Mrsni recepti 02.11.2025 | 11:16

JEDNA SMESA - OSAM RAZLIČITIH SLAVSKIH KOLAČA: Recept koji spaja tradiciju, maštu i miris doma

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
JEDNA SMESA - OSAM RAZLIČITIH SLAVSKIH KOLAČA: Recept koji spaja tradiciju, maštu i miris doma
Dar1930/Shutterstock

Od nekoliko jednostavnih sastojaka nastaje prava riznica ukusa – od kokos kiflica do išlera i kolača s orasima i rumom, koji donose onaj neponovljivi osećaj topline domaćih, s ljubavlju pripremljenih kolača.

U svakoj pravoslavnoj kući, miris sveže pečenih kolača uvek je više od običnog mirisa – to je znak radosti, zajedništva i blagoslova doma. Kada se okupljamo za slavsku trpezu, Božić, Vaskrs ili porodični praznik, svaka poslastica na stolu nosi deo ljubavi i pažnje onih koji su je pripremili. Ovaj recept, iako nastaje iz jedne smeše, daruje čak osam različitih kolača – poput simbola obilja i stvaralačke radosti koja se rađa iz jednostavnosti. U mekoći testa, mirisu vanile, ruma i oraha sabrani su i trud, i tradicija, i onaj tihi osećaj sreće koji donose domaći kolači.

Sastojci:

250 g maslaca
150 g šećera u prahu
2 jajeta
2 kašičice arome vanile
400 g mekog brašna tip 400
6 g praška za pecivo

1. deo:

50 g kokosovog brašna
Kakao prah

2. deo:

80 g pečenih mlevenih lešnika

Malo seckanih lešnika
50 g crne čokolade
Belance

3. deo:

65 g mlevenih oraha
Cimet
Mak

4. deo:

50 g mlevenog keksa
1 kašičica kakao praha
1 kašičica arome ruma
50 g bele čokolade
Slatke dekorativne perlice

Priprema:

Mikserom umutite maslac i šećer u prahu, pa dodajte jaja i aromu vanile i još malo umutite. Posebno sjedinite brašno i prašak za pecivo, pa dodajte u prethodnu smesu i sve zajedno umutite.
Smesu podelite na četiri jednaka dela.

Prvi deo:

Dodajte kokosovo brašno. Od smese napravite dve vrste kolača. Za kokos kiflice uzimajte po 10 g smese. Za drugi kolačić napravite kuglicu i pritisnite je viljuškom. Viljušku prethodno umočite u kakao da bi pritiskom na kolač ostale braon linije. Pecite na 160 °C 12–13 minuta. Kokos kiflice, nakon što su ispečene, uvaljajte u šećer u prahu kojem možete dodati vanilin šećer ako ga sami meljete.

Drugi deo:

U smesu dodajte mleveni lešnik. Između dva papira za pečenje razvucite testo. Modlicama isecite kolače – manji krug za išlere i veću modlicu za cvet. Pre pečenja cvet premažite belancetom i polovinu pospite krupno seckanim lešnikom. Pecite 10 minuta na 200 °C. Nakon što se kolači ohlade, cvetiće možete umočiti u crnu čokoladu, a išlere prefilovati kremom po želji i glazirati čokoladom.

Treći deo:

Dodajte mlevene orahe. Između dva papira za pečenje razvucite testo. Od polovine smese isecite srca. Složite ih na pleh, premažite belancetom i pospite cimetom. Od druge polovine napravite kuglice, premažite ih belancetom i uvaljajte u mleveni mak. Složite ih na pleh, a sredinu udubite drškom varjače. Pecite na 180 °C oko 13–15 minuta. Kada se kolači ohlade, mak kuglice napunite džemom ili kremom po želji.

Četvrti deo:

Dodajte mleveni keks, kakao i aromu ruma. Smesu podelite na dva dela. Od jednog dela napravite kolače u obliku duge, a od drugog dela kocke.
Za linije možete koristiti dasku za njoke i mleveni keks. Pecite na 180 °C oko 12–15 minuta. Kada se kolači ohlade, umočite ih u belu čokoladu, a „duge“ pospite slatkim dekorativnim perlicama.

Od ove količine dobićete oko 1,2 kilograma sitnih kolača u osam različitih oblika.