Posni recepti 18.07.2025 | 10:28

TAJNI SASTOJAK OVOM OBIČNOM POSNOM RUČKU DAJE NEOBIČAN UKUS: Jednostavan i brz recept koji krompir-pire pretvara u specijalitet neodoljivog mirisa

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
TAJNI SASTOJAK OVOM OBIČNOM POSNOM RUČKU DAJE NEOBIČAN UKUS: Jednostavan i brz recept koji krompir-pire pretvara u specijalitet neodoljivog mirisa
shutterstock/Natalia Mylova

Sušeni vrganji običnom pire-krompiru daju punoću ukusa i miris šume – idealno rešenje za brz, zdrav i zasitan obrok u danima posta.

U danima posta, kada nastojimo da hrana bude jednostavna, ali i blagoslovena svojim mirisima i ukusima, ovaj recept za krompir-pire sa prelivom od šampinjona i sušenih vrganja donosi toplinu doma i spokoj trpeze. Tajni sastojak – sušeni vrganji – ovom naizgled običnom jelu daje neobičan, puniji ukus koji podseća na miris šume i Gospodnje darove iz prirode. Priprema je brza i laka, naročito ako se krompir iseče na sitnije kockice, pa je celokupno vreme potrebno za pripremu kratko. Idealno je za posni ručak ili večeru, da nahrani i telo i dušu.

Sastojci:

1,5 kg krompira

500 g šampinjona
20 g sušenih vrganja
glavica crnog luka
peršunov list
posni margarin (po želji)
biber
ulje ili voda
so
shutterstock/Natalia Mylova
Sušeni vrganji običan posni obrok pretvaraju u savršen specijalitet

 

Priprema:

Sušene vrganje potopiti u mlaku vodu i ostaviti da odstoje oko 20-30 minuta da omekšaju. Nakon toga ih izvaditi i sitno iseckati, a vodu u kojoj su se potapali sačuvati.

Očistiti i sitno iseckati crni luk, pa ga propržiti na ulju dok ne postane staklast. Dodati oprane šampinjone iseckane na listiće i iseckane vrganje. Nastaviti dinstanje dok gljive ne omekšaju i dok tečnost ne ispari. Po potrebi tokom dinstanja dodavati malo vode u kojoj su se vrganji potapali radi punijeg ukusa. Pred kraj dodati so, biber i sitno seckani peršunov list.

Krompir oprati, očistiti i iseći na sitnije kockice radi bržeg kuvanja, pa skuvati u slanoj vodi. Ocediti i propasirati dok je vruć, pa izmešati s posnim margarinom, uz dodatak malo tople vode da pire bude penast i gladak. Pire služiti preliven dinstanim šampinjonima i vrganjima.

Napomena:

Ako se luk i pečurke dinstaju bez ulja, samo na vodi i ako se ne dodaje margarin u pire, jelo je pripremljeno potpuno na vodi.