Mrsni recepti 04.05.2025 | 10:34

STARINSKI RECEPT KOJI NIKADA NE IZLAZI IZ MODE: Lepinjice koje se prave za svega 12 minuta mirisom i ukusom očaraće svakoga

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
STARINSKI RECEPT KOJI NIKADA NE IZLAZI IZ MODE: Lepinjice koje se prave za svega 12 minuta mirisom i ukusom očaraće svakoga
shutterstock.com/geniuscook_com Kada su pečene, lepinjice premažite puterom i ostavite da odstoje nekoliko minuta

Bez kvasca, razvijanja i čekanja – ove mekane zalogaje možete pripremiti za tren oka, a savršeno pristaju uz med, džem, kajmak ili sir, baš kao što su ih nekad služile naše bake kad iznenada stignu gosti.

U trenucima kada kuća zamiriše na toplinu doma, a neko nenajavljen pokuca na vrata, naše bake su znale tajnu jednog jednostavnog čuda – starinskih lepinjica koje su gotove za svega 12 minuta. Bilo da su spremale nešto na brzinu za iznenadne goste ili želele da obraduju ukućane mirisom svežeg testa i putera, ove nežne, mekane lepinjice uvek su budile osećaj radosti.

Savršeno se slažu i sa slatkim i sa slanim dodacima – razmazane puterom i medom, poslužene s domaćim džemom ili u slanoj verziji s kajmakom ili mladim sirom, one su ostajale u sećanju kao ukus detinjstva, jednostavnosti i ljubavi.

Sastojci:

2 šolje brašna za sve namene
100 g putera
1/2 kašičice soli
2 kašičice šećera u prahu
3/4 šolje svežeg mleka
2 kesice praška za pecivo
malo putera za premazivanje

shutterstock.com/Arina P Habich
Kada su pečene, lepinjice premažite puterom i ostavite da odstoje nekoliko minuta

 

Priprema:

U jednu činiju stavite brašno, prašak za pecivo, šećer i so, pa sve dobro promešajte. Dodajte puter i lagano ga umesite s brašnom. Na kraju postepeno dodajte mleko, mešajući dok ne dobijete glatko testo.

Testo razvucite na debljinu od oko 1,5 cm i modlom izrežite krugove ili kvadratiće. Pecite u jako zagrejanoj rerni oko 12 minuta (više-manje, u zavisnosti od rerne). Kada su gotove, premažite ih puterom, što će im dodatno dati sjaj, ali i mekoću. Potom ih prekrijte kuhinjskom krpom da odstoje nekoliko minuta i spremne su za posluživanje.