Posni recepti 14.04.2025 | 08:57

CARSKA PITA SA SREMUŠEM – LEKOVITA POSNA ČAROLIJA IZ RERNE: Jeftin, brz, zdrav i neverovatno ukusan ručak

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
CARSKA PITA SA SREMUŠEM – LEKOVITA POSNA ČAROLIJA IZ RERNE: Jeftin, brz, zdrav i neverovatno ukusan ručak
Schutterstock Geshas

Zapečeno savršenstvo od kukuruznog brašna i povrća koje hrani i telo i dušu – jednostavan recept bez jaja i mleka, idealan za dane posta na vodi.

U danima posta, kada duša tihuje, a telo se smiruje pred silinom nadolazećeg Vaskrsa, i trpeza postaje mesto tihe molitve i zdravlja. Svaki zalogaj tada biva promišljen, svaki sastojak nosi svoju simboliku – i duhovnu i telesnu.

Upravo zato, pred vama je predlog za savršen posni ručak na vodi – carsku pitu u kojoj se ukrštaju ukusi čistote, skromnosti i lekovitosti. Ova pita, bogata kukuruznim brašnom i povrćem, ne nosi carsko ime zbog raskoši, već zbog dostojanstva koje jednostavnost sobom nosi.

Poseban blagoslov ove pite jeste sremuš – dar prirode i tihi iscelitelj, poznat još iz vremena svetih otaca kao bilje koje jača krv, pročišćava telo i umiruje duh. Takva pita, postna i lekovita, može biti ne samo brz, jednostavan i ukusan ručak, već i most ka smirenju i zdravlju u danima posta.

Schutterstock Geshas
Posna carska pita

 

Sastojci:

2 šolje kukuruznog brašna

2 šolje mineralne vode
1 šolja spanaća
1/2 šolje seckanog praziluka
1/2 šolje crvene paprike
1/2 šolje seckanog sremuša 
1 kašičica praška za pecivo
So po ukusu

Priprema:

U posudi pomešajte kukuruzno brašno, mineralnu vodu, iseckani sremuš i spanać, praziluk, crvenu papriku, prašak za pecivo i so. Dobro izmešajte smesu da postane glatka.

Prelijte smesu u podmazan pleh za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30–35 minuta, ili dok pita ne postane zlatno-smeđa i hrskava.