Posni recepti 29.03.2025 | 08:46

PICA SA KROMPIROM? ZVUČI NEOČEKIVANO, ALI OVAJ RECEPT ĆE VAS OBORITI S NOGU! Neobičan, ali savršen spoj ukusa osvežiće posnu trpezu

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
PICA SA KROMPIROM? ZVUČI NEOČEKIVANO, ALI OVAJ RECEPT ĆE VAS OBORITI S NOGU! Neobičan, ali savršen spoj ukusa osvežiće posnu trpezu
pexels.com/esrannuur

Zaboravite na klasične nadeve i probajte nešto novo! Ova hrskava, mirisna i jednostavna pica idealna je za dane posta, a toliko je ukusna da će postati vaš omiljeni recept – čak i kada nije post.

Krompir je uvek siguran izbor – jednostavan, ukusan i prilagodljiv svakoj prilici. Bilo da je kuvan, pečen ili pržen, kao glavno jelo ili prilog, njegova popularnost ne jenjava. Ali, da li ste ikada probali picu sa krompirom? Na prvi pogled, ova ideja može delovati neobično, ali ako joj pružite šansu, bićete prijatno iznenađeni! Savršeno se uklapa u dane posta, donosi neodoljiv miris i hrskavu teksturu kojoj je teško odoleti. Isprobajte ovaj recept i uverite se sami!

Sastojci:

Za testo:

2 ½ šolje (375 g) brašna za hleb
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica soli
2 kašičice šećera u prahu
1 kesica (7 g) suvog kvasca
1 ½ šolja (375 ml) tople vode

Za preliv:

2 velika krompira

1 kašičica soli
¼ šolje (65 ml) maslinovog ulja
2 kašike timijana
Sveže mleveni biber
Biljni kačkavalj (opciono)
pexels.com/esrannuur
Posna pica sa krompirom donosi neobičan, ali savršen spoj ukusa

 

Priprema:

Prvo pripremite testo – jednostavno je i ne zahteva posebne veštine. Sjedinite sve sastojke u posudi i mesite mikserom sa nastavkom za testo. Počnite s niskom brzinom dok se sastojci ne povežu, a zatim povećajte brzinu dok testo ne počne da se odvaja od posude. Biće pomalo lepljivo, ali to je sasvim u redu. Pokrijte ga providnom folijom i ostavite na toplom mestu oko 30 minuta (ili do sat vremena ako je temperatura niža), dok ne udvostruči zapreminu.

Dok testo raste, pripremite krompir. Oljuštite ga i isecite na veoma tanke kriške – najbolje pomoću ljuštilice za krompir, kako biste dobili tanke trake slične čipsu. Stavite ih u cediljku, pospite prstohvatom soli i ostavite 20 minuta da ispuste višak vode. U međuvremenu, zagrejte rernu na 220 stepeni.

Kada je testo naraslo, a krompir pustio višak vode, nežno ga pritisnite kako biste uklonili preostalu tečnost. Zatim ga pomešajte s maslinovim uljem, timijanom i biberom. Testo prebacite na pleh obložen papirom za pečenje, pokvasite ruke i razvucite ga do ivica pleha. Ravnomerno rasporedite krompir preko testa, a po želji dodajte i narendani biljni kačkavalj za dodatni sloj ukusa.

Pecite oko 30 minuta, dok pica ne postane zlatno-smeđa i hrskava. Pre serviranja, pospite je svežim listićima timijana. Prijatno!