Posni recepti 17.10.2025 | 11:53

MANASTIRSKI RECEPT KOJI OSVAJA SRBIJU: Zdravo posno jelo raskošnog ukusa i jednostavne pripreme

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
MANASTIRSKI RECEPT KOJI OSVAJA SRBIJU: Zdravo posno jelo raskošnog ukusa i jednostavne pripreme
Shutterstock/TYSB

Sočivo sa semenkama, tradicionalno manastirsko jelo, donosi mir, toplinu i bogatstvo ukusa — a sprema se lako, bez skupih sastojaka i u svega nekoliko koraka.

Miris toplog sočiva koje se krčka u šerpi, šuštanje semenki dok se lagano prže i blag dodir limuna koji svemu daje svežinu - sve to priziva spokoj i tišinu manastirske trpeze. U pravoslavnim manastirima, priprema hrane nikada nije samo kulinarski čin, već i tihi čin molitve i zahvalnosti. I najjednostavniji sastojci, ako su pripremljeni sa pažnjom i ljubavlju, postaju raskošni dar prirode. Upravo takav je i ovaj recept za zdravo, posno jelo - sočivo sa semenkama - koje spaja skromnost i bogatstvo ukusa, hraneći i telo i dušu.

Sastojci:

500 g sočiva
2 šolje pirinča ili integralnog pirinča
100 g susama
100 g oljuštenih semenki suncokreta
100 g oljuštenih semenki bundeve
1 glavica crnog luka
2–3 čena belog luka
1 limun
ulje
so
2 lovorova lista
1 kašičica kima
biber
seckan peršunov list
začini po želji

Shutterstock/TYSB
Sočivo sa semenkama

 

Priprema:

Najpre očistite i operite sočivo. Oko 10–12 sati pre kuvanja potopite ga u vodu i ostavite da odstoji. Kada dođe vreme za pripremu, odlijte vodu, nalijte svežu i stavite sočivo da se kuva zajedno sa kimom i lovorovim listom, dok lepo ne omekša.

Dok se sočivo kuva, na malo ulja upržite očišćen i sitno iseckan crni luk. Zatim dodajte semenke i pržite ih dok ne porumene i zamirišu. Ubacite i sitno seckan beli luk, pa sve to sjedinite sa skuvanim sočivom i nastavite da kuvate još malo, dok jelo ne postane meko i sočno.

U međuvremenu skuvajte pirinač, ocedite ga i prelijte sokom od limuna. Na kraju sve spojite, posolite po ukusu i pospite seckanim peršunom.

Savet:

Ako želite jelo bez ulja, luk i semenke možete izdinstati na vodi — tako dobijate lagan, ukusan i potpuno posan obrok.