliteljke”

U krugu bolnice u Krasnodaru nalazi se hram u kojem se događaju čuda. Sveštenik Vjačeslav Klimenko svedoči o majci koja je molitvom sačuvala život svom detetu, a na ikoni Bogorodice ostavila zlatne minđuše kao večni trag zahvalnosti.

TOKOM VEČERE PAPA TRAŽIO PRAVOSLAVNI KALENDAR: Procurili detalji iz Vatikana, oglasio se beogradski nadbiskup - evo šta se desilo
Katoličanstvo 16:50

TOKOM VEČERE PAPA TRAŽIO PRAVOSLAVNI KALENDAR: Procurili detalji iz Vatikana, oglasio se beogradski nadbiskup - evo šta se desilo

Nemet je to rekao na konferenciji za novinare, nakon povratka iz Vatikana gde je u konklavi, kao prvi kardinal elektor u istoriji Katoličke crkve u Srbiji, učestvovao u izboru 267. poglavara Rimokatoličke crkve.

VELIKI RUSKI DUHOVNIK PRERUŠEN U PROSJAKA POSETIO SRPSKE MANASTIRE: Niko nije znao da je to on - sve je slučajno otkriveno
Duhovna riznica 15:41

VELIKI RUSKI DUHOVNIK PRERUŠEN U PROSJAKA POSETIO SRPSKE MANASTIRE: Niko nije znao da je to on - sve je slučajno otkriveno

Starac Ilija je bez ikakve najave posetio naše svetinje, a to je sasvim slučajno saznala vernica Janja.

EVO ŠTA NAROD U CRNOJ GORI MISLI O ZABRANI DA SVETI VASILIJE BUDE GRADSKA SLAVA: Slike sa litije nedvosmisleno pokazuju stav Nikšićana (FOTO)
Duhovna riznica 14:21

EVO ŠTA NAROD U CRNOJ GORI MISLI O ZABRANI DA SVETI VASILIJE BUDE GRADSKA SLAVA: Slike sa litije nedvosmisleno pokazuju stav Nikšićana (FOTO)

Na Trgu slobode mitropolit Joanikije je pozdravljajući sve okupljene uputio sledeće reči.

"BIO SAM ATEISTA, A SADA SAM IGUMAN MANASTIRA CRNA REKA" Arhimandrit Andrej otkrio kako je spoznao veru: Isus ovo nije rekao bez razloga
Duhovna riznica 13:29

"BIO SAM ATEISTA, A SADA SAM IGUMAN MANASTIRA CRNA REKA" Arhimandrit Andrej otkrio kako je spoznao veru: Isus ovo nije rekao bez razloga

U svojoj priči naglašava to kako su ateisti uskraćeni jedne dimenzije, koja je spasonosna.

Najčitanije

OVAJ POSNI NAMAZ NA VODI OBARA S NOGU: Jeftin, zdrav i gotov za nekoliko minuta!
Posni recepti 08:30 | 03.03.2025

OVAJ POSNI NAMAZ NA VODI OBARA S NOGU: Jeftin, zdrav i gotov za nekoliko minuta!

U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!

“KADA SAM UZEO LEŠ SVOG SINA, SVE JE BILO CRVENO OD OPEKOTINA, A BROJANICA NEOŠTEĆENA”: Potresno svedočenje sveštenika o tragediji u kojoj je izgubio dete
Duhovna riznica 21:17 | 23.02.2025

“KADA SAM UZEO LEŠ SVOG SINA, SVE JE BILO CRVENO OD OPEKOTINA, A BROJANICA NEOŠTEĆENA”: Potresno svedočenje sveštenika o tragediji u kojoj je izgubio dete

Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.

KADA SE FARBAJU VASKRŠNJA JAJA: Sveštenik jednom za svagda rešio dilemu vernika
Duhovna riznica 20:03 | 13.04.2025

KADA SE FARBAJU VASKRŠNJA JAJA: Sveštenik jednom za svagda rešio dilemu vernika

Nije Hristos vaskrsao da bismo mi farbali jaja, kaže otac Borislav.

