Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
Mirisi starinskih kolača ne bude samo uspomene na detinjstvo već predstavljaju i deo duhovnog nasleđa koje se prenosi s kolena na koleno. Takav je i jednostavni kolač od šljiva, recept koji je nekada brižljivo rukom upisivan u bakine sveske, zajedno s malim kulinarskim tajnama čuvanim poput dragocenosti. S vremenom su nastajale brojne varijacije - dodavani su novi sastojci, menjane mere, tekstura i ukusi - i sve su one imale svoj šarm, ali ništa se ne može uporediti s autentičnim kolačem od šljiva pripremljenim po starom receptu.
Ovaj skromni kolač nekada je bio podjednako popularan na svim područjima Balkana - bake su ga spremale uoči pravoslavnih, katoličkih i islamskih verskih praznika, ali i uvek kada bi se okupljala porodica. Njegova jednostavnost i čistota ukusa vraćaju nas u dane kada je svaka domaćica u tišini svoje kuhinje stvarala slatku radost koja je okupljala najmilije, baš onako kako nas i vera sabira oko trpeze ljubavi.
Sastojci:
5 jaja
15 kašika šećera
15 kašika ulja
* 15 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
vanilin-šećer
Sok i korica jednog limuna
Nadev:
kg zrelijih i sočnih šljiva
vanilin-šećer
kašika cimeta
5 kašika šećera
shutterstock.com/Ingrid Balabanova
Bakin kolač sa šljivama
Priprema:
Voće najpre operite, obrišite i prepolovite, a zatim ga pospite šećerom i cimetom i ostavite da odstoji do upotrebe. Žumanca umutite sa šećerom i vanilom, pa dodajte ulje, brašno i prašak za pecivo. Belanca posebno umutite i lagano ih sjedinite s prethodnom smesom. Veći pleh dobro premažite uljem, zatim pomešajte voće sa biskvitnom smesom i sve izlijte u pleh. Pecite na 180 stepeni oko 35 minuta. Kada se kolač ispeče i ohladi, pospite ga šećerom u prahu i vanilom.
Otkrijte kako da pripremite najlepši tradicionalni desert od jabuka, oraha i agde, koji su muslimanske porodice s Balkana vekovima pravile za najdraže goste i praznične sofre.
Miris pečenih kolača, bogat karamel krem i tradicija preneta s kolena na koleno donose porodičnu toplinu i radost zajedništva, baš onako kako nas u pravoslavlju uči blagodat gostoprimstva i zajedništva.
Otkrijte kako su lisnati kolačići sa domaćim džemom nekada okupljali porodice, simbolizovali gostoljubivost i čuvali tradiciju svake mrsne slave – priprema je prava mala umetnost koju danas možemo ponovo oživeti.
U danima posta, kad je duša gladna utehe, a novčanik tanak, ovaj starinski kolač iz šerpe vraća toplinu doma i pokazuje da i jednostavno može biti preukusno.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Ova skromna poslastica, nekada obavezna u postu i omiljena među decom, pravila se od svega nekoliko sastojaka i sušila na suncu, a danas ponovo budi interesovanje i otkriva duh starinskih kuhinja.
Pobožni vernik u snu je dobio uputstvo za prenos moštiju, a prilikom otvaranja groba prisutni su bili svedoci predivnog miomirisa, netruležnog tela i netaknute odeće čak tri decenije posle upokojenja ovog ugodnika Božjeg.
Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
U sedištu Grčke pravoslavne arhiepiskopije Amerike u Njujorku, Micotakis i Vartolomej razgovarali o misiji Crkve, podršci Grčke i izazovima savremenog pravoslavlja.
U svojoj besedi za 16. nedelju po Duhovima Sveti Nikolaj Ohridski i Žički otkriva kako se u jedinstvu Oca i Sina gasi svaka ljudska sumnja i rađa sila istine koja nadilazi razum.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Napravljen od jednostavnih i pristupačnih sastojaka koje svi imamo u kući, ovaj mekani kolač pravi se brzo, miriše na bakinu kuhinju i donosi toplinu kojoj niko ne može da odoli.
Ako volite deserte koji se lako pripremaju, a ostavljaju utisak kao da ste proveli sate u kuhinji, ovaj lagani slojeviti kolač sa višnjama, vanilom i čokoladom postaće vaš novi porodični favorit.
U domovima širom Srbije vekovima se negovala kuhinja bogata verom, mirisima i simbolikom. Gruvanica je jedno od jela koje čuva duh te zaboravljene tradicije.
Ova skromna poslastica, nekada obavezna u postu i omiljena među decom, pravila se od svega nekoliko sastojaka i sušila na suncu, a danas ponovo budi interesovanje i otkriva duh starinskih kuhinja.
U selu Vasta na Peloponezu nalazi se jedinstvena crkva Svete Teodore iz 11. veka kroz čiju strukturu izrastaju 17 stabala, pravo čudo pravoslavnog sveta.
Zapovest „Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe“ nije samo moralni savet – ona je svakodnevni poziv na strpljenje, oproštaj i nesebičnu žrtvu, koji u svetu podela može postati prava revolucija srca.
U Australiji se dogodilo čudo koje je zapanjilo lekare i oduševilo vernike širom sveta. O ovom događaju pripoveda se u Manastiru Milesi u Grčkoj, koji je osnovao sveti Porfirije.
Sveto miro je jedan od najstarijih mirisa u hrišćanstvu, čija upotreba datira još iz vremena apostola. Njegov miris nosi blagoslov, isceljenje i umirenje duše i tela.
U selu Vasta na Peloponezu nalazi se jedinstvena crkva Svete Teodore iz 11. veka kroz čiju strukturu izrastaju 17 stabala, pravo čudo pravoslavnog sveta.
Zapovest „Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe“ nije samo moralni savet – ona je svakodnevni poziv na strpljenje, oproštaj i nesebičnu žrtvu, koji u svetu podela može postati prava revolucija srca.