Posni recepti 20.12.2025 | 11:15

EVO ZAŠTO JE RIBA PO MANASTIRSKOM RECEPTU DRUGAČIJA: Sočan posni ručak koji se pamti i narednog dana

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
EVO ZAŠTO JE RIBA PO MANASTIRSKOM RECEPTU DRUGAČIJA: Sočan posni ručak koji se pamti i narednog dana
shutterstock.com/vivooo

Jednostavan manastirski način pripreme, bez viška sastojaka i bez kulinarskih trikova, pokazuje kako skromna postna trpeza može biti zasitna i iznenađujuće bogata ukusom, čak i dan posle spremanja.

Manastirska trpeza u pravoslavnoj tradiciji ne pamti raskoš, već tišinu u kojoj se hrana priprema s merom, strpljenjem i smislom. Riba u dane posta ima posebno mesto: lako se priprema, ne opterećuje, a opet je hranljiva i ukusna, pa post čini podnošljivijim i smislenijim, bez odricanja koje iscrpljuje. Ovakvi recepti ne nastaju iz želje da zadive, već da nahrane i telo i i dušu čoveka, oslanjajući se na malo sastojaka, spor plamen i vreme koje se ne požuruje. Upravo takav je i ovaj manastirski način pripreme ribe - tih, pouzdan i nenametljivo bogatog ukusa, kakav se pamti i sutradan.

Sastojci

1 kg oslića ili bakalara
So, crni biber, sušeni beli luk – po ukusu (za posipanje s obe strane)
1 glavica crnog luka
pola paprike
1 šargarepa
3 kašike kečapa
pola kašičice mlevenog korijandera
100 ml vode
1 lovorov list
malo ulja

shutterstock.com/tetxu
Riba u crvenom sosu, na manastirski način

 

Priprema

Najpre očistite i posolite ribu, pa je pospite crnim biberom i sušenim belim lukom. Ostavite da odstoji deset minuta da upije sve arome. U međuvremenu, u većem tiganju zagrejte malo ulja i propržite sitno seckan crni luk, šargarepu i papriku dok ne omekšaju. Dodajte kečap i mleveni korijander, pa promešajte.

Poređajte ribu u tiganj, sipajte vodu, dodajte lovorov list, poklopite i dinstajte na laganoj vatri dok se ukusi ne sjedine i riba ne bude gotova.