Posni recepti 26.11.2025 | 12:33

MANASTIRSKE KOCKE SA MEDOM: Otkrijte kako monahinje od običnih sastojaka prave delikates koji se topi u ustima

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
MANASTIRSKE KOCKE SA MEDOM: Otkrijte kako monahinje od običnih sastojaka prave delikates koji se topi u ustima
Shutterstock/Matthew Stone

Monahinja Atanasija u knjizi „Ko postii dušu gosti“ otkriva korak po korak pripremu posne poslastice na vodi čiji svaki zalogaj postaje nežan i raskošan doživljaj.

U monaškim kuhinjama često se krije mudrost jednostavnosti: pažnja prema svakom sastojku, strpljenje u pripremi i ljubav prema onome što se stvara. Monahinja Atanasija iz manastira Rukumija u svojoj knjizi „Ko postii dušu gosti“ donosi recept za manastirske kocke sa medom — posni kolač na vodi koji spaja skromne sastojke u raskošan ukus. Ovaj kolač, iako jednostavan za pripremu, odaje poseban karakter monaškog života: u njemu nema preterivanja, ali svaka kap meda, svaki komadić oraha i suvog grožđa unosi toplinu i nežnost. Šerbet čaja koji ga prekriva i tekstura koja se raspada u kocke čine da svaki zalogaj postane mali trenutak radosti, podsećajući da je i u svakodnevnim, običnim stvarima moguće pronaći lepotu i mir.

Sastojci

1 šolja vode
1 šolja šećera
1 šolja meda
100 g oraha
100 g suvog grožđa
1 vanilin šećer
2 kašike pekmeza
brašno po potrebi
prašak za pecivo (1 prašak na 500 g brašna)

Shutterstock/MAHATHIR MOHD YASIN
Kocke sa medom, posna poslastica na vodi

 

Priprema

Uzmite 2 dl šerbeta čaja i 1 šolju vode, pa dodajte šećer i med. Dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine. Zatim stavite orahe, suvo grožđe, vanilin šećer i dve kašike pekmeza, pa sve pažljivo sjedinite varnjačom. Postepeno dodajte brašno, toliko da dobijete testo gustine kačamaka, koje se lagano odvaja od varnjače. Pleh zagrejte u rerni i premažite ga voskom, a zatim sipajte pripremljeno testo. Pecite dok kolač ne dobije zlatno-smeđu boju. Kada je gotov, odmah ga prelijte pripremljenim šerbet čajem. Ostavite kolač da se potpuno ohladi, pa ga pažljivo isečite na kocke. Poslužite i uživajte u svakom zalogaju koji spaja jednostavnost i raskoš ukusa.