Zaboravite na klasične nadeve i probajte nešto novo! Ova hrskava, mirisna i jednostavna pica idealna je za dane posta, a toliko je ukusna da će postati vaš omiljeni recept – čak i kada nije post.
Krompir je uvek siguran izbor – jednostavan, ukusan i prilagodljiv svakoj prilici. Bilo da je kuvan, pečen ili pržen, kao glavno jelo ili prilog, njegova popularnost ne jenjava. Ali, da li ste ikada probali picu sa krompirom? Na prvi pogled, ova ideja može delovati neobično, ali ako joj pružite šansu, bićete prijatno iznenađeni! Savršeno se uklapa u dane posta, donosi neodoljiv miris i hrskavu teksturu kojoj je teško odoleti. Isprobajte ovaj recept i uverite se sami!
Sastojci:
Za testo:
2 ½ šolje (375 g) brašna za hleb
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica soli
2 kašičice šećera u prahu
1 kesica (7 g) suvog kvasca
1 ½ šolja (375 ml) tople vode
pexels.com/esrannuur
Posna pica sa krompirom donosi neobičan, ali savršen spoj ukusa
Priprema:
Prvo pripremite testo – jednostavno je i ne zahteva posebne veštine. Sjedinite sve sastojke u posudi i mesite mikserom sa nastavkom za testo. Počnite s niskom brzinom dok se sastojci ne povežu, a zatim povećajte brzinu dok testo ne počne da se odvaja od posude. Biće pomalo lepljivo, ali to je sasvim u redu. Pokrijte ga providnom folijom i ostavite na toplom mestu oko 30 minuta (ili do sat vremena ako je temperatura niža), dok ne udvostruči zapreminu.
Dok testo raste, pripremite krompir. Oljuštite ga i isecite na veoma tanke kriške – najbolje pomoću ljuštilice za krompir, kako biste dobili tanke trake slične čipsu. Stavite ih u cediljku, pospite prstohvatom soli i ostavite 20 minuta da ispuste višak vode. U međuvremenu, zagrejte rernu na 220 stepeni.
Kada je testo naraslo, a krompir pustio višak vode, nežno ga pritisnite kako biste uklonili preostalu tečnost. Zatim ga pomešajte s maslinovim uljem, timijanom i biberom. Testo prebacite na pleh obložen papirom za pečenje, pokvasite ruke i razvucite ga do ivica pleha. Ravnomerno rasporedite krompir preko testa, a po želji dodajte i narendani biljni kačkavalj za dodatni sloj ukusa.
Pecite oko 30 minuta, dok pica ne postane zlatno-smeđa i hrskava. Pre serviranja, pospite je svežim listićima timijana. Prijatno!
Savršena kombinacija krompira, kiselih krastavaca i začina čini ovo jelo ne samo laganim i zdravim, već i bogatog, raskošnog ukusa – idealnog za dane posta i porodična okupljanja.
Nekada nezaobilazan na trpezama naših predaka, bob je danas retkost u domaćoj kuhinji. Ovo starinsko, posno jelo krije bogatstvo ukusa i tradicije, donoseći toplinu i nostalgiju u svaki zalogaj.
Bez mesa i mlečnih proizvoda, ali sa neodoljivom aromom i savršenim spojem sastojaka – otkrijte recept za jedinstvenu musaku sa Svete gore koja donosi duh monaške trpeze u vaš dom!
Spoj jednostavnih sastojaka i savršenih začina donosi jelo koje greje dušu i osvaja nepca – otkrijte recept koji će postati vaš novi omiljeni specijalitet!
Kroz primer cara Davida Sveti Nikolaj Ohridski i Žički pokazuje da priznanje greha nije kraj, već početak neprekidnog hoda ka duhovnoj iskrenosti i unutrašnjem miru.
Sveto Pismo nas podseća da istinska milost nije uzajamna – ona se pruža i onima od kojih ništa ne očekujemo, otvarajući srce za Božiju neograničenu blagodat i put ka sinovnosti Božijoj.
Ajeti 40:66-68 sure Ghafir naglašavaju neprolazne istine: život, smrt i sudbina deo su višeg reda koji nas poziva na predanost, strpljenje i razumevanje Božije volje.
Veliki ruski svetitelj iz 19. veka objašnjava da kada podignemo srce ka Bogu, čak i najveća tuga gubi snagu, a spokojstvo postaje živo iskustvo prisustva Božije ljubavi.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Sočivo sa semenkama, tradicionalno manastirsko jelo, donosi mir, toplinu i bogatstvo ukusa — a sprema se lako, bez skupih sastojaka i u svega nekoliko koraka.
Otkrijte kako šareni povrtni specijalitet u želatinskoj formi, začinjen blagim vinskim sirćetom, vekovima krasi postne trpeze pravoslavnih manastira i zašto postaje hit u savremenim kuhinjama.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Sočivo sa semenkama, tradicionalno manastirsko jelo, donosi mir, toplinu i bogatstvo ukusa — a sprema se lako, bez skupih sastojaka i u svega nekoliko koraka.
Od prazničnih trpeza u pravoslavnim, katoličkim i muslimanskim domovima do modernih kuhinja – otkrijte kako se priprema ova poslastica od belanaca, meda i oraha koja je nekada bila simbol svečanosti i slatkog užitka.
Na ostrvcetu od svega 100 kvadratnih metara, svetinja Svetog Andreja Prvozvanog očarava posetioce bajkovitim prizorom i duhovnim mirom, postajući nezaobilazna destinacija za vernike i turiste.
Na liturgiji i svepravoslavnom molebanu, vernici iz cele zemlje i Balkana sabrali su se da mole za mir, zaštitu napaćenog naroda i blagoslov svojih porodica, stvarajući prizor koji očarava i duhovno i vizuelno.
Na današnji dan sećamo se osvećenja Jerusalimskog hrama Vaskrsenja – svetinje nad svetinjama. Mesto Hristovog raspeća i Vaskrsenja postalo je srce hrišćanskog sveta.
U Dalju je svečano predstavljena Fondacija „Sveta Petka”, čija je misija da kroz obrazovne programe, humanitarne akcije i kulturne manifestacije osnaži zajedništvo i sačuva identitet srpskog naroda.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.