POSNI DORUČAK NA VODI, GOTOV ZA DVA MINUTA: Kada probate ovaj zdrav,  ukusan, a jeftin namaz, zaboravićete na paštete prepunjene aditiva
Posni recepti 08:30 | 07.03.2025

POSNI DORUČAK NA VODI, GOTOV ZA DVA MINUTA: Kada probate ovaj zdrav, ukusan, a jeftin namaz, zaboravićete na paštete prepunjene aditiva

Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.

OPŠTA POBUNA NA SVETOJ GORI: Monasi svih dvadeset manastira ustali protiv ugrožavanja svojih prava
Duhovna riznica 20:42 | 15.04.2025

OPŠTA POBUNA NA SVETOJ GORI: Monasi svih dvadeset manastira ustali protiv ugrožavanja svojih prava

Uvođenje obaveznog ličnog broja u Grčkoj izazvalo je burnu reakciju monaške zajednice sa Atosa, koja upozorava da bi digitalno povezivanje podataka svakog građanina moglo ugroziti versku slobodu i privatnost.

Video

Duhovna riznica 13:29

U svojoj priči naglašava to kako su ateisti uskraćeni jedne dimenzije, koja je spasonosna.

PRED CRKVOM SU VAŽNE ODLUKE:  Počelo zasedanje Sabora SPC (FOTO)
Aktuelno iz SPC 12:33

PRED CRKVOM SU VAŽNE ODLUKE: Počelo zasedanje Sabora SPC (FOTO)

Predstojatelj Svetog arhijerejskog sabora je patrijarh srpski Porfirije.

OVO NE SMEMO ZABORAVITI, A KO SE TOGA DRŽI, U ŽIVOTU ĆE MU BITI LAKŠE: Mudrost patrijarha Pavla o neprijateljima se i danas prepričava
Duhovna riznica 11:09

OVO NE SMEMO ZABORAVITI, A KO SE TOGA DRŽI, U ŽIVOTU ĆE MU BITI LAKŠE: Mudrost patrijarha Pavla o neprijateljima se i danas prepričava

Njegovi citati se svakodnevno i neprestano traže na različitim mestima - od članaka na internetu preko starih časopisa...

BOGORODIČIN POJAS VIŠE NIJE NA SVETOJ GORI: Monasi se okupili - evo gde nose najsvetiju reklikviju (VIDEO)
Duhovna riznica 19:59 | 12.05.2025

BOGORODIČIN POJAS VIŠE NIJE NA SVETOJ GORI: Monasi se okupili - evo gde nose najsvetiju reklikviju (VIDEO)

Prenošenje pojasa uz svečanu litijsku i počasnu pratnju svedoči o dubokoj duhovnoj vezi pravoslavlja sa Presvetom Bogorodicom i Svetom gorom.

Preporučujemo

Mrsni recepti 08:49

Poslastica koju svetogorska bratija priprema u dane kada je dozvoljen mrs, mnogo je više od slatkiša — to je molitva pretočena u zalogaj, tihi poziv da i kroz kuhinju budemo bliže Bogu.

Duhovna riznica 11:09

Njegovi citati se svakodnevno i neprestano traže na različitim mestima - od članaka na internetu preko starih časopisa...

PRAVOSLAVCI DANAS PROSLAVLJAJU SVETOG JAKOVA: Apostol koji je oprostio onome koji ga je izdao pre nego što su zajedno pošli pod mač
Praznici i sveci 00:01

PRAVOSLAVCI DANAS PROSLAVLJAJU SVETOG JAKOVA: Apostol koji je oprostio onome koji ga je izdao pre nego što su zajedno pošli pod mač

Jedan od najbližih Hristovih učenika i brat Svetog Jovana Bogoslova, svoju veru posvedočio je životom, rečju i stradanjem.

Religija
  • Aktuelno iz SPC
  • Praznici i sveci
  • Crkve i manastiri
  • Duhovna riznica
  • Ostale religije
    • Islam
    • Judaizam
    • Katoličanstvo
  • Recepti
  • Pravila korišćenja
  • Pravila komentarisanja