Zapečeno savršenstvo od kukuruznog brašna i povrća koje hrani i telo i dušu – jednostavan recept bez jaja i mleka, idealan za dane posta na vodi.
U danima posta, kada duša tihuje, a telo se smiruje pred silinom nadolazećeg Vaskrsa, i trpeza postaje mesto tihe molitve i zdravlja. Svaki zalogaj tada biva promišljen, svaki sastojak nosi svoju simboliku – i duhovnu i telesnu.
Upravo zato, pred vama je predlog za savršen posni ručak na vodi – carsku pitu u kojoj se ukrštaju ukusi čistote, skromnosti i lekovitosti. Ova pita, bogata kukuruznim brašnom i povrćem, ne nosi carsko ime zbog raskoši, već zbog dostojanstva koje jednostavnost sobom nosi.
Poseban blagoslov ove pite jeste sremuš – dar prirode i tihi iscelitelj, poznat još iz vremena svetih otaca kao bilje koje jača krv, pročišćava telo i umiruje duh. Takva pita, postna i lekovita, može biti ne samo brz, jednostavan i ukusan ručak, već i most ka smirenju i zdravlju u danima posta.
Schutterstock Geshas
Posna carska pita
Sastojci:
2 šolje kukuruznog brašna
2 šolje mineralne vode
1 šolja spanaća
1/2 šolje seckanog praziluka
1/2 šolje crvene paprike
1/2 šolje seckanog sremuša
1 kašičica praška za pecivo
So po ukusu
Priprema:
U posudi pomešajte kukuruzno brašno, mineralnu vodu, iseckani sremuš i spanać, praziluk, crvenu papriku, prašak za pecivo i so. Dobro izmešajte smesu da postane glatka.
Prelijte smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30–35 minuta, ili dok pita ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
Post nije odricanje od ukusa, već uzdržanje od neumerenosti i stomakougađanja, zato vam donosimo recept za mekane i sočne krompir-knedle i savete kako ih najbolje poslužiti.
Nekada simbol topline bakine kuhinje, danas duhovna gozba i u dane posta – sa suvim voćem, orasima i medom, sutlijaš ostaje poslastica koja spaja prošlost i sadašnjost, podsećajući nas na lepotu jednostavnih darova.
U starim srpskim domovima kaše su bile osnov svakodnevne ishrane. Donosimo recept za hranljivu i postnu poslasticu od ovsenih pahuljica i brusnice, savršenu za svako doba godine.
Pijace su prepune ovog mirisnog zelenila, šume ga daruju u izobilju, a domaćice ga pretvaraju u lekovite obroke. Donosimo vam recept za čorbu sa sremušom koja istovremeno hrani telo, jača imunitet i obnavlja iznutra.
U trenucima kada ponestaje ideja za jela bez ulja, ovo lagano i aromatično jelo od spanaća, pečurki, tahini paste i soja sosa donosi pravo osveženje i podseća nas da i vreme posta može biti ispunjeno kulinarskom radošću.
Predsednik Belorusije poslao je američkom predsedniku dar snažne duhovne simbolike u trenutku kada Minsk otvoreno govori o želji za novim tonom u odnosima sa Vašingtonom.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Monahinja Atanasija u knjizi „Ko postii dušu gosti“ otkriva korak po korak pripremu posne poslastice na vodi čiji svaki zalogaj postaje nežan i raskošan doživljaj.
Jeromonah Jerotej Draganović spojio je vekovnu kulinarsku tradiciju i mirise domaćeg povrća u receptu savršenom za dane posta i posne slave, nudeći bogatstvo ukusa i mirisa koji greju dušu.
Recept iz "Srbski kuvara" koji kombinuje mirise povrća i začina, idealan za posne dane kada je riba dozvoljena, a svaki zalogaj spaja ukus posta i bogatstvo tradicije.
Iguman Arsenije kroz poređenje sa svetiteljem iz Amerike upozorava da se duhovno stanje ne skriva - ono se oseti i onda kada mnogi misle da ga niko ne primećuje.
Skoro tri decenije ovaj zanatlija iz Ježevice izrađuje voštanice po manastirskom predanju, učeći nas da se prava sveća ne stvara mašinom, već strpljenjem, iskustvom i verom koja se ne gasi ni kada plamen dogori.
U besedi za 28. ponedeljak po Duhovima Sveti Nikolaj Ohridski bavi se neočekivanim pitanjem: ako svet ima početak, gde je kraj čovekove čežnje i zašto ona ne pripada prolaznosti.
U jednoj od svojih pouka veliki ruski podvižnik i duhovnik ističe da ništa ne može zameniti smirenje i objašnjava kako ono oblikuje dušu prema Božjem daru.