Pripremite ove nežne kolačiće po receptu koji se čuva generacijama i otkrijte kako svaki zalogaj može da probudi sećanja, poveže porodicu i upotpuni praznično slavlje.
Na slavskoj trpezi pravoslavne kuće, pored mirisa različitih slanih specijaliteta i kolača, uvek posebno mesto zauzimaju breskvice – mali kolačići koji svojim nežnim izgledom i neodoljivim ukusom mame osmehe i nestaju prvi sa tanjira. Ovaj starinski recept, čuvan generacijama, nosi sa sobom ne samo miris i ukus detinjstva, već i sećanje na zajedništvo, molitvu i radost slavlja. Dok pripremate svaku kuglicu, setićete se da svaki detalj, od pažljivo izabranih sastojaka, u sebi nosi duh domaće topline i hrišćanskog slavlja – baš onako kako tradicija naših predaka nalaže.
Sastojci:
Testo:
3 jaja
200 g šećera
12 kašika ulja
2 kašike ruma ili kašičica ekstrakta ruma
500 g oštrog brašna
1/2 praška za pecivo
2 vanilin šećera
Fil:
4 kašike sirupa od narandže
3 kašike marmelade od kajsija
50 g mlevenih oraha
2 kašike ruma
mrvice od izdubljenih breskvica
ShutterBri/Shutterstock
Breskvice
Priprema:
Pripremite penasto šećer, jaja i vanilin šećer, pa ih dobro umutite. U tu smesu postepeno dodajte ulje i rum, a zatim umešajte brašno i prašak za pecivo. Ostavite dobijeno testo da odstoji 30 minuta u frižideru. Oblikujte kuglice malo manje od oraha i stavite ih da se peku na 180 stepeni oko 20 minuta. Dok su još tople, kuglice pažljivo izdubite. Sve sastojke za fil, osim sirupa, sjedinite i dobro umešajte, pa ovom smesom punite kuglice i spajajte ih po dve. Spoljnu stranu breskvica uvaljajte u sirup od narandže, a zatim u kristal šećer, i ostavite ih da se suše. Poslužite ih sutradan.
Otkrijte kako su lisnati kolačići sa domaćim džemom nekada okupljali porodice, simbolizovali gostoljubivost i čuvali tradiciju svake mrsne slave – priprema je prava mala umetnost koju danas možemo ponovo oživeti.
Pišinger je jednostavna, ali raskošna poslastica koja vekovima krasi slavske trpeze — savršena za sve koji vole spoj hrskavih oblandi i čokolade, uz miris doma i prazničnu toplinu.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
Od nekoliko jednostavnih sastojaka nastaje prava riznica ukusa – od kokos kiflica do išlera i kolača s orasima i rumom, koji donose onaj neponovljivi osećaj topline domaćih, s ljubavlju pripremljenih kolača.
Srpska pravoslavna crkva u Australiji poziva verni narod na molitvu za stradale i isceljenje ranjenih, ističući važnost mira, ljubavi i zajedništva u trenucima tuge.
Performans ispred katedrale Svetog Pavla otvorio je oštru raspravu o granicama hrišćanske poruke, političkog aktivizma i dubokog sukoba levice i desnice u Britaniji.
U zavetnom hramu srpskog naroda patrijarh je mladima govorio o Svetom Savi kao meri života, o identitetu koji se gradi bez straha i o ljubavi kao snazi koja čuva posebnost, ali otvara prostor za susret i zajedništvo.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Otkrijte korak po korak kako da pripremite starinsku poslasticu koja je krasila praznične trpeze i krsne slave – mekana piškota, bogati krem i karamel šne od belanaca čine svaki zalogaj posebnim.
Jeromonah Jerotej Draganović spojio je vekovnu kulinarsku tradiciju i mirise domaćeg povrća u receptu savršenom za dane posta i posne slave, nudeći bogatstvo ukusa i mirisa koji greju dušu.
Recept iz "Srbski kuvara" koji kombinuje mirise povrća i začina, idealan za posne dane kada je riba dozvoljena, a svaki zalogaj spaja ukus posta i bogatstvo tradicije.
Džuman Al-Kavasmi prvi put javno govori o životu u okruženju gde je mržnja bila obaveza, o sumnjama koje su je razdirale i iskustvu koje ju je odvelo na put potpuno suprotan onome na koji je bila usmeravana.
Iguman Arsenije kroz poređenje sa svetiteljem iz Amerike upozorava da se duhovno stanje ne skriva - ono se oseti i onda kada mnogi misle da ga niko ne primećuje.
Sveti Nikolaj Ohridski i Žički podseća nas da Bog otkriva nebeske misterije onima čija su srca spremna da prime istinu, otvarajući pogled na dva sveta u kojima vlada Njegova ljubav.
Pravoslavni vernici danas proslavljaju Svetog proroka Sofonija po starom kalendaru, dok po novom kalendaru proslavljaju Svetog proroka Ageja. Katolici se nalaze u Trećoj nedelji Adventa, Jevreji obeležavaju treći dan Hanuke, a u islamu je ovo dan posvećen redovnoj molitvi i svakodnevnim verskim obavezama.