Posni recepti 23.06.2025 | 12:01

NEVEROVATNO OSVEŽENJE IZ PRIRODE: Ova zdrava posna obrok-salata s kinoom izgleda kao umetničko delo – a ukus je još bolji

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
NEVEROVATNO OSVEŽENJE IZ PRIRODE: Ova zdrava posna obrok-salata s kinoom izgleda kao umetničko delo – a ukus je još bolji
Shutterstock/Pixel-Shot

Spoj avokada, kinoe, pasulja i šarenog povrća krije recept koji će vas nahraniti, iznenaditi i učiniti da se osećate lako – kao da ste pojeli zdraviju verziju sreće. Idealna za vrele dane kada telo traži snagu bez težine.

U svetu brzog tempa i svakodnevnog stresa, prava je umetnost pronaći obrok koji je istovremeno zdrav, ukusan i dovoljno zasitan da nahrani telo, ali i dušu. Upravo takva je ova šarena obrok-salata, inspirisana jednostavnošću prirode i darovima zemlje. U njoj se stapaju blagodeti kinoe, bogatstvo proteina iz crvenog pasulja, kremasta tekstura avokada i svežina povrća u boji – sve to na jednom tanjiru koji mami i pogled i nepce. Idealna je za letnje dane posta, kada težimo laganoj, ali hranljivoj hrani koja osvežava i vraća snagu.

Sastojci za obrok-salatu s kinoom (za 2 osobe)

1 šolja kuvane kinoe

1/2 šolje kuvanog crvenog pasulja (ili iz konzerve, ispranog)
1/2 avokada, narezanog na listove
1/2 žute paprike, iseckane
1/2 šolje čeri paradajza, prepolovljenih
Nekoliko zrna tamnog grožđa, prepolovljenih (opciono)
1/4 glavice crvenog luka, na kolutove
Šaka zelene salate (po izboru: ajzberg, rukola, matovilac...)
1 kašika susama (može i blago prepečenog)

Preliv za osvežavajući biljni obrok

2 kašike maslinovog ulja
Sok od 1/2 limuna
So i biber po ukusu
Prstohvat belog luka u prahu (opciono)

Priprema:

U velikoj činiji pomešajte sve iseckane sveže sastojke. Dodajte kuvanu kinou i crveni pasulj. Prelijte maslinovim uljem, limunovim sokom i začinima. Na kraju pažljivo umešajte avokado i pospite susamom. Poslužite odmah ili ostavite u frižideru da se ohladi – idealno kao lagani ručak ili večera u danima posta.

Savet:
Ako salatu ne planirate da poslužite odmah, avokado dodajte tik pred serviranje – tako ćete sačuvati njegovu svežinu, boju i kremastu teksturu. Po želji, možete je obogatiti i pečenim leblebijama ili semenkama bundeve za dodatnu hrskavost i nutrijente.