Posni recepti 21.08.2025 | 10:33

POSLASTICA KOJA MIRIŠE NA MANASTIRSKU KUHINJU KAKVU DO SADA NISTE PROBALI: Ovaj recept za posnu bugacu sa Svete gore će vam svi tražiti

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
POSLASTICA KOJA MIRIŠE NA MANASTIRSKU KUHINJU KAKVU DO SADA NISTE PROBALI: Ovaj recept za posnu bugacu sa Svete gore će vam svi tražiti
Shutterstock/Mironov Vladimir

Skromni sastojci pretvaraju se u kremasto čudo – otkrijte recept koji monasi pripremaju u vreme posta, a koji će postati omiljeni desert i u vašem domu.

Na Svetoj gori, gde se vekovima neguje jednostavnost i smirenje, i najskromnija trpeza postaje blagoslov. Jedno od jela koje monasi rado pripremaju u vreme posta jeste posna bugaca – pacivo koje se pravi od tankih kora i finog posnog krema. Ovaj specijalitet, poznat širom Grčke kao tradicionalna pita, u manastirskim kuhinjama dobija poseban pečat: skromne namirnice pretvaraju se u desert koji podseća da prava sladost dolazi iz duhovne radosti i molitve.

Bugaca je tako postala ne samo ukusno jelo već i deo svetogorskog iskustva koje spaja jednostavnost hrane i bogatstvo duhovnog života.

Sastojci:

litar vode (ili posnog sojinog mleka)

šolja šećera
šolja sitnog griza
šolja pirinčanog brašna bez mleka
posni margarin
pakovanje kora za pitu
vanila
Shutterstock/Mironov Vladimir
 

 

Priprema:

U šerpu stavimo vodu (ili sojino mleko), griz, vanilu, šećer, dve-tri kašike margarina i pirinčano brašno. Neprestano mešamo dok se smesa ne zgusne.

Kore ređamo u pleh, prethodno ih premazujući margarinom, pa sipamo krem. Dobro zatvorimo kore jer tokom pečenja može da iscuri.

Na kraju stavimo u rernu i pečemo na 180 stepeni oko 40 minuta.

Savet: 

Bugaca se, prema grčkoj tradiciji, seče u kvadratne ili trouglaste parčiće dok je još mlaka jer se tada kore najlakše odvajaju, a fil ostaje kompaktan. Po želji, možete je posuti mešavinom šećera u prahu i jedne kesice vanilin-šećera, što će joj dati dodatnu aromu i svečan izgled.