Mrsni recepti 28.09.2025 | 10:00

BAKIN KOLAČ SA ŠLJIVAMA KOJI JE NEKADA OSVAJAO CEO BALKAN: Ovaj starinski recept vraća miris detinjstva – morate ga probati

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
BAKIN KOLAČ SA ŠLJIVAMA KOJI JE NEKADA OSVAJAO CEO BALKAN: Ovaj starinski recept vraća miris detinjstva – morate ga probati
shutterstock.com/Ingrid Balabanova

Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.

Mirisi starinskih kolača ne bude samo uspomene na detinjstvo već predstavljaju i deo duhovnog nasleđa koje se prenosi s kolena na koleno. Takav je i jednostavni kolač od šljiva, recept koji je nekada brižljivo rukom upisivan u bakine sveske, zajedno s malim kulinarskim tajnama čuvanim poput dragocenosti. S vremenom su nastajale brojne varijacije - dodavani su novi sastojci, menjane mere, tekstura i ukusi - i sve su one imale svoj šarm, ali ništa se ne može uporediti s autentičnim kolačem od šljiva pripremljenim po starom receptu.

Ovaj skromni kolač nekada je bio podjednako popularan na svim područjima Balkana - bake su ga spremale uoči pravoslavnih, katoličkih i islamskih verskih praznika, ali i uvek kada bi se okupljala porodica. Njegova jednostavnost i čistota ukusa vraćaju nas u dane kada je svaka domaćica u tišini svoje kuhinje stvarala slatku radost koja je okupljala najmilije, baš onako kako nas i vera sabira oko trpeze ljubavi.

Sastojci:

5 jaja

15 kašika šećera

15 kašika ulja

* 15 kašika brašna

1/2 praška za pecivo

vanilin-šećer

Sok i korica jednog limuna

Nadev:

kg zrelijih i sočnih šljiva

vanilin-šećer

kašika cimeta

5 kašika šećera

shutterstock.com/Ingrid Balabanova
Bakin kolač sa šljivama

 

Priprema:

Voće najpre operite, obrišite i prepolovite, a zatim ga pospite šećerom i cimetom i ostavite da odstoji do upotrebe. Žumanca umutite sa šećerom i vanilom, pa dodajte ulje, brašno i prašak za pecivo. Belanca posebno umutite i lagano ih sjedinite s prethodnom smesom. Veći pleh dobro premažite uljem, zatim pomešajte voće sa biskvitnom smesom i sve izlijte u pleh. Pecite na 180 stepeni oko 35 minuta. Kada se kolač ispeče i ohladi, pospite ga šećerom u prahu i vanilom.