Jednostavan i ukusan, ovaj jeftin dezert od nekoliko sastojaka donosi radost i miris detinjstva na svaki sto, savršen za svaku priliku i celu porodicu.
U svetu prepunom raznih namirnica i neograničenih mogućnosti, lako je napraviti složene i raskošne kolače. Ipak, prava umetnost krije se u tome da od svega nekoliko sastojaka koje zateknete u kući, bez mnogo muke, stvorite poslasticu koja će očarati celu porodicu. Baš to su znale naše bake — sa skromnim sastojcima i puno ljubavi kreirale su jednostavne, ali savršene kolače koji su mamili osmeh zadovoljstva i ostajali u sećanju kao simbol domaće topline i sreće. Ovaj kolač od jabuka i grožđica upravo je takav — nežan i srdačan, podsećanje na one lepe trenutke provedene zajedno, za stolom punim ljubavi.
Ovaj divni kolač od jabuka i limuna, uz malo suvog grožđa, savršen je za svaku priliku. Uz vlažnu i nežnu mrvičastu strukturu, odlikuje se svežim ukusom jabuke i slatkoćom grožđica, sve umotano u lagano testo od limuna.
Sastojci:
3 jajeta
150 grama šećera
200 ml mleka
370 grama brašna
20 grama praška za pecivo
1 jabuka (oguljena i nasečena)
Sok od 1 limuna
50 grama suvog grožđa
Maslac (za podmazivanje kalupa za kolač)
Shutterstock/margouillat photo
Priprema:
Zagrejte rernu na 170 °C. Umutite 3 jajeta sa 150 grama šećera dok se dobro ne sjedine. Dodajte 200 ml mleka i dobro promešajte. Pomešajte brašno i prašak za pecivo. Postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo u smesu, neprestano mešajući. Dodajte sok od 1 limuna i mešajte dok smesa ne postane glatka.
Ogulite i nasecite jabuku. Podmažite kalup za kolač maslacem i stavite kriške jabuke na dno kalupa. Prelijte testo preko jabuka.
Pospite 50 grama suvog grožđa po testu. Stavite kalup u zagrejanu rernu i pecite na 170 °C oko 30 minuta.
Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre serviranja. Uživajte u ovom ukusnom kolaču od jabuka i grožđica, toplo ili na sobnoj temperaturi.
Bakini saveti:
Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanile ili šlag, ili uživajte uz šoljicu toplog čaja ili kafe kao divnu poslasticu.
Bez kvasca, razvijanja i čekanja – ove mekane zalogaje možete pripremiti za tren oka, a savršeno pristaju uz med, džem, kajmak ili sir, baš kao što su ih nekad služile naše bake kad iznenada stignu gosti.
Ovaj domaći kolač od jagoda ne pripada eri brzih recepata – priprema se s pažnjom i ljubavlju, baš kao što su to radile naše bake, a rezultat je desert koji osvaja već na prvi zalogaj.
Palačinke od krompira, pržene na masti i punjene džemom, vraćaju duh detinjstva i toplinu doma u svaki zalogaj – naučite kako da ih pripremite po starinskom receptu koji se prenosi s kolena na koleno.
Slatko od jagoda nije samo poslastica — to je toplina bakinog glasa, miris detinjstva i poruka da ste dobrodošli. Donosimo vam tradicionalni recept sa svim tajnama koje domaćice prenose generacijama: kako da sirup „vuče“, a jagode ostanu cele.
Sveti episkop Konstantianijski Nifon na jednostavan način je objasnio šta se dešava kada u hramu pričamo o svakodnevnim stvarima i ogovaramo, umesto da u tišini i skrušenosti upućujemo molitve Bogu.
Mitropolit Epifanije je optužio SPC da podriva crkveni poredak time što je dala Tomos Makedoncima i zapretio da Ukrajina neće dozvoliti – makedonski scenario.
Biblija opisuje četiri jahača Apokalipse koji donose rat, glad, bolest i smrt, a Sveti Oci nas uče šta njihovo pojavljivanje znači za čovečanstvo i dolazak Hrista.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Otkrijte kako da pripremite najlepši tradicionalni desert od jabuka, oraha i agde, koji su muslimanske porodice s Balkana vekovima pravile za najdraže goste i praznične sofre.
Napravljen od jednostavnih i pristupačnih sastojaka koje svi imamo u kući, ovaj mekani kolač pravi se brzo, miriše na bakinu kuhinju i donosi toplinu kojoj niko ne može da odoli.
Ako volite deserte koji se lako pripremaju, a ostavljaju utisak kao da ste proveli sate u kuhinji, ovaj lagani slojeviti kolač sa višnjama, vanilom i čokoladom postaće vaš novi porodični favorit.
Otkrivamo vam tradicionalni način pripreme starog jela iz Šumadije, koje i danas miriše iz manastirskih trpezarija i zbog kojeg će svako tražiti još jedan tanjir.
Tikvice punjene pečurkama i pirinčem donose miris leta i duha, mogu se spremati na ulju ili vodi, a otkrivamo zašto je ovaj recept vekovima ostao neizostavan u pravoslavnim domovima.
Otkrijte kako da pripremite najlepši tradicionalni desert od jabuka, oraha i agde, koji su muslimanske porodice s Balkana vekovima pravile za najdraže goste i praznične sofre.
Ovo tradicionalno jelo iz srca zapadne Srbije, pripremljeno po starinskom receptu, krije miris ognjišta, utehu majčinih ruku i letnje uspomene koje greju dušu.
Miroslav Hadži Vasić, naslednik travarske i kostolomačke tradicije, više od 50 puta boravio je na Hilandaru, pomažući bratiji uz blagoslov patrijarha Pavla.
Da li svojim rečima i postupcima isceljujemo ili ranjavamo druge? Zlatoust poručuje da na Sudu Božjem neće biti važno koliko smo puta izgovorili molitvu, već koliko smo srca iscelili, a koliko povredili.
Miroslav Hadži Vasić, naslednik travarske i kostolomačke tradicije, više od 50 puta boravio je na Hilandaru, pomažući bratiji uz blagoslov patrijarha Pavla.
Otkrivamo vam tradicionalni način pripreme starog jela iz Šumadije, koje i danas miriše iz manastirskih trpezarija i zbog kojeg će svako tražiti još jedan tanjir.