Posni recepti 15.08.2025 | 10:44

OTKRIJTE TAJNU MANASTIRSKOG ĐUVEČA: Ukusan i zdrav posni obrok okuplja celu porodicu, a osvaja i one koji ne poste

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
OTKRIJTE TAJNU MANASTIRSKOG ĐUVEČA: Ukusan i zdrav posni obrok okuplja celu porodicu, a osvaja i one koji ne poste
Shutterstock/gkrphoto

Otkrijte kako obične namirnice u manastirskoj kuhinji po starom receptu postaju čudesno jelo koje greje i telo i dušu u dane posta.

U manastirskim kuhinjama, gde su vekovima čuvane tajne pripreme posnih jela, nastala su brojna jela koja, i bez mesa i mlečnih proizvoda, zrače bogatstvom ukusa. Među njima posebno mesto zauzima posni manastirski đuveč – šaren od povrća, oplemenjen uljem kada je to u dane posta dopušteno i spremljen u miru i tišini svojstvenoj manastirskim obiteljima. Dok se lagano peče, širi mirise koji bude uspomene na detinjstvo, porodičnu trpezu i zajedničke molitve, pretvarajući svaki zalogaj u podsetnik da i hrana može biti molitva.

Sastojci:

100 g krompira
100 g paradajza
100 g paprike
100 g boranije
100 g patlidžana
100 g graška
300 g kuvane i mlevene soje
2 dl ulja
Peršun
Aleva paprika
Biber
So

Shutterstock/gkrphoto
Manastirski đuveč deluje skromno, ali osvaja bogatstvom ukusa

 

Priprema:

Najpre pripremite svo povrće – operite ga, očistite i sitno iseckajte, pa stavite u veću posudu. Dodajte kuvanu soju, prethodno samlevenu, kako bi se lepše sjedinila sa povrćem. Zatim sipajte ulje, alevu papriku, biber i so i sve dobro promešajte da se začini ravnomerno rasporede. Nalijte onoliko vode koliko je potrebno da smesa bude sočna, pa stavite da se peče dok povrće ne omekša i ne zamiriše.

Kada je đuveč gotov, pospite ga svežim, sitno seckanim peršunom, koji će mu dati dodatnu svežinu i primamljiv izgled.