Sušeni vrganji običnom pire-krompiru daju punoću ukusa i miris šume – idealno rešenje za brz, zdrav i zasitan obrok u danima posta.
U danima posta, kada nastojimo da hrana bude jednostavna, ali i blagoslovena svojim mirisima i ukusima, ovaj recept za krompir-pire sa prelivom od šampinjona i sušenih vrganja donosi toplinu doma i spokoj trpeze. Tajni sastojak – sušeni vrganji – ovom naizgled običnom jelu daje neobičan, puniji ukus koji podseća na miris šume i Gospodnje darove iz prirode. Priprema je brza i laka, naročito ako se krompir iseče na sitnije kockice, pa je celokupno vreme potrebno za pripremu kratko. Idealno je za posni ručak ili večeru, da nahrani i telo i dušu.
Sastojci:
1,5 kg krompira
500 g šampinjona
20 g sušenih vrganja
glavica crnog luka
peršunov list
posni margarin (po želji)
biber
ulje ili voda
so
Sušene vrganje potopiti u mlaku vodu i ostaviti da odstoje oko 20-30 minuta da omekšaju. Nakon toga ih izvaditi i sitno iseckati, a vodu u kojoj su se potapali sačuvati.
Očistiti i sitno iseckati crni luk, pa ga propržiti na ulju dok ne postane staklast. Dodati oprane šampinjone iseckane na listiće i iseckane vrganje. Nastaviti dinstanje dok gljive ne omekšaju i dok tečnost ne ispari. Po potrebi tokom dinstanja dodavati malo vode u kojoj su se vrganji potapali radi punijeg ukusa. Pred kraj dodati so, biber i sitno seckani peršunov list.
Krompir oprati, očistiti i iseći na sitnije kockice radi bržeg kuvanja, pa skuvati u slanoj vodi. Ocediti i propasirati dok je vruć, pa izmešati s posnim margarinom, uz dodatak malo tople vode da pire bude penast i gladak. Pire služiti preliven dinstanim šampinjonima i vrganjima.
Napomena:
Ako se luk i pečurke dinstaju bez ulja, samo na vodi i ako se ne dodaje margarin u pire, jelo je pripremljeno potpuno na vodi.
Spoj avokada, kinoe, pasulja i šarenog povrća krije recept koji će vas nahraniti, iznenaditi i učiniti da se osećate lako – kao da ste pojeli zdraviju verziju sreće. Idealna za vrele dane kada telo traži snagu bez težine.
Brz, jednostavan i bogat hranljivim sastojcima, ovaj kremasti namaz bez ulja, sa tahinijem i semenkama, idealan je za dane posta na vodi – pravo malo čudo iz duhovne svakodnevice.
Saznajte kako su monasi manastira Krušedol spremali ovo posno jelo zabeleženo još 1855. godine i zašto ga i danas smatraju hranom koja donosi blagoslov i mir u svakom domu.
Autentični recept objavljen u kuvaru 1855. godine za drevno jelo koje jača telo i um, a u sebi nosi više od obične hrane – deo neugasivog svetogorskog blagoslova.
Tikvice punjene pečurkama i pirinčem donose miris leta i duha, mogu se spremati na ulju ili vodi, a otkrivamo zašto je ovaj recept vekovima ostao neizostavan u pravoslavnim domovima.
Posle krštenja 2021. godine, počeo je da deli svoje iskustvo sa drugima. Jedan prijatelj, Stiven Gao iz Čikaga, počeo je da se usrdno moli Isusovom molitvom i ubrzo se pridružio Marku u vođenju internet zajednica.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Jeromonah manastira Krušedol još u 19. veku zapisao je recept koji pokazuje kako jednostavni sastojci – krompir, luk i pivo – mogu stvoriti neodoljiv spoj tradicije, duhovnosti i ukusa.
Bez kapi viška ulja, a hrskav do savršenstva — ovo starinsko jelo sa manastirskih trpeza pokazuje da istinska čarolija dolazi iz jednostavnosti i vere u meru.
Uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, otkrijte jednostavan način pripreme krofni koje su vekovima deo monaške trpeze – savršene za dane posta i trenutke kada želite da osetite toplinu prave domaće poslastice.
Na Svetoj gori, gde su molitva i tradicija način života, i hrana ima poseban značaj. Otkrijte recept za ovaj izvrstan obrok sa pečurkama – jednostavno, ali izuzetno bogato jelo koje oslikava suštinu monaške trpeze.
Jednostavna poslastica od kajmaka, mleka i kukuruznog brašna vekovima je nosila miris detinjstva, praznika i zajedništva, a u Krušedolu se čuva poseban recept s jajima koji vraća duh prošlih vremena.
Skromna, a bogata trpeza vekovima se oblikovala u tišini manastirskih kuhinja, a janija od boba ostala je jedno od onih jela koje jednako greje telo i dušu, podsećajući da je prava snaga u jednostavnosti.
Od pastirskih ognjišta do svečanih trpeza – saznajte kako da pripremite jedno od najčuvenijih jela sa Durmitora, koje je vekovima hranilo porodice i okupljalo goste.
Posle krštenja 2021. godine, počeo je da deli svoje iskustvo sa drugima. Jedan prijatelj, Stiven Gao iz Čikaga, počeo je da se usrdno moli Isusovom molitvom i ubrzo se pridružio Marku u vođenju internet zajednica.