Mrsni recepti 01.06.2025 | 14:12

STARINSKI KOLAČ OD SAMO JEDNE JABUKE I JEDNOG LIMUNA KOJI ĆE ODUŠEVITI CELU PORODICU: Recepti koje su nam bake ostavile kao blago

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
STARINSKI KOLAČ OD SAMO JEDNE JABUKE I JEDNOG LIMUNA KOJI ĆE ODUŠEVITI CELU PORODICU: Recepti koje su nam bake ostavile kao blago
Shutterstock/Chatham172

Jednostavan i ukusan, ovaj jeftin dezert od nekoliko sastojaka donosi radost i miris detinjstva na svaki sto, savršen za svaku priliku i celu porodicu.

U svetu prepunom raznih namirnica i neograničenih mogućnosti, lako je napraviti složene i raskošne kolače. Ipak, prava umetnost krije se u tome da od svega nekoliko sastojaka koje zateknete u kući, bez mnogo muke, stvorite poslasticu koja će očarati celu porodicu. Baš to su znale naše bake — sa skromnim sastojcima i puno ljubavi kreirale su jednostavne, ali savršene kolače koji su mamili osmeh zadovoljstva i ostajali u sećanju kao simbol domaće topline i sreće. Ovaj kolač od jabuka i grožđica upravo je takav — nežan i srdačan, podsećanje na one lepe trenutke provedene zajedno, za stolom punim ljubavi.

Ovaj divni kolač od jabuka i limuna, uz malo suvog grožđa, savršen je za svaku priliku. Uz vlažnu i nežnu mrvičastu strukturu, odlikuje se svežim ukusom jabuke i slatkoćom grožđica, sve umotano u lagano testo od limuna.

Sastojci:

3 jajeta
150 grama šećera
200 ml mleka
370 grama brašna
20 grama praška za pecivo
1 jabuka (oguljena i nasečena)
Sok od 1 limuna
50 grama suvog grožđa
Maslac (za podmazivanje kalupa za kolač)

Shutterstock/margouillat photo
 

 

Priprema:

Zagrejte rernu na 170 °C. Umutite 3 jajeta sa 150 grama šećera dok se dobro ne sjedine. Dodajte 200 ml mleka i dobro promešajte. Pomešajte brašno i prašak za pecivo. Postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo u smesu, neprestano mešajući. Dodajte sok od 1 limuna i mešajte dok smesa ne postane glatka.

Ogulite i nasecite jabuku. Podmažite kalup za kolač maslacem i stavite kriške jabuke na dno kalupa. Prelijte testo preko jabuka.

Pospite 50 grama suvog grožđa po testu. Stavite kalup u zagrejanu rernu i pecite na 170 °C oko 30 minuta.

Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre serviranja. Uživajte u ovom ukusnom kolaču od jabuka i grožđica, toplo ili na sobnoj temperaturi.

Bakini saveti:
Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanile ili šlag, ili uživajte uz šoljicu toplog čaja ili kafe kao divnu poslasticu.