Mrsni recepti 24.11.2025 | 12:57

STARI MANASTIRSKI RECEPT ZA MUSAKU OD PASULJA I JAJA: Tajna savršenog ukusa koju monasi ne zaboravljaju

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
STARI MANASTIRSKI RECEPT ZA MUSAKU OD PASULJA I JAJA: Tajna savršenog ukusa koju monasi ne zaboravljaju
Shutterstock/Gayvoronskaya_Yana

Recept iz 1855. godine jeromonaha Jeroteja otkriva kako jednostavni sastojci mogu stvoriti jelo puno domaće topline i tradicije – idealno za dane koji nisu posni.

U kuhinji manastira Krušedol, gde mirisi tamjana prepliću se sa mirisima svežih proizvoda, nastaje jedno posebno jelo – musaka od pasulja i kuvanih jaja. Ovo jelo, koje monasi pripremaju u danima koji nisu posni, spaja jednostavnost i domaću toplinu, a zabeležio ga je i u „Srpskom kuvaru“ objavio jeromonah Jerotej Draganović još daleke 1855. godine. Svaki sloj pasulja, jaja i sira nosi dah dugih molitvi i pažljivo vođenog domaćinstva, čineći musaku više od običnog obroka – pravo manastirsko nasleđe koje sada možete uneti i u svoj dom.

Sastojci

Pola kilograma krupnog pasulja
4–5 jaja
so
biber
200 grama rendanog sira
3–4 kašike butera ili ulja
još dva jajeta
dve čaše kisele pavlake
mleko

Shutterstock/Gayvoronskaya_Yana
Musaka od pasulja i kuvanih jaja

 

Priprema

Pasulj očistite, operite, skuvajte i propasirajte. Tvrdo skuvajte jaja, oljuštite ih i secite na kolutove, pa posolite i pobiberite. Namestite sud za pečenje i ređajte slojeve: red pasulja, preko njega jaja, sve pospite struganim sirom i zalijte masnoćom. Zatim stavite drugi red i nastavite do vrha. Na kraju treba da bude red pasulja, koji ćete preliti mešavinom od dva jajeta, pavlake, soli i čaše mleka, sve dobro umutite. Stavite posudu u prethodno zagrejanu pećnicu i zapecite dok musaka ne dobije zlatnu koricu. Služite toplo ili hladno po želji.

Savet

Za bogatiji ukus, pasulj možete skuvati dan ranije, pa ga ostaviti u frižideru – slojevi će se bolje povezati i musaka će imati sočniju teksturu.