Posni recepti 28.12.2025 | 15:37

POSNE KUGLICE IZ BAKINE SVESKE: Starinski recept koji je preživeo vreme i danas osvaja moderne trpeze

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
POSNE KUGLICE IZ BAKINE SVESKE: Starinski recept koji je preživeo vreme i danas osvaja moderne trpeze
shutterstock.com/DuxX

Zabeležen rukom u požutelim sveskama i pravljen merom koju je diktiralo srce, ovaj posni kolač i danas okuplja ukućane oko istog ukusa — jednostavnog, postojanog i dovoljno snažnog da poveže slavu, post i savremeni sto.

Na posnim slavskim trpezama, kolač nikada nije bio samo desert, već tihi svedok pažnje, gostoprimstva i zahvalnosti Bogu. Ova posna poslastica nosi u sebi duh starinskih recepata koji su se prenosili iz ruke u ruku, iz sveske u svesku, bez žurbe i bez suvišnog raskoša.

Reč je o receptu iz vremena kada se pripremalo od onoga što se imalo, ali sa jasnom namerom - da se post ispoštuje, da se domaćinstvo obraduje i da se gost dočeka s toplinom. Danas, kada ove starinske posne kuglice ponovo nalaze mesto i na savremenim trpezama, ostaju iste po svojoj suštini: skromne po sastojcima, bogate po ukusu i duboko ukorenjene u pravoslavnom shvatanju da je ljubav najvažniji začin svake trpeze.

Sastojci

200 ml vode

200 g šećera
150 g posnog margarina
50 g posne čokolade
150 g mlevenih oraha
250 g mlevenog posnog keksa
100–150 g mlevenog posnog keksa za valjanje
30 suvih smokvi
30 celih jezgra oraha
Foto: Freepik
Posne kuglice iz bakinesveske

 

Priprema

U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i iseckan posni margarin. Kuvajte na laganoj vatri dok smesa ne provri, a zatim je sklonite sa ringle. U vruću smesu umešajte mlevene orahe i mleveni keks, dobro sjedinite i masu podelite na dva jednaka dela.

U jedan deo dodajte otopljenu posnu čokoladu i umesite dok ne dobijete čvrstu, ali podatnu smesu. Po potrebi dodajte još malo mlevenog keksa. Obe smese stavite u frižider da se dobro ohlade i stegnu.

Suve smokve potopite u toplu vodu i ostavite da omekšaju 15 do 20 minuta. Nakon toga uklonite im peteljke i u svaku smokvu pažljivo ubacite po jedno celo jezgro oraha. Od čokoladne smese uzmite manji deo i njime obložite smokvu sa orahom, oblikujući kuglu. Zatim kuglu obložite svetlom smesom i uvaljajte je u mleveni keks, tako da bude potpuno prekrivena. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal.

Bakin savet

Gotove posne kuglice ostavite u frižideru, najbolje preko noći, da se lepo stegnu. Sutradan ih oštrim nožem isecite na četvrtine i poslužite.