Mrsni recepti 15.09.2025 | 11:43

SALČIĆI - STARINSKI KOLAČI BEZ KOGA SE KRSNA SLAVA NIJE MOGLA ZAMISLITI: Probajte ovaj originalni recept - ne može da ne uspe

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
SALČIĆI - STARINSKI KOLAČI BEZ KOGA SE KRSNA SLAVA NIJE MOGLA ZAMISLITI: Probajte ovaj originalni recept - ne može da ne uspe
Shutterstock/Dejan82

Otkrijte kako su lisnati kolačići sa domaćim džemom nekada okupljali porodice, simbolizovali gostoljubivost i čuvali tradiciju svake mrsne slave – priprema je prava mala umetnost koju danas možemo ponovo oživeti.

Miris salčića sa šljivama decenijama je bio neizostavan deo mrsnih slava i porodičnih okupljanja. Domaćice su pažljivo birale sastojke, mesile testo s ljubavlju i slojevima masnoće, a svaka porcija bila je znak gostoljubivosti, sabranosti i poštovanja tradicije.

Ovi mali, lisnati kolačići nisu bili samo poslastica - predstavljali su trenutak zajedništva, simbol porodice i vere i podsećali sve okupljene da trpeza nije samo hrana već prostor gde ljubav i običaji žive zajedno. Danas, zahvaljujući starinskom receptu, možemo da osetimo duh prošlih vremena i ponovo uživamo u ovom delikatesu naših baka.

Sastojci:

Za testo:

500 g mekog pšeničnog brašna T-500
3 žumanca veličina M
200 ml hladne kisele vode
45 g kristal-šećera (~3 ravne kašike)
3 g soli (~½ kašičice)
rendana korica 1 limuna (opciono)
1 kesica vanilin šećera (opciono)

Za premaz:

400 g mlevenog svinjskog sala

ili 400 g svinjske masti sobne temperature

Za punjenje i završnicu:

250 g gustog džema od šljiva
50 g šećera u prahu za valjanje kolača

Shutterstock/Dejan82
Salčići po starinskom receptu

 

Priprema: 


Ako koristite salo, očistite ga od opni i sameljite 1-2 puta do glatke teksture, a zatim ohladite. Ako koristite mast, ostavite je 10-15 minuta na sobnoj temperaturi da omekša.


U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer, so, vanilin-šećer i limunovu koricu. Dodajte žumanca i kiselu vodu. Zamesite kratko, samo da se sastojci povežu. Testo oblikujte u disk, pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta.


Razvucite testo u pravougaonik (40×30 cm). Namažite trećinu sala/masti tanko i ravnomerno. Presavijte kao pismo i još jednom preklopite po dužini. Umotajte u foliju i stavite u frižider na 20 minuta.
Ponovite postupak još dva puta, svaki put s novom trećinom sala/masti, uz 20 minuta hlađenja između.


Testo razvucite na debljinu od pet mm. Isecite kvadrate 6×6 cm. Na sredinu svakog stavite po malu kašičicu džema. Preklopite u jastučiće ili oblikujte kiflice i dobro pritisnite ivice.


Zagrejte rernu na 200°C (ili 180°C s ventilatorom). Kolačiće poređajte s razmakom na pleh i pecite 15-18 minuta, dok lagano ne porumene po ivicama.


Dok su još topli, uvaljajte ih u šećer u prahu. Ohladite na rešetki i čuvajte u zatvorenoj kutiji.