Posni recepti 02.12.2025 | 12:04

MONAŠKA SALATA OD PEČENOG KROMPIRA: Jednostavan recept jeromonaha Jeroteja iz 19. veka pogodan i za početnike

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
MONAŠKA SALATA OD PEČENOG KROMPIRA: Jednostavan recept jeromonaha Jeroteja iz 19. veka pogodan i za početnike
Freepik

Otac Jerotej Draganović iz manastira Krušedol još sredinom XIX veka otkrio je kako običan pečeni krompir pretvoriti u jelo koje oplemenjuje svaki obrok, idealno za dane posta, laganu užinu ili prilog uz ribu i druga jela.

U miru monaškog doma, gde se vreme meri molitvom i pažljivim kuvanjem, čuva se tradicija jednostavnih, a izuzetno ukusnih jela. Jeromonah Jerotej Draganović, još sredinom XIX veka, u svom "Srbskom kuvaru" zabeležio je recept za salatu od pečenog krompira koja spaja skromnost i sofisticirani ukus. Ovo jelo, iako jednostavno, nosi duh posta i monaške trpezarije: može poslužiti kao lagan obrok, užina ili savršen prilog uz ribu i druga jela. Pripremajući ga, osetićete kako se tradicija spaja sa svakodnevnim ukusima, a običan krompir postaje delikates koji oplemenjuje i posni i svakodnevni tanjir.

Sastojci

1 kg krompira
200 ml ulja
so

Freepik
Salata od pečenog krompira

 

Priprema

Operite pa ispecite kilogram krompira (po mogućstvu roze) u rerni. Krompir pecite u ljusci, a kada je pečen, oljuštite ga i vrućeg, jedan po jedan, tucite dodajući malo ulja - maksimalno 3 decilitra na sav krompir. Vruć krompir izručite u sud i dodajte malo bibera, belog luka i soli. Salata se može služiti i vruća i hladna.

Savet

Za intenzivniju aromu, propržite jedno ili dva čena seckanog belog luka i prelijte vrelim preko salate od pečenog krompira.