Zaboravite na klasične nadeve i probajte nešto novo! Ova hrskava, mirisna i jednostavna pica idealna je za dane posta, a toliko je ukusna da će postati vaš omiljeni recept – čak i kada nije post.
Krompir je uvek siguran izbor – jednostavan, ukusan i prilagodljiv svakoj prilici. Bilo da je kuvan, pečen ili pržen, kao glavno jelo ili prilog, njegova popularnost ne jenjava. Ali, da li ste ikada probali picu sa krompirom? Na prvi pogled, ova ideja može delovati neobično, ali ako joj pružite šansu, bićete prijatno iznenađeni! Savršeno se uklapa u dane posta, donosi neodoljiv miris i hrskavu teksturu kojoj je teško odoleti. Isprobajte ovaj recept i uverite se sami!
Sastojci:
Za testo:
2 ½ šolje (375 g) brašna za hleb
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica soli
2 kašičice šećera u prahu
1 kesica (7 g) suvog kvasca
1 ½ šolja (375 ml) tople vode
pexels.com/esrannuur
Posna pica sa krompirom donosi neobičan, ali savršen spoj ukusa
Priprema:
Prvo pripremite testo – jednostavno je i ne zahteva posebne veštine. Sjedinite sve sastojke u posudi i mesite mikserom sa nastavkom za testo. Počnite s niskom brzinom dok se sastojci ne povežu, a zatim povećajte brzinu dok testo ne počne da se odvaja od posude. Biće pomalo lepljivo, ali to je sasvim u redu. Pokrijte ga providnom folijom i ostavite na toplom mestu oko 30 minuta (ili do sat vremena ako je temperatura niža), dok ne udvostruči zapreminu.
Dok testo raste, pripremite krompir. Oljuštite ga i isecite na veoma tanke kriške – najbolje pomoću ljuštilice za krompir, kako biste dobili tanke trake slične čipsu. Stavite ih u cediljku, pospite prstohvatom soli i ostavite 20 minuta da ispuste višak vode. U međuvremenu, zagrejte rernu na 220 stepeni.
Kada je testo naraslo, a krompir pustio višak vode, nežno ga pritisnite kako biste uklonili preostalu tečnost. Zatim ga pomešajte s maslinovim uljem, timijanom i biberom. Testo prebacite na pleh obložen papirom za pečenje, pokvasite ruke i razvucite ga do ivica pleha. Ravnomerno rasporedite krompir preko testa, a po želji dodajte i narendani biljni kačkavalj za dodatni sloj ukusa.
Pecite oko 30 minuta, dok pica ne postane zlatno-smeđa i hrskava. Pre serviranja, pospite je svežim listićima timijana. Prijatno!
Savršena kombinacija krompira, kiselih krastavaca i začina čini ovo jelo ne samo laganim i zdravim, već i bogatog, raskošnog ukusa – idealnog za dane posta i porodična okupljanja.
Nekada nezaobilazan na trpezama naših predaka, bob je danas retkost u domaćoj kuhinji. Ovo starinsko, posno jelo krije bogatstvo ukusa i tradicije, donoseći toplinu i nostalgiju u svaki zalogaj.
Bez mesa i mlečnih proizvoda, ali sa neodoljivom aromom i savršenim spojem sastojaka – otkrijte recept za jedinstvenu musaku sa Svete gore koja donosi duh monaške trpeze u vaš dom!
Spoj jednostavnih sastojaka i savršenih začina donosi jelo koje greje dušu i osvaja nepca – otkrijte recept koji će postati vaš novi omiljeni specijalitet!
Nakon cenzurisanja božićnih čestitki i dekoracija, još jedan veliki hrišćanski praznik postaje meta političke korektnosti – britanska škola otkazala proslavu praznika Vaskrsenja Hristovog, dok se širom Evrope beleže slični slučajevi potiskivanja hrišćanskih tradicija pod plaštom neutralnosti.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.
Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.
Uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, otkrijte jednostavan način pripreme krofni koje su vekovima deo monaške trpeze – savršene za dane posta i trenutke kada želite da osetite toplinu prave domaće poslastice.
Na Svetoj gori, gde su molitva i tradicija način života, i hrana ima poseban značaj. Otkrijte recept za ovaj izvrstan obrok sa pečurkama – jednostavno, ali izuzetno bogato jelo koje oslikava suštinu monaške trpeze.
U tišini manastirskih zidina, gde se svaka trpeza sprema s ljubavlju i molitvom, nastaje hortokalitsunija – skromno, ali bogato jelo koje spaja darove prirode i monaški trud, podsećajući na smirenje, post i blagodarnost.
Monaško jelo koje se lako priprema dokaz je da i posna kuhinja može biti sočna i ukusna. Savršen spoj prirodnih sastojaka bogatih aroma donosi puni ukus i duh tradicije na vašu trpezu.
Uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, otkrijte jednostavan način pripreme krofni koje su vekovima deo monaške trpeze – savršene za dane posta i trenutke kada želite da osetite toplinu prave domaće poslastice.
Iz zbirke recepata arhimandrita Onufrija Hilandarca donosimo vam manastirsku spanakopitu – hranljivu, mirisnu i pripremljenu po drevnim monaškim pravilima.
U tišini manastirskih zidina, gde se svaka trpeza sprema s ljubavlju i molitvom, nastaje hortokalitsunija – skromno, ali bogato jelo koje spaja darove prirode i monaški trud, podsećajući na smirenje, post i blagodarnost.
Primećujući teške okolnosti u kojima ljudi odrastaju, kao i ekonomsku krizu, mati Serafima dodaje da je svaki novi dan i mala uspešna borba dokaz postojanja heroja današnjice.
Svetinja podignuta na mestu stradanja, postaje simbol molitve i sabornosti – mitropolit kruševački osveštao poslednji krst, a prve liturgije uskoro će odjeknuti sa Bagdale.
Sveća je simbol svetlosti Hristove. On je rekao: "Ja sam svetlost svetu". Ta svetlost treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih, kaže sveštenik.