Jednostavan i ukusan, ovaj jeftin dezert od nekoliko sastojaka donosi radost i miris detinjstva na svaki sto, savršen za svaku priliku i celu porodicu.
U svetu prepunom raznih namirnica i neograničenih mogućnosti, lako je napraviti složene i raskošne kolače. Ipak, prava umetnost krije se u tome da od svega nekoliko sastojaka koje zateknete u kući, bez mnogo muke, stvorite poslasticu koja će očarati celu porodicu. Baš to su znale naše bake — sa skromnim sastojcima i puno ljubavi kreirale su jednostavne, ali savršene kolače koji su mamili osmeh zadovoljstva i ostajali u sećanju kao simbol domaće topline i sreće. Ovaj kolač od jabuka i grožđica upravo je takav — nežan i srdačan, podsećanje na one lepe trenutke provedene zajedno, za stolom punim ljubavi.
Ovaj divni kolač od jabuka i limuna, uz malo suvog grožđa, savršen je za svaku priliku. Uz vlažnu i nežnu mrvičastu strukturu, odlikuje se svežim ukusom jabuke i slatkoćom grožđica, sve umotano u lagano testo od limuna.
Sastojci:
3 jajeta
150 grama šećera
200 ml mleka
370 grama brašna
20 grama praška za pecivo
1 jabuka (oguljena i nasečena)
Sok od 1 limuna
50 grama suvog grožđa
Maslac (za podmazivanje kalupa za kolač)
Shutterstock/margouillat photo
Priprema:
Zagrejte rernu na 170 °C. Umutite 3 jajeta sa 150 grama šećera dok se dobro ne sjedine. Dodajte 200 ml mleka i dobro promešajte. Pomešajte brašno i prašak za pecivo. Postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo u smesu, neprestano mešajući. Dodajte sok od 1 limuna i mešajte dok smesa ne postane glatka.
Ogulite i nasecite jabuku. Podmažite kalup za kolač maslacem i stavite kriške jabuke na dno kalupa. Prelijte testo preko jabuka.
Pospite 50 grama suvog grožđa po testu. Stavite kalup u zagrejanu rernu i pecite na 170 °C oko 30 minuta.
Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre serviranja. Uživajte u ovom ukusnom kolaču od jabuka i grožđica, toplo ili na sobnoj temperaturi.
Bakini saveti:
Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanile ili šlag, ili uživajte uz šoljicu toplog čaja ili kafe kao divnu poslasticu.
Bez kvasca, razvijanja i čekanja – ove mekane zalogaje možete pripremiti za tren oka, a savršeno pristaju uz med, džem, kajmak ili sir, baš kao što su ih nekad služile naše bake kad iznenada stignu gosti.
Ovaj domaći kolač od jagoda ne pripada eri brzih recepata – priprema se s pažnjom i ljubavlju, baš kao što su to radile naše bake, a rezultat je desert koji osvaja već na prvi zalogaj.
Palačinke od krompira, pržene na masti i punjene džemom, vraćaju duh detinjstva i toplinu doma u svaki zalogaj – naučite kako da ih pripremite po starinskom receptu koji se prenosi s kolena na koleno.
Slatko od jagoda nije samo poslastica — to je toplina bakinog glasa, miris detinjstva i poruka da ste dobrodošli. Donosimo vam tradicionalni recept sa svim tajnama koje domaćice prenose generacijama: kako da sirup „vuče“, a jagode ostanu cele.
Kroz primer cara Davida Sveti Nikolaj Ohridski i Žički pokazuje da priznanje greha nije kraj, već početak neprekidnog hoda ka duhovnoj iskrenosti i unutrašnjem miru.
Sveto Pismo nas podseća da istinska milost nije uzajamna – ona se pruža i onima od kojih ništa ne očekujemo, otvarajući srce za Božiju neograničenu blagodat i put ka sinovnosti Božijoj.
Ajeti 40:66-68 sure Ghafir naglašavaju neprolazne istine: život, smrt i sudbina deo su višeg reda koji nas poziva na predanost, strpljenje i razumevanje Božije volje.
Veliki ruski svetitelj iz 19. veka objašnjava da kada podignemo srce ka Bogu, čak i najveća tuga gubi snagu, a spokojstvo postaje živo iskustvo prisustva Božije ljubavi.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Od prazničnih trpeza u pravoslavnim, katoličkim i muslimanskim domovima do modernih kuhinja – otkrijte kako se priprema ova poslastica od belanaca, meda i oraha koja je nekada bila simbol svečanosti i slatkog užitka.
Otkrijte kako da pripremite starinski kolač „na kašike“, sa mirisom kakaa i domaćih jaja, koji spaja generacije, unosi toplinu u vaš dom i postaje nezaobilazna poslastica uz popodnevnu kafu ili prazničnu trpezu.
Bosanski sevdidžan, nekada nezaobilazan na balkanskim trpezama, i danas se čuva u muslimanskim domovima kao dragocena porodična tajna i simbol topline i gostoprimstva.
Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Sočivo sa semenkama, tradicionalno manastirsko jelo, donosi mir, toplinu i bogatstvo ukusa — a sprema se lako, bez skupih sastojaka i u svega nekoliko koraka.
Od prazničnih trpeza u pravoslavnim, katoličkim i muslimanskim domovima do modernih kuhinja – otkrijte kako se priprema ova poslastica od belanaca, meda i oraha koja je nekada bila simbol svečanosti i slatkog užitka.
Na ostrvcetu od svega 100 kvadratnih metara, svetinja Svetog Andreja Prvozvanog očarava posetioce bajkovitim prizorom i duhovnim mirom, postajući nezaobilazna destinacija za vernike i turiste.
Na liturgiji i svepravoslavnom molebanu, vernici iz cele zemlje i Balkana sabrali su se da mole za mir, zaštitu napaćenog naroda i blagoslov svojih porodica, stvarajući prizor koji očarava i duhovno i vizuelno.
Na današnji dan sećamo se osvećenja Jerusalimskog hrama Vaskrsenja – svetinje nad svetinjama. Mesto Hristovog raspeća i Vaskrsenja postalo je srce hrišćanskog sveta.
U Dalju je svečano predstavljena Fondacija „Sveta Petka”, čija je misija da kroz obrazovne programe, humanitarne akcije i kulturne manifestacije osnaži zajedništvo i sačuva identitet srpskog naroda.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.