Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
Mirisi starinskih kolača ne bude samo uspomene na detinjstvo već predstavljaju i deo duhovnog nasleđa koje se prenosi s kolena na koleno. Takav je i jednostavni kolač od šljiva, recept koji je nekada brižljivo rukom upisivan u bakine sveske, zajedno s malim kulinarskim tajnama čuvanim poput dragocenosti. S vremenom su nastajale brojne varijacije - dodavani su novi sastojci, menjane mere, tekstura i ukusi - i sve su one imale svoj šarm, ali ništa se ne može uporediti s autentičnim kolačem od šljiva pripremljenim po starom receptu.
Ovaj skromni kolač nekada je bio podjednako popularan na svim područjima Balkana - bake su ga spremale uoči pravoslavnih, katoličkih i islamskih verskih praznika, ali i uvek kada bi se okupljala porodica. Njegova jednostavnost i čistota ukusa vraćaju nas u dane kada je svaka domaćica u tišini svoje kuhinje stvarala slatku radost koja je okupljala najmilije, baš onako kako nas i vera sabira oko trpeze ljubavi.
Sastojci:
5 jaja
15 kašika šećera
15 kašika ulja
* 15 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
vanilin-šećer
Sok i korica jednog limuna
Nadev:
kg zrelijih i sočnih šljiva
vanilin-šećer
kašika cimeta
5 kašika šećera
shutterstock.com/Ingrid Balabanova
Bakin kolač sa šljivama
Priprema:
Voće najpre operite, obrišite i prepolovite, a zatim ga pospite šećerom i cimetom i ostavite da odstoji do upotrebe. Žumanca umutite sa šećerom i vanilom, pa dodajte ulje, brašno i prašak za pecivo. Belanca posebno umutite i lagano ih sjedinite s prethodnom smesom. Veći pleh dobro premažite uljem, zatim pomešajte voće sa biskvitnom smesom i sve izlijte u pleh. Pecite na 180 stepeni oko 35 minuta. Kada se kolač ispeče i ohladi, pospite ga šećerom u prahu i vanilom.
Otkrijte kako da pripremite najlepši tradicionalni desert od jabuka, oraha i agde, koji su muslimanske porodice s Balkana vekovima pravile za najdraže goste i praznične sofre.
Miris pečenih kolača, bogat karamel krem i tradicija preneta s kolena na koleno donose porodičnu toplinu i radost zajedništva, baš onako kako nas u pravoslavlju uči blagodat gostoprimstva i zajedništva.
Otkrijte kako su lisnati kolačići sa domaćim džemom nekada okupljali porodice, simbolizovali gostoljubivost i čuvali tradiciju svake mrsne slave – priprema je prava mala umetnost koju danas možemo ponovo oživeti.
U danima posta, kad je duša gladna utehe, a novčanik tanak, ovaj starinski kolač iz šerpe vraća toplinu doma i pokazuje da i jednostavno može biti preukusno.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Ova skromna poslastica, nekada obavezna u postu i omiljena među decom, pravila se od svega nekoliko sastojaka i sušila na suncu, a danas ponovo budi interesovanje i otkriva duh starinskih kuhinja.
Na liturgiji u hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Kragujevcu mitropolit šumadijski istakao je snagu molitve, upozoravajući vernike na opasnosti zloupotrebe duhovnih darova i verovanja u gatare.
Na književnoj večeri u Nikšiću, mitropolit budimljansko-nikšićki poručio da se mudrost, ljubav i žrtva moraju graditi u skladu sa pobedničkim nizom srpskih vitezova.
Ministarstvo Crne Gore usvojilo je inicijativu Mitropolije crnogorsko-primorske da se vrh Rumije ucrta kao prostor namenjen verskim objektima, čime je Crkva Svete Trojice dobila mogućnost da stekne pun pravni status.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Od prazničnih trpeza u pravoslavnim, katoličkim i muslimanskim domovima do modernih kuhinja – otkrijte kako se priprema ova poslastica od belanaca, meda i oraha koja je nekada bila simbol svečanosti i slatkog užitka.
Bosanski sevdidžan, nekada nezaobilazan na balkanskim trpezama, i danas se čuva u muslimanskim domovima kao dragocena porodična tajna i simbol topline i gostoprimstva.
Jednostavan i dekorativan recept za slavsko predjelo, sa raznovrsnim posipima i modernim pristupom pripremi, koji će očarati goste i uneti dodatnu toplinu u slavsku gozbu.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Sabrani verni narod zajedno sa državnim zvaničnicima u tišini i molitvi odali poštovanje stradalima dok su patrijarhove reči o miru i jedinstvu dirnule srca svih prisutnih.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
To što određeni svetitelj, koji se proslavlja određenog dana, nije naša krsna slava ne znači da mi ne proslavljamo tog svetitelja, ističe sveštenik Željko Jovanović.