Jednostavan recept za mirisnu poslasticu u danima posta koja okuplja porodicu i vraća tradiciju u dom.
U mirisu domaće kuhinje, kada dani posta traže jednostavnost, ali i toplinu porodičnog okupljanja, posna štrudla sa makom i orasima postaje više od obične poslastice. Ovaj starinski recept spaja nežno, vazdušasto testo sa bogatim, aromatičnim filovima koji podsećaju na bakine ruke i pažnju posvećenu pripremi. Bilo da je pripremate za praznični stol ili kao utešnu poslasticu u svakodnevnom postu, ova štrudla okuplja sve generacije oko zajedničke radosti i mirisa koji širi dom.
Sastojci
Za testo
300 g brašna
10 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
70 g šećera
35 ml ulja
150 ml mlake vode
1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli
Fil sa makom
100 g mlevenog maka
3 kašike šećera
5 kašika vode
Fil sa orasima:
100 g mlevenih oraha
3 kašike šećera
5–6 kašika vrele vode
images72/Shutterstoc
Domaća štrudla - idealna poslastica u danima posta
Priprema
Najpre aktivirajte kvasac. U vanglu stavite prosejano brašno, pa dodajte šećer, vanilin šećer, mlaku vodu, ulje i prstohvat soli. Promešajte rukom. Ako se testo lepi za ruke, dodajte još malo brašna i ostavite ga na toplom mestu da nadođe.
U međuvremenu, u drugu vanglu stavite mleveni mak i šećer, pa promešajte. Smesu prebacite u šerpu, dodajte 5 kašika vode, promešajte i kuvajte 5 minuta dok se sve ne sjedini, zatim ostavite da se prohladi.
Za fil od oraha, u vanglu stavite mlevene orahe, dodajte šećer, promešajte i dodajte 5–6 kašika vrele vode. Ponovo promešajte da masa postane gusta i maziva.
Nadošlo testo premesite i podelite na dva jednaka dela. Svaki deo razvucite oklagijom u oblik približno kvadrata. U prvi deo razvučenog testa stavite fil sa makom, ravnomerno ga rasporedite i urolajte u oblik štrudle. Postupak ponovite sa drugim delom testa i filom od oraha.
Obe štrudle prebacite u pleh za pečenje, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi da nadođu.
Pre pečenja premažite štrudle uljem, izbockajte čačkalicom i stavite u zagrejanu rernu na 200°C. Pecite 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 10 minuta.
Pečene štrudle izvadite iz rerne, prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se prohlade, a potom poslužite.
Otkrijte korak po korak kako da pripremite starinsku poslasticu koja je krasila praznične trpeze i krsne slave – mekana piškota, bogati krem i karamel šne od belanaca čine svaki zalogaj posebnim.
Recept sa Svetе Gore pokazuje da prava slatka radost ne zahteva raskoš - spoj džema, oraha, suvog grožđa, agruma i posne čokolade stvara kolač koji tihu blagost pretvara u nezaboravan užitak.
Otac Predrag kaže da je najbitnije da se ne gorči, da se ne mrači, i da se ne razmišlja šta je naš, a šta tuđi običaj, nego šta god da se izabere, neka to bude iz ljubavi.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Pišinger je jednostavna, ali raskošna poslastica koja vekovima krasi slavske trpeze — savršena za sve koji vole spoj hrskavih oblandi i čokolade, uz miris doma i prazničnu toplinu.
Od prazničnih trpeza u pravoslavnim, katoličkim i muslimanskim domovima do modernih kuhinja – otkrijte kako se priprema ova poslastica od belanaca, meda i oraha koja je nekada bila simbol svečanosti i slatkog užitka.
Jednostavno pripremljeno, a bogato aromama, ovaj praznični specijalitet spaja vekovne običaje, miris pečenog luka i maslinovo ulje na trpezama gde se slavi dolazak Božića.
Recept sa Svetе Gore pokazuje da prava slatka radost ne zahteva raskoš - spoj džema, oraha, suvog grožđa, agruma i posne čokolade stvara kolač koji tihu blagost pretvara u nezaboravan užitak.
U vreme kada je vera bila progonjena, a javno ispovedanje Hrista smatrano prestupom, dogodilo se čudo koje je stotine, pa i hiljade ljudi vratilo Bogu.
Džuman Al-Kavasmi prvi put javno govori o životu u okruženju gde je mržnja bila obaveza, o sumnjama koje su je razdirale i iskustvu koje ju je odvelo na put potpuno suprotan onome na koji je bila usmeravana.
Od animiranog filma o Davidu i serija sa biblijskim motivima do novog ostvarenja Mela Gibsona o Vaskrsenju Hristovom, holivudski studiji sve više ulažu u filmove i serije inspirisane duhovnim vrednostima.