Posni recepti 14.12.2025 | 12:23

OSVEŽENJE NA POSNOJ SLAVSKOJ TRPEZI: Smuđ u majonezu po starom manastirskom receptu oduševiće sve goste

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
OSVEŽENJE NA POSNOJ SLAVSKOJ TRPEZI: Smuđ u majonezu po starom manastirskom receptu oduševiće sve goste
Peredniankina/Shutterstock

Jeromonah Jerotej Draganović spojio je vekovnu kulinarsku tradiciju i mirise domaćeg povrća u receptu savršenom za dane posta i posne slave, nudeći bogatstvo ukusa i mirisa koji greju dušu.

Među starim ikonama manastira Krušedol krije se i bogatstvo duhovne i vekovne kulinarske tradicije. Jeromonah Jerotej Draganović, poznat po svojoj posvećenosti monaškom životu, ostavio je za sobom ne samo duhovna učenja, već i "Srbski kuvar", knjigu u kojoj se prožimaju jednostavnost, domaći ukus i duboko poštovanje prema posnim jelima. Među dragocenim receptima posebno mesto zauzima riba pripremljena po njegovom receptu, koja može postati pravo osveženje na posnoj slavskoj trpezi. Ovaj način pripreme smuđa ili štuke čuva autentičnost ukusa i tradiciju, nudeći miris, boju i blagost koje podsećaju na stara monaška domaćinstva.

Sastojci

4 manja ili 2 veća smuđa
So
Veza zeleniša
Crni luk
Biber
Limun
Lovor

Priprema

Očistiti četiri manja ili dva veća smuđa (ili onoliko manjih koliko ima osoba za stolom), ali im ne odsecite glavu ni peraja, malo ih posolite i ostavite sa strane. U međuvremenu kuvati jaku čorbu-marinađu od raznovrsnog povrća (šargarepa, paštrnak, malo celera), dve do tri glavice luka, mrvljeni biber, so, sok i malo kore od jednog limuna, lovorov list u 1,5 do 2 litre vode. Kad je povrće mekano, ocedite supu i zakiselite dodatno limunom po potrebi.

U širu šerpu poređati ribu jednu do druge, zaliti oceđenom čorbom da ogrezne za jedan prst, ne više, i tiho kuvati dok riba ne omekani. (Posuda ne sme biti prevelika da se riba pri kuvanju ne prevrće, jer će se raspasti.) Kad je riba kuvana, pažljivo je izvaditi da se ocedi i složiti na činiju u kojoj će se služiti da se ohladi.

Pre iznošenja na sto ribu garnirati kolutovima limuna, kiselom cveklom, krastavcima iz turšije i raznim zelenišem, i samo ovlaš preliti posnim majonezom u koji je umućena kašika limunovog soka. Ostatak majoneza služiti posebno. Ovako se može pripremiti i kečiga i štuka.