Posni recepti 26.12.2025 | 11:49

STARINSKA POSNA ŠTRUDLA SA MAKOM I ORASIMA: Bakin recept koji spaja jednostavnost i porodičnu toplinu (VIDEO)

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
STARINSKA POSNA ŠTRUDLA SA MAKOM I ORASIMA: Bakin recept koji spaja jednostavnost i porodičnu toplinu (VIDEO)
acceptphoto/Shutterstock

Jednostavan recept za mirisnu poslasticu u danima posta koja okuplja porodicu i vraća tradiciju u dom.

U mirisu domaće kuhinje, kada dani posta traže jednostavnost, ali i toplinu porodičnog okupljanja, posna štrudla sa makom i orasima postaje više od obične poslastice. Ovaj starinski recept spaja nežno, vazdušasto testo sa bogatim, aromatičnim filovima koji podsećaju na bakine ruke i pažnju posvećenu pripremi. Bilo da je pripremate za praznični stol ili kao utešnu poslasticu u svakodnevnom postu, ova štrudla okuplja sve generacije oko zajedničke radosti i mirisa koji širi dom.

Sastojci

Za testo

300 g brašna

10 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
70 g šećera
35 ml ulja
150 ml mlake vode
1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli

Fil sa makom

100 g mlevenog maka
3 kašike šećera
5 kašika vode

Fil sa orasima:

100 g mlevenih oraha
3 kašike šećera
5–6 kašika vrele vode

images72/Shutterstoc
Domaća štrudla - idealna poslastica u danima posta

 

Priprema

Najpre aktivirajte kvasac. U vanglu stavite prosejano brašno, pa dodajte šećer, vanilin šećer, mlaku vodu, ulje i prstohvat soli. Promešajte rukom. Ako se testo lepi za ruke, dodajte još malo brašna i ostavite ga na toplom mestu da nadođe.

U međuvremenu, u drugu vanglu stavite mleveni mak i šećer, pa promešajte. Smesu prebacite u šerpu, dodajte 5 kašika vode, promešajte i kuvajte 5 minuta dok se sve ne sjedini, zatim ostavite da se prohladi.

Za fil od oraha, u vanglu stavite mlevene orahe, dodajte šećer, promešajte i dodajte 5–6 kašika vrele vode. Ponovo promešajte da masa postane gusta i maziva.

Nadošlo testo premesite i podelite na dva jednaka dela. Svaki deo razvucite oklagijom u oblik približno kvadrata. U prvi deo razvučenog testa stavite fil sa makom, ravnomerno ga rasporedite i urolajte u oblik štrudle. Postupak ponovite sa drugim delom testa i filom od oraha.

Obe štrudle prebacite u pleh za pečenje, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi da nadođu.

Pre pečenja premažite štrudle uljem, izbockajte čačkalicom i stavite u zagrejanu rernu na 200°C. Pecite 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 10 minuta.

Pečene štrudle izvadite iz rerne, prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se prohlade, a potom poslužite.