Posni recepti 24.09.2025 | 11:27

ŠLJIVKO - NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ SE VRAĆA NA TRPEZE: Zaboravljena, zdrava poslastica od samo dva sastojka krasila je domove naših predaka

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
ŠLJIVKO - NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ SE VRAĆA NA TRPEZE: Zaboravljena, zdrava poslastica od samo dva sastojka krasila je domove naših predaka
Facebook

Ova skromna poslastica, nekada obavezna u postu i omiljena među decom, pravila se od svega nekoliko sastojaka i sušila na suncu, a danas ponovo budi interesovanje i otkriva duh starinskih kuhinja.

Kroz vekove, u srpskim domovima i manastirima, naročito u danima strogog posta na vodi, služio se jedan jednostavan, ali svečan kolač – šljivko. Danas gotovo zaboravljen, ovaj skromni desert svedoči o snazi narodne maštovitosti i o duhovnoj potrebi da se i u vreme uzdržanja na trpezi nađe nešto slatko, ali postno.

U starim kuvarima i seoskim zapisima spominje se da je „šljivko“ bio omiljen među decom i mladima, ali i da se često donosio u manastire kao dar monasima. Osnova mu je bila jednostavna – suva šljiva, plod koji je u srpskim krajevima smatran simbolom izobilja, ali i plodnosti i blagoslova.

U pravoslavnom predanju, šljiva je često povezivana sa smirenjem i prostotom: nije bila skupa, uvek je bila dostupna, a ipak je mogla da pruži radost i sitost. Zato ne čudi što je baš od nje nastao jedan od najstarijih srpskih kolača.

Kao i mnoge starinske poslastice, i ovaj recept ima više varijanti. Najčešće se prenosio usmeno, s kolena na koleno, a ovako je zabeležen u starim knjigama o narodnoj kuhinji.

Autentični recept

Sastojci:

1 kg svežih šljiva

Malo kukuruznog brašna ili palente

Priprema:

Očistite sveže šljive od koštica i kuvajte dugo dok se smesa ne zgusne. Nakon toga dodati malo palente, tek toliko da je moguće oblikovati kolačić u obliku diska, a zatim ih poređajte na listove svežeg kupusa i sušite na suncu. Posle sušenja, suve ih uvijte u listove kupine i uvežite kanapom. Kasnije od tih kupinovih listova možete napraviti i čaj.

Shutterstock/Olga Sg
Sveže šljive

 

Savremena verzija recepta

Sastojci:

300 g suvih šljiva bez koštica

100 g mlevenih oraha (ili badema, ako nema oraha)

2–3 kašike meda ili gustog šećernog sirupa

malo kore limuna ili pomorandže (po ukusu)

nekoliko kašika prezli

Priprema:

Operite suve šljive i potopite ih u mlaku vodu na nekoliko sati, da omekšaju. Zatim ih sitno isecite ili sameljite u mašini za meso. Dodajte mlevene orahe i med, pa sve dobro izmešajte da dobijete kompaktnu smesu. Ako vam se učini da je smesa previše retka, dodajte malo prezli. Oblikujte male valjke ili kuglice – „šljivke“. Po želji ih uvaljajte u još malo mlevenih oraha ili prezli.