Posni recepti 12.12.2025 | 13:42

ZVEZDA TRPEZE NA POSNIM SLAVAMA: Obični sastojci pretvoreni u praznične zalogaje koji impresioniraju i izgledom i ukusom

Slika Autora
Izvor: religija
Autor: Saša Tošić
ZVEZDA TRPEZE NA POSNIM SLAVAMA: Obični sastojci pretvoreni u praznične zalogaje koji impresioniraju i izgledom i ukusom
Shutterstock/Africa Stock

Savršen spoj hrskavog susama, nežnog krompira i aromatične tunjevine pretvara svaki zalogaj u mali praznični trenutak.

Na slavskim trpezama koje prate posne dane, sitni zalogaji često nose i najveću pažnju domaćina i gostiju. Među njima, ove posne kuglice od krompira i tunjevine nisu samo ukusan zalogaj, već i mala umetnička dela koja svojim izgledom oplemenjuju slavsku svečanost. Hrskavi susam, nežni krompir i aromatična tunjevina spajaju se u savršenom balansu, dok cvetići od bele rotkve i zrno nara na vrhu svake kuglice daju praznični sjaj. Idealno predjelo za posnu slavu, ove kuglice ujedinjuju domaću tradiciju i eleganciju, unoseći toplinu i radost u svaki trenutak okupljanja.

Sastojci

5 krompira
150 g posnog margarina
70 g susama
4 kisela krastavčića
1 manja konzerva tunjevine

Priprema

Prvo prepecite susam dok ne dobije zlatnu boju, pa sklonite sa strane da se ohladi. Zatim skuvajte krompir, dodajte margarin i umutite da dobijete pire. U pire dodajte pola količine pečenog susama, iseckane kisele krastavce i oceđenu tunjevinu. Sve sastojke dobro sjedinite, pa formirajte rukom kuglice.

Oljuštite belu rotkvu i isecite je na listiće debljine oko 1 mm. Kalupom isecite cvetiće od rotkve. Ako nemate kalup, pažljivo nožem isecite listiće u obliku cveta. Na vrh svake kuglice stavite po jedan cvetić i zrno nara u sredini.